Fotografija: Pročelnik Dalibor Jurina jučer je potpisao cijeli niz ugovora/Foto: Martina Čapo
Galerija
Pročelnik Dalibor Jurina jučer je potpisao cijeli niz ugovora/Foto: Martina Čapo

Županijska sredstva dodijeljena obrtnicima, umirovljenicima i poljoprivrednicima

BBŽ nam je s 25 tisuća kuna pomogla u sufinanciranju dijela izrade glavnog projekta za izradu i opremanje nove hale. Cilj nam je povećati broj zaposlenih i izvoz, kazao je obrtnik Branimir UngerPročelnici Bjelovarsko -  bilogorske županije i jučer su tokom dana obišli više naselja u županiji i potpisali razne ugovore koji jamče potpore žiteljima na više polja - od poljoprivrede, školstva, obrtništva i gospodarstva do umirovljeničkih potpora.

Bespovratna sredstva

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, zaštitu okoliša i ruralni razvoj Boris Tomšić posjetio je poljoprivrednika Tomislava Šegrta iz Gudovca, tvrtku OLD FARM d.o.o. u Bereku te Stjepana Santa iz mjesta Ilovski Klokočevac na području općine Hercegovac i tom prilikom potpisao ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije u okviru Javnog poziva za dodjelu potpore male vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Mladi poljoprivrednik Tomislav Šegrt koji se bavi uzgojem ovaca i svinja ostvario je potporu za kupovinu zemljišta u iznosu od 10.000,00 kuna.

Obilazak poljoprivrednih imanja/Foto: Martina Čapo
Obilazak poljoprivrednih imanja/Foto: Martina Čapo

Tvrtka OLD FARM d.o.o. koja se bavi uzgojem aronije i šipka te preradom navedenog voća u džemove podnijela je zahtjev za  potporu biljnoj i voćarskoj proizvodnji - trajni nasadi te za potporu ekološke proizvodnje. Za navedene dvije mjere tvrtka je ostvarila potporu u iznosu od 11.576 kuna.

Postavljanje plastenika

Poljoprivrednik Stjepan Santo bavi se povrtlarstvom te uzgojem krumpira. Podnio je zahtjev za potporu biljnoj i voćarskoj proizvodnji- nabava i postavljanje plastenika i staklenika za povrtlarstvo te za potporu premije osiguranja poljoprivredne proizvodnje. Za navedene dvije mjere ostvario je potporu u iznosu od 18.710 kuna.

Javni poziv za dodjelu potpora male vrijednosti u poljoprivredi i ruralnom razvoju na području Bjelovarsko-bilogorske županije obuhvaća 15 bespovratnih potpornih mjera kojima Bjelovarsko-bilogorska županija pomaže svojim poljoprivrednim proizvođačima.

Obilazak školskih objekata

Radovi na energetskim obnovama Područne škole Dapci i Područne škole Dautan odvijaju se prema planu, u što se tokom obilaska istih uvjerila i pročelnica Vanja Posavac.

Područna škola Dapci jedna je od četiri školske zgrade na području grada Čazme obuhvaćene europskim projektom energetske obnove. Do sada su provedeni radovi na temeljitoj obnovi Matične škole i školsko-sportske dvorane, obnovljena je i škola u Gornjem Dragancu, a energetska obnova očekuje i školu u Gornjem Mikloušu. Ulaganja u školstvo na području grada Čazme od strane Bjelovarsko-bilogorske županije iznose više od 20 milijuna kuna.

Obilazak škole u Dapcima/Foto: Martina Čapo
Obilazak škole u Dapcima/Foto: Martina Čapo

Kada je riječ o ulaganjima u Osnovnu školu „Ivana Viteza Trnskog“ Nova Rača, do sada su već obnovljene matična školska zgrada, kao i područne škole u Međurači i Severinu čime se ulaganja u školstvo vezana uz Osnovnu školu „Ivana Viteza Trnskog“ zajedno s područnim školama posljednjih godina penju na preko 3.5 milijuna kuna.

