Fotografija: Zamjenica Jungić nada se da će BBŽ slijediti primjer Velike Gorice/ Foto: Zagrebačka županija
Galerija
Zamjenica Jungić nada se da će BBŽ slijediti primjer Velike Gorice/ Foto: Zagrebačka županija

Dožupanica Marija Jungić obišla najmoderniju ULO hladnjaču u Hrvatskoj

Nadam se da će nam iskustva koja smo ovdje dobili pomoći u pronalasku najboljeg modela koji će zadovoljiti potrebe proizvođača naše županije, jer kroz NPOO planiramo graditi distributivni centar, kaže JungićIzaslanstvo Bjelovarsko-bilogorske županije, predvođeno zamjenicom župana Marijom Jungić, posjetilo je Distributivni centar za voće i povrće u Velikoj Gorici, kao dobar primjer pomoći poljoprivrednim proizvođačima u skladištenju, pakiranju i plasmanu proizvoda

Korisni savjeti

- Bjelovarsko-bilogorska županija planira kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti, a putem razvojnog sporazuma s Vladom RH, raditi na projektu gradnje distributivnog centra za voće i povrće. Nadam se da će nam iskustva koja smo ovdje dobili pomoći u pronalasku najboljeg modela koji će zadovoljiti potrebe proizvođača naše županije, rekla je prilikom posjeta zamjenica Jungić.

Hladnjača u Velikoj Gorici najmodernija je u Hrvatskoj/ Foto: Zagrebačka županija
Hladnjača u Velikoj Gorici najmodernija je u Hrvatskoj/ Foto: Zagrebačka županija

Domaćin izaslanstvu Bjelovarsko-bilogorske županije bio je zamjenik zagrebačkog župana Damir Tomljenović, koji je to prilikom opisao nastanak Distributivnog centra u Velikoj Gorici.

- Nastao iz potrebe proizvođača, konkretno voćara koji su htjeli biti konkurentni na tržištu tijekom cijele godine. Da bi bilo moguće trebalo je učiniti nekoliko stvari, sortirnicu, pakirnicu i ono najvažnije, hladnjaču. Sve smo to uspjeli sagraditi na zemljištu koje smo od Vlade RH dobili u koncesiju s pravom gradnje. Sada imamo kompletirani proces, a hladnjače su pune i ispunjavaju svoju svrhu, istaknuo je Tomljenović.

Očuvanje kvalitete godinu dana

Unatoč lošoj godini za proizvodnju jabuke - proljetnom mrazu, ljetnim sušama, a ponegdje i tuči, direktor Centra Hrvoje Bunjevac naglasio je da je ULO hladnjača, ukupnog kapaciteta 3000 tona, puna.

Jabuke u hladnjači ostaju iste kvalitete i nakon godinu dana/ Foto: Zagrebačka županija
Jabuke u hladnjači ostaju iste kvalitete i nakon godinu dana/ Foto: Zagrebačka županija

- Glavni razlog je što je naša ULO hladnjača najmodernija u državi. Svi pokazatelji govore da jabuka kod nas uspije sačuvati jednaku kvalitetu kroz cijelu godinu. Zadnje pakiranje prošlogodišnje jabuke imali smo 20. kolovoza, dakle u hladnjači je bila skoro godinu dana. Kada je išla na tržište bila je iste kvalitete kao i kada je ušla u hladnjaču“, zaključio je Bunjevac te dodao da je upravo jabuka glavni artikl Centra, a odmah iza nje dolazi borovnica, odnosno jagodasto voće.