Fotografija: Ako ste mlađi od 25 godina, prijavite se za radionice šivanja, sviranja i izrade tradicijskog daruvarskog prsluka/Foto: Ždralice Daruvar/MojPortal
Galerija
Ako ste mlađi od 25 godina, prijavite se za radionice šivanja, sviranja i izrade tradicijskog daruvarskog prsluka/Foto: Ždralice Daruvar/MojPortal

Ždralice organiziraju brojne radionice: "Izrađivat ćemo tradicijski daruvarski prsluk"

Ne radi se o narodnoj nošnji, već o građanskom prsluku koji bi kasnije trebao postati uniforma gradskog puhačkog orkestra, napomenula je voditeljica projekta Nada BerićDARUVAR – Daruvarske Ždralice prije desetak dana započele su s provedbom novoga projekta koji će trajati 12 mjeseci. Osnovni mu je cilj organizacijom različitih radionica potaknuti mlade do 25 godina starosti da se više uključe u kulturna događanja na području svojega grad i to online.

Dame iz udruge Ždralice sudjeluju na različitim manifestacijama/Foto: Nikica Puhalo
Dame iz udruge Ždralice sudjeluju na različitim manifestacijama/Foto: Nikica Puhalo

Riječ je EU projektu Coolturaonica kojeg Ždralice provode u partnerstvu sa Gradom Daruvarom, a više o svemu kazala nam je Nada Berić, voditeljica spomenutog projekta.

Šivanje, sviranje, ples...

-Projekt je započeo 20. lipnja i proteže se na 12 mjeseci. U sklopu projekta održat će se brojne online radionice za mlade do 25 godina. Neke od njih su radionice šivanja daruvarskog prsluka, radionice sviranja trube, saksofona, klarineta i flaute, radionice mažoret plesa i radionice društvenih plesova.

Prijave za radionice krenule su danas i traju sve do 11. srpnja/Ždralice Daruvar
Prijave za radionice krenule su danas i traju sve do 11. srpnja/Ždralice Daruvar

Za rad na projektu zaposlena je asistentica za financije Ivona Cah i ja kao voditeljica projekta, a ukupna vrijednost projekta iznosi 491.640,52 kune. Sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda, pojašnjava nam Nada Berić i dodaje kako su pred nekoliko dana u daruvarskoj Gradskoj vijećnici održali prvi sastanak s temom realizacije projekta.

Ivona Cah (lijevo) i Nada Berić (desno)/Foto: Ždralice Daruvar
Ivona Cah (lijevo) i Nada Berić (desno)/Foto: Ždralice Daruvar

-Inače, danas su baš započele prijave za sudjelovanje na radionicama. Najprije ćemo krenuti s edukativnom radionicom kako bismo osposobili i educirali sve koje treba za sudjelovanje u online aktivnostima. To nam je uostalom preduvjet  za sve ostale radionice, kaže Nada Berić i dodaje kako je jedna od zanimljivijih radionica svakako ona izrade tradicijskog daruvarskog prsluka.

Uniforma za puhački orkestar

-To će biti radionica krojenja i šivanja, a isto tako bit će i radionica izrade tradicijskih ukrasa od traka za ukrašavanje tog istog daruvarskog prsluka. Važno je reći da se tu ne radi o narodnoj nošnji, već o građanskom prsluku koji bi kasnije trebao postati uniforma gradskog puhačkog orkestra, napomenula je voditeljica projekta.

U Gradu Daruvaru nedavno je održan prvi sastanak vezan uz Coolturaonicu/Foto: Ždralice Daruvar
U Gradu Daruvaru nedavno je održan prvi sastanak vezan uz Coolturaonicu/Foto: Ždralice Daruvar

Što se tiče radionica sviranja, zgodno je za napomenuti kako je za kraj projekta planiran online koncert svih sudionika kako bi se vidjelo što su naučili.

-Uvidjeli smo, odnosno centralni problem kojim se projekt bavi, jest nedovoljna socijalna uključenost mladih do 25 godina za kulturna događanja putem Interneta. Pružit će im se prilika da steknu nova znanja i vještine, a ujedno da upoznaju i rade na očuvanju tradicijskih blag daruvarskog područja, upozorava Berić koja dodaje kako su uključiti mogu svi mladi do 25 s područja cijele BBŽ. Dodajmo, prijave traju do 11. srpnja, dok bi same radionice započele sredinom srpnja.

Štand Ždralica/Foto: Predrag Uskoković
Štand Ždralica/Foto: Predrag Uskoković