Fotografija: Radovi su vrijedni 19 milijuna kuna/ Foto: Compas.hr
Galerija
Radovi su vrijedni 19 milijuna kuna/ Foto: Compas.hr

Počela izgradnja nove ergele Lipik: "Prvo ćemo prebaciti konje jer su trenutno u privatnoj staji"

Prva faza radova podrazumijeva izgradnju prilazne ceste, tri staje za konje, pripadajuće infrastrukture i odlagališta za stajski gnojZapočela izgradnja nove ergele Lipik, javlja Compas.hr. Podsjetimo, nakon što je Vlada Republike Hrvatske u prosincu dala suglasnost Ministarstvu poljoprivrede te Državnoj ergeli Đakovo i Lipik za početak izvođenja prve faze radova na izgradnji ergele Lipik, početkom ovog tjedna radovi vrijedni gotovo 19 milijuna kuna s PDV-om zaista su i započeli.

Nove staje

Prvu fazu radova izvode djelatnici poduzeća Venka Gradnja iz Novske, a to podrazumijeva izgradnju prilazne ceste, tri staje za konje, pripadajuće infrastrukture i odlagališta za stajski gnoj.

Prvu fazu radova izvode djelatnici poduzeća Venka Gradnja/Foto: Compas.hr
Prvu fazu radova izvode djelatnici poduzeća Venka Gradnja/Foto: Compas.hr

Realizacijom ove etape radova bit će omogućeno prebacivanje konja na novu adekvatnu lokaciju. Naime, konji su trenutno smješteni u privatnoj staji koja svojim sadržajem i kapacitetom ne može više pružiti ono što je potrebno za bavljenje modernim turizmom.

Konji su trenutno smješteni u privatnoj staji/Foto: Compas.hr
Konji su trenutno smješteni u privatnoj staji/Foto: Compas.hr

Ostale dvije planirane faze uključuju izgradnju upravne zgrade, centralne površine s glavnim i pomoćnim jahalištima, spremišta za fijakere i opremu, karantene, dodatne štale te servisne objekte.

Razvoj turizma

Gradnja ove nove lipičke Ergele, koja je dio još većeg projekta Rekreacijskog područja jezera Raminac, zasigurno će dati snažan zamah razvoju turizma i konjogojstva u ovom dijelu Hrvatske. Poznato je da je lipička Ergela živi spomenik Domovinskom ratu, povijesti i tradiciji uzgoja konja u ovome kraju, a također je i dom za devedesetak prekrasnih lipicanaca koji su tijekom ratnih razaranja otuđeni i odvedeni u Srbiju, ali su vraćeni 2007. godine, piše Compas.

Projekt nove ergele u Lipiku /Foto: 3eprojekti.hr
Projekt nove ergele u Lipiku /Foto: 3eprojekti.hr

Svakako valja istaknuti i to da je tradicija uzgoja lipicanaca prošle godine upisana i na UNESCO Reprezentativan popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku