Fotografija: Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo
Dario Hrebak, gradonačelnik Bjelovara/Foto: Nikica Puhalo

"Podržavamo gradnju bolnice, ali kada dođe glasanje o proračunu..."

Želimo naglasiti da se novcem građana treba ponašati odgovorno kao što se svatko kod svoje kuće ponaša odgovorno, smatraju u HSLS-u.Nakon što su oporbeni vijećnici Nezavisne liste Damir Bajs te Hrvatske narodne stranke, dali zeleno svijetlo za Proračun Grada Bjelovara u 2021. godini, njihov primjer neće slijediti oporba u Županijskoj skupštini što su potvrdili i priopćenjem kojeg su medijima poslali u četvrtak. 

Naime, kako poručuju iz HSLS-a, podržat će gradnju nove zgrade bjelovarske bolnice, ali će kod izglasavanja proračuna ostati suzdržani.

- Nova bolnica itekako je potrebna i smatramo da treba uložiti još veće napore u privlačenje liječničkog i medicinskog kadra u Bjelovar te tako osigurati bolje uvjete liječenja građana, a s druge strane rasteretiti liječnike i medicinske sestre koji ulažu velike napore, posebice za vrijeme ove korona krize. Na sjednici Županijske skupštine iz toga razloga izjasnit ćemo se pozitivno u smislu davanja suglasnosti Općoj bolnici Bjelovar za preuzimanje obveza za investicijsko ulaganje u izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar do 2036. godine - stoji u priopćenju HSLS-a.

Pravo na govor i mišljenje

S obzirom na epidemiološke mjere koje su na snazi, održavanje Županijske skupštine nije moguće provesti uživo nego elektronskim putem.

Razlika između načina održavanja Županijske skupštine i primjerice sjednice Gradskog vijeća Grada Bjelovara je ta, što gradski vijećnici sjednicu održavaju putem video konferencija, dok županijski skupštinari to rade putem e-maila. Takva vrsta komunikacije županijskim vijećnicima daje mogućnost da se za točke dnevnog reda izjasne jesu li za, protiv ili suzdržani. Također, imaju mogućnost i slanja amandmana, ali nema mogućnosti rasprave po određenim točkama, što je na sjednicama putem video konferencija moguće.

- Smatramo da je nama vijećnicima uskraćeno demokratsko pravo govora i izražavanja mišljenja. Željeli bismo naglasiti da se ne slažemo s gušenjem demokracije i načinom na koji župan tretira građane Bjelovarsko-bilogorske županije - stoji u priopćenju HSLS-a.

Protiv kreditnog zaduženja

- Smatramo da se kao na primjeru brze ceste koja je toliko godina obećavana, a sada se konačno gradi prema Bjelovaru, trebala uspostaviti suradnja između lokalne i državne vlasti jer samo sinergijom i zajedništvom se može napredovati. Usprkos tome, župan se ne odlučuje na zajedništvo već provodi samovolju i želi zadužiti građane Bjelovarsko-bilogorske županije novim kreditom u vrijednosti 107 milijuna kuna potpisivanjem Ugovora o dugoročnom kunskom kreditu čime se zaduženje penje na vrtoglavih 230 milijuna kuna što nismo spremni podržati - kažu u HSLS-u. 

- Želimo naglasiti da se novcem građana treba ponašati odgovorno kao što se svatko kod svoje kuće ponaša odgovorno. Bolnica nije samo zgrada, ona je puno više od toga, a spremni smo preuzeti obvezu i učiniti zaista bjelovarsku bolnicu oglednim primjerom funkcioniranja zdravstva u Hrvatskoj. Iz toga razloga bit ćemo suzdržani vezano uz donošenje proračuna, a ujedno spremni preuzeti odgovornost županije za bolje upravljanje - zaključuju u HSLS-u.