Fotografija: Jučer je svečano položen kamen temeljac za Spomen kuću Nijemaca i Austrijanaca u Siraču/Foto: Vladimir Bilek
Galerija
Jučer je svečano položen kamen temeljac za Spomen kuću Nijemaca i Austrijanaca u Siraču/Foto: Vladimir Bilek

Položen kamen temeljac za Spomen kuću Nijemaca i Austrijanaca u Siraču: "Sretni smo i ganuti"

Sve je više onih koji se u Siraču deklariraju kao Nijemci. Brojčano povećanje omogućilo im je da od iduće godine imaju predstavnika u Općinskom vijeću i Županijskoj skupštiniSIRAČ – U Siraču, na zemlji koju je Općina kupila i darovala Udruzi Nijemaca i Austrijanaca Sirač, jučer je svečano položen kamen temeljac za Spomen kuću Nijemaca i Austrijanaca Sirač. 

Vijest je to koja je mnoge obradovala, a ponajviše predsjednika spomenute udruge, Josipa Krajcera. San je to koji je Krajcer dugi niz godina snivao, otkako je osnovao udrugu 2015. godine. 

Potpora prijatelja

-Ponosan sam i ganut. Jako sam emotivan jer sam doživio polaganje kamena temeljca za Spomen kuću. Sjećam se vremena kada sam govorio da ukoliko neće nitko drugi osnovati udrugu koja će okupljati Nijemce i Austrijance u Siraču, da ću to učiniti ja. Tako je i bilo. Podržali su me mnogi moji prijatelji. A ovaj je događaj priznanje za sve što smo kao članovi radili posljednjih godina otkako je udruga 2015. osnovana, kazao nam je Josip Krajcer.

U izgradnji je prva faza/Foto: Vladimir Bilek
U izgradnji je prva faza/Foto: Vladimir Bilek
Važan dan za Sirač/Foto: Vladimir Bilek
Važan dan za Sirač/Foto: Vladimir Bilek

Inače, jučerašnju svečanost svojim su dolaskom uveličali predstavnici njemačkog veleposlanstva, Općine Sirač, Bjelovarsko – bilogorske županije, saborski zastupnik Vladimir Bilek, sponzori, odnosno predstavnici Janafa, Kufner grupe, Baumita te brojni drugi prijatelji i simpatizeri.

-Radovi su krenuli, sada je u realizaciji prva faza projekta koja obuhvaća temelje, nadtemelje i ploču. Taj dio bi trebao biti završen do kraja ove godine, odnosno na proljeće planiramo zaliti ploču. U jučerašnjima razgovorima s donatorima imamo njihovo obećanje da će nas pratiti i dalje, u narednim fazama radova, otkrio nam je Josip Krajcer koji dio novca namjerava osigurati javljanjem na raspisane natječaje.

Sponzori i donatori

Iako mu je to sada teško reći, pitali smo predsjednika udruge kada planiraju završiti projekt, odnosno do kada bi Spomen kuća mogla biti izgrađena.

-Jučer su mi rekli kako bih sve to trebalo biti gotovo u roku godinu ili najviše dvije. Jer, kako mi kažu sponzori, ako smo već započeli s projektom, red je da se on i završi u razumnom roku, zadovoljan je Krajcer koji ima obećanje i od njemačkog veleposlanstva da će pomoći pri pronalasku novih sponzora.

Svečani trenutak/Foto: Vladimir Bilek
Svečani trenutak/Foto: Vladimir Bilek
Spomen kuća mnogo će značiti Udruzi/Foto: Vladimir Bilek
Spomen kuća mnogo će značiti Udruzi/Foto: Vladimir Bilek

-Veleposlanstvo Austrije također pomaže, a zahvaljujući njima Baumit će nas pratiti kroz donaciju materijala, kaže Krajcer čija udruga broji više od 200 članova.

Iako ih aktivnih ima 50-ak, odazivaju se na brojne manifestacije, a cilj im je očuvanje tradicije, kulture i jezika.

Očuvanje tradicije, običaja, jezika, jela...

-Promičemo sve to kroz naše programe, pjevački zbor, nastupe glazbenog sastava i kroz gastro manifestacije. Predstavljamo dakle, naša jela, pjevamo hrvatske pjesme na njemačkom jeziku i trudimo se održati kvalitetu. Novi prostor itekako nam je potreban, on će nam olakšati mnogo toga, iskren je Krajcer koji se ponosi i manifestacijom „Dani Njemačke i Austrijske kulture“. Na tom događanju okupljaju i sve ostale nacionalne manjine. Koliko su zapravo vrijedna udruga, dokazuje i činjenica da su jedna od četiri registrirane udruge Nijemaca i Austrijanaca u Hrvatskoj.

Radovi su započeli/Foto: Vladimir Bilek
Radovi su započeli/Foto: Vladimir Bilek
Svečani program/Foto: Vladimir Bilek
Svečani program/Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek

-Osijek, Vukovar, Zagreb i Sirač. Samo četiri udruge u Hrvatskoj. Trudimo se i zaista smo jedna od jačih udruga. Sada imao i nove glazbene instrumente. Prepoznalo nas je i Ministarstvo znanosti i obrazovanja kojemu se namećemo svojim radom. Ponosni smo i na Dan Njemačkog jedinstva te Dan Republike Austrije, ističe Krajcer koji je nekada bio predsjednik Obrtničke komore u Daruvaru, te član Hrvatske gospodarske komore. Još na toj funkciji želja mu je bila osnovati udrugu Nijemaca i Austrijanaca, a to mu je i pošlo za rukom i to nakon umirovljenja.

Sve više deklariranih Nijemaca

Spomenuo nam je i 2018. godinu kada su u Siraču održani 1. Susreti Nijemaca i Austrijanaca u Hrvatskoj. Okupilo se tada, otkriva Krajcer više od 200 uzvanika, a počasni Nijemci su im došli iz Srbije, BiH, Mađarske i svih dijelova Hrvatske.

Dodajmo, u Siraču se trenutno oko 30-ak osoba deklariraju kao Nijemci. To je znatno više nego posljednjih godina, a povećanje brojke nosi i neke nove dobre vijesti.

Foto: Vladimir Bilek
Foto: Vladimir Bilek

-Od iduće godine Nijemci će imati svojeg predstavnika u Općinskom vijeću Općine Sirač, kao i u Županijskoj skupštini Bjelovarsko – bilogorske županije, otkriva Josip čiji preci su se prezivali njemački Kreuzer. Kako nam kaže, njegov pradjed je iz Njemačke u Sirač došao davne 1876. godine. Tada je imao 12 godina i u Sirač je stigao sa sestrom.

-Pradjed se oženio s Čehinjom Marijom Sedlaček, a zajedno su imali 16-ero djece od čega je 11-ero djece preživjelo. Sve u svemu, bio je jako vrijedan i radišan, priča nam Josip Krajcer koji je ponosan na svoje korijene te ih kroz rad i djelovanje udruge pokušava sačuvati od zaborava.

Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač
Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!