Fotografija: Dosadašnjom suradnjom zadovoljni su svi/ Foto: D. Kirin
Galerija
Dosadašnjom suradnjom zadovoljni su svi/ Foto: D. Kirin

Pirak se sastao sa župnicima: "Prošla godina bila je u znaku obnove sakralnih objekata"

"Zajednički pokušavamo riješiti neke probleme koji se tiču naših župa i objekata. Imali smo nesreću da nas je pored pandemije snašao i potres, koji je oštetio gotovo sve sakralne objekte", kaže PirakGradonačelnik Čazme Dinko Pirak održao je tradicionalni susret sa župnicima Čazmanskog dekanata, koji brinu o župama i sakralnim objektima.

Tom prilikom Pirak je kazao da je suradnja župa i Grada Čazme u proteklih godinu dana bila na jako dobrom nivou, osobito kad se uzmu u obzir okolnosti od prošle godine, gdje nas je pandemija oštetila u mnogočemu.

Prošla godina bila je u znaku obnove sakralnih objekata/ Foto: D. Kirin
Prošla godina bila je u znaku obnove sakralnih objekata/ Foto: D. Kirin

– Suradnja sa župnicima je na jako dobrom nivou. Zajednički pokušavamo riješiti neke probleme koji se tiču naših župa i objekata. Imali smo nesreću da nas je pored pandemije snašao i potres pa imamo i tu dodatnih problema i oštećenja na gotovo svim sakralnim objektima, istaknuo je čazmanski gradonačelnik.

Održavanje sakralnih objekata

Župnici su iznijeli svoje planove i potrebe, upoznali su gradonačelnika s problemima s kojima se susreću u održavanju sakralnih objekata te mu zahvalili na pomoći i kooperativnosti. Čazmanski župnik i dekan Čazmanskog dekanata preč. Dubravko Lauš suradnju s Gradom ocijenio je vrlo dobrom.

Što se tiče obnove Crkve svete Marije Magdalene u Čazmi, ono što je bilo planirano od radova u većem je dijelu i obavljeno, a ti intenzivni radovi na obnovi protegnut će se i na ovu godinu. U planu je sanirati štetu koja je nastala od potresa, a taj projekt apliciran je i na natječaj Ministarstva kulture i medija. Nastavlja se obnova i oltara u crkvi i orgulja, što je bilo u planu i prije potresa.

U tijeku je obnove Crkve svete Marije Magdalene u Čazmi/ Foto: D. Kirin
U tijeku je obnove Crkve svete Marije Magdalene u Čazmi/ Foto: D. Kirin

– Mi smo i prošle godine dobili sredstva od Grada Čazme s kojima smo uspjeli osigurati onaj dio koji nam je falio. Tako da svake godine, malo po malo, u fazama uspijemo realizirati što smo predvidjeli i zacrtali za godinu pa smo to uspjeli i u 2021. godini, kazao je preč. Lauš.

Financijska pomoć grada

Riječima dekana pridružio se i župnik Župe svetog Nikole Biskupa iz Miklouša, Ivan Tomak, koji se također zahvalio  na suradnji i pomoći.

– Naša crkva u Mikloušu nije stradala od potresa, nema nikakvih pukotina, ali radili smo na drugim projektima vezanima uz nju. Crkva u Martincu je dosta zahtjevna za obnovu, sam Grad i Župa to financijski ne mogu te se nadam da ćemo se moći osloniti na neki fond za obnovu, rekao je vlč. Tomak.

Tradicionalni susret gradonačelnika Piraka i župnika Čazmanskog dekanata/ Foto: D. Kirin
Tradicionalni susret gradonačelnika Piraka i župnika Čazmanskog dekanata/ Foto: D. Kirin

Stjepan Levanić, župnik župe u Vrtlinskoj također je upoznao gradonačelnika Piraka s oštećenjima na crkvi u Vrtlinskoj i planovima obnove.

– Kompletno su napravljeni radovi oko utvrđivanja štete, čekamo kad će biti moguće početi sanirati župnu crkvu. Što se tiče kapela na području župe, one nisu oštećene – istaknuo je vlč. Levanić.

Unutrašnjost crve u svete Marije Magdalene/ Foto: D. Kirin
Unutrašnjost crve u svete Marije Magdalene/ Foto: D. Kirin

U Gradskom proračunu Čazme ove je godine osigurano ukupno 170.000 kuna za redovito financiranje župa na čazmanskom području, 100.000 za čazmansku župu, po 20.000 za Draganec i Miklouš te po 10.000 za Dapce, Vrtlinsku i Župu sv. Margarete u Dubravi.