Fotografija: Nenad Horvat, Marijo Puškarić i Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Nenad Horvat, Marijo Puškarić i Marija Jungić/ Foto: Deni Marčinković

Poljoprivredni proizvođači: "Želimo se udružiti i stvoriti preduvjete za izgradnju hladnjače"

Početkom ove školske godine u osnovne škole diljem županije uvedeni su proizvodi lokalnih proizvođača, točnije svježe voće i povrće Udruga Bilogorska košara distribuira u 22 od 23 škole- Ne osnuje li se proizvođačka organizacija Županija neće moći raditi logističko distributivni centar za voće i povrće, pored ostalog kazala je zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana Marija Jungić nakon današnjeg sastanka vezanog upravo za ovu temu.

Naime, u velikoj županijskoj vijećnici danas su okupili predstavnici Udruge voćara i povrćara „Dar Bilogore", Javne ustanove Razvojna agencija BBŽ te Ministarstva poljoprivrede i Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište, a glavna tema sastanka bilo je upravo udruživanje proizvođača voća i povrća te mogućnosti sufinanciranja njihova rada.

Lokalni proizvođači u školama

- Bjelovarsko-bilogorska županija ulaže znatne napore u razvoj poljoprivrede, a mišljenja smo da ti napori trebaju biti i veći. Do sada smo se već nekoliko puta sastali, a nadam se da će se osnivanje poljoprivredne proizvođačke organizacije uskoro i dogovoriti. Međutim, o tom naumu proizvođači sami moraju odlučiti, odnosno moraju preuzeti odgovornost na sebe, poručila je zamjenica Jungić te dodala da je to put ka uspješnijem nastupu na tržištu.

Proizvođači vjeruju da se mogu udružiti/ Foto: Deni Marčinković
Proizvođači vjeruju da se mogu udružiti/ Foto: Deni Marčinković

Kako se moglo čuti, početkom ove školske godine u osnovne škole diljem županije uvedeni su proizvodi lokalnih proizvođača, točnije svježe voće i povrće Udruga Bilogorska košara distribuira u 22 od 23 škole.

- Nova vlast doista brine o proizvođačima i primjer su kako političari služe narodu. Nakon zadnjih lokalnih izbora ušli smo u gotovo sve županijske osnovne škole, a ranije nismo snabdijevali niti jednu školu, osim pet bjelovarskih. Također, taj dobar glas se širi, kao i proizvodnja, istaknuo je Nenad Horvat, predsjednik Udruge "Dar Bilogore" te se osvrnuo i na pitanje distributivnog centra.

Europsko sufinaciranje 

- Činjenica je da mi nemamo gdje zamrznuti našu robu i sada je pravi trenutak da se udružimo. Vjerujem da ćemo u tom naumu uspjeti, makar i u manjem obimu za početak, kazao je Horvat.

Uz predstavnika Ministarstva poljoprivrede, sastanak su vodili dožupanica Marija Jungić i resorni pročelnik Zlatko Pavičić/ Foto: Deni Marčinković
Uz predstavnika Ministarstva poljoprivrede, sastanak su vodili dožupanica Marija Jungić i resorni pročelnik Zlatko Pavičić/ Foto: Deni Marčinković

Natječaj za izgradnju takozvane hladnjače još uvijek nije raspisan, međutim prema saznanjima dožupanice, omjer sufinanciranja trebao bi biti 70 posto iz europskih fondova te ostatak iz vlastitih sredstava.

- Glavni projekt izradit ćemo prema potrebama proizvođača, ali njihovo udruživanje je ključan korak. Minimalni kapacitet koji buduća hladnjača mora zadovoljiti je između tri i 12 tisuća tona. Idući tjedan očekujemo i pismo namjere tako da ćemo s ozbiljnim proizvođačima ponovno sjest i vidjeti o kojim se proizvodima i količinama radi, naglasio je pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Zlatko Pavičić.

Zainteresirani za udruživanje

Što se tiče potencijalne lokacije, moglo se čuti da se razmatra o njih dvije, međutim u ovom trenutku nisu htjeli otkrivati o kojima točno je riječ.

Da se proizvođači trebaju udružiti smatra i Marijo Puškarić, jedan od najvećih proizvođača krumpira i češnjaka u županiji, a ujedno i član Udruge proizvođača industrijskog krumpira Hrvatske.

Prezentacija je održana u velikoj županijskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković
Prezentacija je održana u velikoj županijskoj vijećnici/ Foto: Deni Marčinković

- Mi smo u svakom slučaju zainteresirani da uz pomoć države i županije izgradimo skladište koje bi nam omogućilo povećanje naše proizvodnje, a istu potrebu imaju i proizvođači luka i češnjaka. Nadalje, naša Udruga zajednički sudjeluje u nabavi repro materijala, ali i u prodaji. Nadam se da ćemo uspjeti pronaći zajednički jezik sa županijskim proizvođačima voća i povrća i tako stvoriti preduvjete za zajednički investiciju. 

Recimo i to da bi upravljačka prava u budućoj proizvođačkoj organizaciji imali upravo sami proizvođači, a za udruživanje ih je potrebno minimalno sedam. I Horvat i Puškarić vjeruju da će dovoljan broj zainteresiranih pronaći te da će organizacija uskoro i zaživjeti.