„Rekreiraj se-budi u formi“

Pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu zaštitu i umirovljenike Snježana Mišir i predsjednica Matice umirovljenika Općine Veliki Grđevac Marija Kalenik potpisale su Ugovor o dodjeli sredstava Bjelovarsko-bilogorske županije Matici umirovljenika Općine Veliki Grđevac, a u okviru županijskog Javnog poziva za financiranje programa i projekata udruga umirovljenika.

Potpisivanje ugovora s umirovljeničkom udrugom iz Velikog Grđevca/Foto: Martina Čapo
Potpisivanje ugovora s umirovljeničkom udrugom iz Velikog Grđevca/Foto: Martina Čapo

Na navedeni Javni poziv Matica umirovljenika Općine Veliki Grđevac prijavila je projekt „Rekreiraj se-budi u formi“, za koji će Bjelovarsko-bilogorska županija izdvojiti sredstva u iznosu od 19.500 kuna.

Uz izdvajanja koja na godišnjoj razini iznose preko milijun kuna, Bjelovarsko-bilogorska županija provodi i niz programa i projekata s ciljem poboljšanja kvalitete života naših sugrađana treće životne dobi.

Interes za opremom

U okviru županijskog Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj gospodarstva i obrtništva potpisan je novi set ugovora s gospodarstvenicima i obrtnicima s područja općine Veliki Grđevac te gradova Grubišno Polje, Daruvar i Garešnica.

Ukupno je tako potpisano 16 ugovora za potpore u vrijednosti od 208 tisuća kuna.

Bjelovarsko-bilogorska županija ove godine raspisala je 13 bespovratnih potpornih mjera za razvoj gospodarstva i obrtništva, a do sada su odobrene 203 potpore u iznosu većem od 2.2 milijuna kuna.

Potpisivanje ugovora s obrtnicima i gospodarstvenicima u BBŽ/Foto: Martina Čapo
Potpisivanje ugovora s obrtnicima i gospodarstvenicima u BBŽ/Foto: Martina Čapo

U okviru Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za razvoj gospodarstva i obrtništva potpisan je novi set ugovora s gospodarstvenicima i obrtnicima s područja grada Bjelovara i općine Veliko Trojstvo. Riječ je o 26 ugovora za potpore u vrijednosti većoj od 203 tisuće kuna.

-Bjelovarsko-bilogorska županija kontinuirano ulaže u razvoj svog gospodarstva i obrtništva. Ukupno je do sada potpisano 137 ugovora za područje grada Bjelovara i okolnih općina u vrijednosti većoj od 1.5 milijuna kuna. Najveći interes bio je za ulaganje u opremu i strojeve i za uređenje poslovnih radionica. Također, veliki interes vladao je i za potporama za obrtnike koji zbog odluke Stožera nisu mogli raditi kao i za mjerom certificiranja, rekla je Daliborka Vrankić, pomoćnica pročelnika za gospodarstvo, obrtništvo, regionalni razvoj i turizam BBŽ.

Nesigurnost EU fondova

Jedan od korisnika županijskih mjera je i Branimir Unger, vlasnik bjelovarske radione za obradu drveta Unger:

-Bjelovarsko-bilogorska županija nam je pomogla u sufinanciranju dijela izrade glavnog projekta. Naš cilj je izraditi i opremiti novu halu, povećati broj zaposlenih, povećati izvoz. Nama je najgore kada velike iznose moramo dati za papirologiju, jer automatski preračunavamo koje smo strojeve za taj novac mogli kupiti, stoga je županijska pomoć uistinu dobrodošla. Tim više, što nemamo garanciju da će nam projekti proći na EU fondovima, istaknuo je Unger i dodao kako izrada glavnog projekta iznosi oko 60 tisuća kuna, od kojih će 25 tisuća kuna osigurati Bjelovarsko-bilogorska županija.