Fotografija: Prelijepi Lipicanci/Foto: Tanja Kanceljak
Galerija
Prelijepi Lipicanci/Foto: Tanja Kanceljak

Priča o lipicancima u nedjelju na HRT-u: "Svjedoci još pamte ekshumaciju ubijenih konja"

Priča o lipicancima nije samo priča o njihovoj povijesti, ljepoti, dobroti, tragičnim sudbinama, selidbama, novim počecima. To je priča i o osjećajima, ljubavi, odnosu konja i čovjeka - kaže Tanja KanceljakPitoma glava, male uši, skladan i lijep vrat, lijepo tijelo i elegantan stav - to je lipicanac. Ta pametna, elegantna i privržena pasmina konja tijekom povijesti bila je namijenjena paradnom i zaprežnom jahanju.

Foto: Tanja Kanceljak
Foto: Tanja Kanceljak

Priču o njima, Lipicanci, prikazuje se u nedjelju, 8. svibnja, u 20.10 sati na Prvom programu, najavljuje Hrvatska radiotelevizija.

Ergela nastala 1580. godine

Ergela u Lipici nastala je 1580. i ta se godina bilježi kao godina početka uzgoja lipicanaca. Uzgoj lipicanaca u Hrvatskoj počinje krajem 18. stoljeća kada prvi lipicanci iz slovenske Lipice dolaze u već postojeću ergelu grofova Janković u tadašnjem Terezovcu. Ubrzo se uzgoj širi po grofovskim ergelama u Đakovu, na ergeli grofa Eltza u Vukovaru te u Lipiku.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

U Domovinskom ratu ergela u Lipiku je bila potpuno uništena, a konji ubijeni i odvezeni u Bosnu pa u Srbiju. Trebalo je proći dugih 16 godina da se ti konji i njihove matične knjige napokon godine 2007. vrate u Lipik. Svjedoci krvavog puta naših lipicanaca i nakon 30 godina pamte ekshumaciju ubijenih konja, izgladnjele raseljene konje i suze u očima Lipičana te noći kad su napokon vraćeni. 

Novi trajni dom

U međuvremenu su privatizirane zgrade ergele. Njihov će trajni dom uskoro biti nova ergela, mjesto topline i sigurnosti koju su ove toplokrvne životinje zaslužile. 

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Redateljica i scenaristica je Tanja Kanceljak. Snimatelj je Dražen Lipka, montažerka Anita Jovanov, a skladatelj Matej Meštrović. Izvršna producentica je Sanja Knez.

Foto: Tanja Kanceljak
Foto: Tanja Kanceljak

-  Znam, skoro svaki put kad sve završi volim reći da mi je to bilo jedno od najljepših i najdražih snimanja...i iskrena sam, tako i jest. Volim taj svoj posao pa valjda zato i uživam. Ali, ovaj put...lipicanci! Danima smo bili uz njih, mjesecima. I na terenu i u montaži. I u javi i u snu. Snimali smo ih u Lipiku, Đakovu, Županji, Lipici, ali priča o lipicancima nije samo priča o njihovoj povijesti, ljepoti, dobroti, tragičnim sudbinama, selidbama, novim počecima. To je priča i o osjećajima, ljubavi, odnosu konja i čovjeka - kaže Tanja Kanceljak.

Foto: Tanja Kanceljak
Foto: Tanja Kanceljak

Osim na Prvom programu, dokumentarac možete pratiti i preko multimedijske usluge HRTi, stoji u najavi HRT-a