Fotografija: Ovako je izgledala ova fešta prije dvije godine u Siraču/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač
Galerija
Ovako je izgledala ova fešta prije dvije godine u Siraču/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač

Dođite u subotu na veliku feštu u Sirač i kušajte tradicionalna jela šest nacionalnih manjina

Dane Njemačke i Austrijske kulture organizira Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač, a sudjelovat će i udruge Čeha, Mađara, Roma i Talijana koje djeluju na ovom području
Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač organizira u subotu, 4. rujna, veliku feštu u Siraču pod nazivom Dani Njemačke i Austrijske kulture - Sirač 2021.

Brojni uzvanici

Prema riječima predsjednika ove udruge, Josipa Krajcera, osim pripadnika ove dvije nacionalne manjine, na manifestaciji će sudjelovati i udruge Čeha, Mađara, Roma i Talijana koje djeluju na ovom području.

<p>Program ovogodišnje manifestacije/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač</p>

Program ovogodišnje manifestacije/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač

- Svoj dolazak najavio je veleposlanik Austrije i zamjenik veleposlanika Njemačke, ravnatelj Ureda za ljudska prava i prava nacionalnih manjina RH Alen Tahiri, saborski zastupnik iz redova romske nacionalne manjine Veljko Kajtazi, dožupanica Marija Jungić i drugi. Već oko 13 sati članovi udruga nacionalnih manjina počinju pripremati svoje tradicionalne delicije koje će svi posjetitelji moći besplatno kušati u sklopu Gastro prezentacije i degustacije jela i slastica nacionalnih manjina sudionika - rekao nam je predsjednik Udruge Josip Krajcer dodavši kako su proteklih godina Česi pravili svoje tradicionalne placke od krumpira, Mađari su kuhali svoj nadaleko poznati grah, Romi su radili svoje ukusne sarme, a Talijani su jedne godine pripremili puževe. Osim toga, članovi Moto udruge Vitezovi tame iz Pakraca kuhat će fiš i pripremati šarana na jedan specifičan način.

<p>Ovako je fešta izgledala prije korone/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač</p>

Ovako je fešta izgledala prije korone/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač

Od 15 do 16 sati u Hrvatskom domu u Siraču predviđena je prezentacija projekta izgradnje njemačko-austrijske Spomen kuće za koju će uskoro dobiti građevinsku dozvolu.

<p>Nastup Mađarica prije dvije godine/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač</p>

Nastup Mađarica prije dvije godine/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač

<p>Predsjednica Zajednice Mađara Daruvar, Snježana Sabo sa svojom je ekipom 2019. pripremila grah/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač</p>

Predsjednica Zajednice Mađara Daruvar, Snježana Sabo sa svojom je ekipom 2019. pripremila grah/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač

Pola sata nakon završetka prezentacije u ulici Nikole Šubića Zrinskog nastupit će zborovi sudionika manifestacije, a od 18.30 sati organizirano je druženje s učesnicima i uzvanicima ove velike kulturne manifestacije. Nakon toga slijedi zabava do ponoći.

- Sve programske aktivnosti odvijat će se uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera. Dođite sutra u Sirač, zabava vam je zajamčena - kaže nam predsjednik Udruge Josip Krajcer i dodaje kako se ova njihova manifestacija inače održavala zadnje subote u svibnju u sklopu Dana općine Sirač.

<p>Na štandovima će se opet naći nešto fino/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač</p>

Na štandovima će se opet naći nešto fino/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač

Naime, prijašnjih su se godina u ovom terminu održavali poznati "Dani šljiva i rakija u Siraču", no kako je ta manifestacija većeg obujma, odnosno na nju je znalo doći i do 4000 ljudi, od nje se zbog epidemioloških razloga odustalo. Njihov je termin iznimno ove godine dan Udruzi Nijemaca i Austrijanaca za njihovu feštu.

<p>Hrana je besplatna/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač</p>

Hrana je besplatna/Foto: Udruga Nijemaca i Austrijanaca Sirač

Udruga Nijemaca i Austrijanaca osnovana je zbog ostvarivanja interesa, ciljeva i potreba građana Republike Hrvatske različitih narodnosti koji imaju zajednički materinji jezik – njemački, a pripadnici su njemačke ili austrijske nacionalne manjine ili su podrijetlom Nijemci li Austrijanci.

Svi su dobrodošli

Utemeljena je 10. veljače 2015. godine, a članovi udruge uspostavljaju i razvijaju odnose s matičnim državama SR Njemačkom i Austrijom te s drugim organizacijama Nijemaca i Austrijanaca i drugih narodnosti njemačkog govornog područja, u zemlji i inozemstvu, a radi očuvanja i unapređenja nacionalnog i kulturnog bića stanovništva njemačkog govornog područja u Republici Hrvatskoj. Iako prvenstveno okupljaju pripadnike njemačke i austrijske nacionalne manjine, dobrodošli su i svi ostali građani koji vole njemačku kulturu i tradiciju.