Fotografija: Državna ergela Lipik/Foto: Facebook
Galerija
Državna ergela Lipik/Foto: Facebook

Ponovno uživajte s krasnim lipicancima u Državnoj ergeli Lipik za samo 10 kuna

Statika objekta bila je narušena zbog potresa koji je krajem 2020. pogodio područje Petrinje i Siska, ali sada su oštećenja sanirana pa se vrata za posjetitelje ponovno otvarajuPotres koji je 29. prosinca 2020. pogodio šire područje Petrinje i Siska prouzrokovao je štete i na području Lipika i Pakrac pa je staja Državne ergele Lipik zbog narušene statike objekta morala zatvoriti vrata za posjetitelje. 

- Imali smo dva pregleda stručnjaka statičara koji su potom napravili elaborat i po tom elaboratu je rađena sanacija čiji trošak je snosila "Poljoprivreda" Lipik, vlasnik objekta. Napravljena su potrebna zatezanja na učvršćivanju statike, nakon obavljenog pregleda dobili smo zeleno svjetlo i sa zadovoljstvom mogu najaviti da smo ponovno otvoreni za naše posjetitelje - kaže Damir Jakšić, upravitelj Državne ergele Lipik. 

Državna ergela Lipik/Foto: Facebook
Državna ergela Lipik/Foto: Facebook

U lipičkoj ergeli trenutno je 70 grla, a upravitelj Jakšić ističe da je u Lipik stigao rasplodni pastuh iz Slovenije. Dodaje da s nestrpljenjem očekuju ožujak i početak sezone ždrijebljenja.

- Bude li sve u redu, očekujemo od 16 do 20 ždrijebaca, a to je malo više u odnosu na prosjek od 14 do 16 ždrijebaca - najavljuje Jakšić.

Posjeti Državnoj ergeli Lipik će se odvijati uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera i to od 7 do 17 sati, a ulaznica košta 10 kuna i cijena se nije mijenjala posljednjih pet godina. Upravitelj Jakšić napominje da za organizirane turističke grupe gostiju vrijedi obavezna prethodna najava termina i dogovor s djelatnicima ergele Lipik na telefon 034/421-880 ili na e-mail turizam@ergela-lipik.org

Također, ovisno o popuštanju epidemioloških mjera, u ergeli će ponuditi ostale sadržaje kao što je jahanje, vožnja kočijom i slično. 

Državna ergela Lipik/Foto: Facebook
Državna ergela Lipik/Foto: Facebook