Fotografija: Dvojica mladića utrkivala su se ispred srednjoškolskog centra u Bjelovaru/Foto: Danijela Peračić/ CROPIX (ilustracija)
Dvojica mladića utrkivala su se ispred srednjoškolskog centra u Bjelovaru/Foto: Danijela Peračić/ CROPIX (ilustracija)

Policija uhvatila mlade vozače koji su se utrkivali usred Bjelovara

Riječ o 21-godišnjem mladiću iz Velikog Korenova i 20-godišnjaku iz Ždralova koji su se utrkivali od kružnog toka u Ulici Andrije Hebranga do Osječke ulice. Obojica su zaradila cijeli niz novčanih kazniBjelovarski prometni policajci identificirali su dvojicu mladića koji su se 8. siječnja oko 22.20 sati utrkivali ispred srednjoškolskog centra u ulici Andrije Hebranga u Bjelovaru.

Naime, nakon što se na društvenim mrežama pojavila snimka ilegalne utrke u Bjelovaru, policija je utvrdila da je riječ o 21-godišnjem mladiću iz Velikog Korenova i 20-godišnjaku iz Ždralova koji su se utrkivali od kružnog toka u Ulici Andrije Hebranga do Osječke ulice.

Novčane kazne

21-godišnjak je jurio u Opel Astri, pretjecao drugi auto koje prelazi pješački prijelaz, za što mu je izdan obavezni prekršajni nalog kojim mu je izrečena novčana kazna u iznosu od 3000 kuna i jedan mjesec zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilom B kategorije. Osim toga napravio je prekršaj naglog povećanja brzine, odnosno kretanja iz mjesta, postižući pri tom gornju granicu dopuštenog broja okretaja motora kada dolazi do proklizavanja kotača, zatim prekršaj neprilagođene brzine osobinama i stanju ceste i prekršaj nepoštivanja prometnih znakova i pravila, za što su mu izdane obavijesti o počinjenom prekršaju u ukupnom iznosu od 2000 kuna.

Provedeno je kriminalističko istraživanje i nad 20-godišnjakom koji je upravljao VW Golfom za kojeg je utvrđeno kako je također počinio prekršaj naglog povećanja brzine, odnosno kretanja iz mjesta, vozio je neprilagođenom brzinom i zaradio kaznu od 1500 kuna.     

Javite policiji

"Policija poduzima mjere prema osobama koje grubo krše prometne propise i pravila te koristimo prigodu da sve građane pozovemo da nam s punim povjerenjem dojave svako neprimjereno ponašanje sudionika u cestovnom prometu. Uistinu je vrlo važno reagirati na ovakva neprimjerena i nadasve opasna ponašanja sudionika u cestovnom prometu, posebno mladih vozača u prometu, koja mogu dovesti do ugrožavanja svih sudionika u prometu, kao i izazivanja prometnih nesreća s teškim posljedicama. Apeliramo na sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti", priopćili su iz PU bjelovarsko-bilogorske.

Naime, najveći dio stradalih u prometnim nesrećama čine osobe mlađe životne dobi, koji voze prebrzo, ili voze pod utjecajem alkohola i droga, ne poštuju prednosti prolaska i ostalih težih prekršaja, dok nekorištenje sigurnosnog pojasa indirektno utječe na njihovo stradavanje. Posljednjih nekoliko godina, povećao se broj prometnih nesreća koje je uzrokovalo korištenje mobitela (razgovaranje, pisanje poruka, pregledavanje društvenih mreža i dr.).

Kažnjiva ponašanja

"U svakodnevnom policijskom poslu neophodna je kvalitetna suradnja s građanima koja bi često olakšala otkrivanje prekršaja i kaznenih djela, stoga pozivamo i apeliramo na sve građane da s punim povjerenjem koriste mobilnu aplikaciju „MUP- Sigurnost i povjerenje“, elektronsku poštu Policijske uprave bjelovarsko-bilogorska@policija.hr  ili pozivom na broj 192, kako bi dojavili sva neprimjerena, neprihvatljiva i nadasve kažnjiva ponašanja. Na kraju, želimo zahvaliti građaninu koji je omogućio dostupnom snimku objavljenu na društvenim mrežama, a na temelju koje su policijski službenici utvrdili počinitelje prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama", piše u priopćenju PU bjelovarsko-bilogorske.