Fotografija: Foto: Duje Klaric/CROPIX (ilustracija)
Foto: Duje Klaric/CROPIX (ilustracija)

Lažni euri na tržištu: Blagajnica uzela novčanicu koja se koristi u filmovima

Zaprimljena je dojava da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području Nove Kapele koristila filmski rekvizit od 10 eura, kažu iz policijeNije trebalo dugo čekati - lažni euri pojavili su se u optjecaju u prodavaonici, a policija traga za kupcem koji ih je uspio uvaliti blagajnici, javlja Danica.hr.

Kako je upravo izvijestila policija, slučaj se dogodio na području Nove Gradiške u ponedjeljak u 17.20 sati.

“Zaprimljena je dojava da je nepoznata osoba za plaćanje prodajnih artikala u prodavaonici na području Nove Kapele koristila filmski rekvizit od 10 eura.

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad na pronalasku počinitelja kaznenog djela prijevare. Također je i u prosincu lani na području Slavonskog Broda evidentiran slučaj plaćanja taksi usluge filmskim rekvizitom – novčanicom od 50 eura”, podsjećaju u policiji.

Policija upozorava

Građane pozivaju da budu oprezni te svaku euro novčanicu dobro pogledaju jer pojedinci koriste vrijeme prilagodbe, te će nastojati iskoristiti priliku i „ubaciti“ lažnjak.  

“Novčanice koje su počinitelji koristili kao sredstvo plaćanja u spomenutim slučajevima su filmski rekviziti na kojima je ispisano: „Souvenir production“, odnosno „This is not legal it is to be used for motion props“.

U slučaju sumnje u originalnost potrebno je odmah pozvati policiju”, ističu.

Dvije serije euro novčanica

U HNB-u kažu kako su u optjecaju dvije serije euro novčanica. Prva se serija sastoji od sedam apoena (5, 10, 20, 50, 100, 200 i 500 eura), a druga, koja se još naziva i serija Europa, ima iste apoene, osim apoena od 500 eura. Taj se apoen više ne tiska, no i dalje se može upotrebljavati kao sredstvo plaćanja.

Zajedničke značajke obje serije euro novčanica jesu: naziv valute ispisan različitim pismima; na licu novčanice otisnuti su inicijali naziva Europske središnje banke; ondje se nalazi i potpis predsjednika ECB-a; svaka novčanica ima serijski broj.

“Za lakšu provjeru autentičnosti HNB preporučuje četiri koraka: osjeti, pogledaj, nakreni, provjeri, prenosi Danica.hr.

“Osjetite papir i reljefnost novčanice. Pogledajte novčanicu prema svjetlu i provjerite ima li vodeni znak i zaštitnu nit, prozirnu brojku i prozor s portretom. Nakrenite euro novčanicu i provjerite hologram; brojku koja mijenja boju; sjajnu traku i prozor s portretom.

Dobijete informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!