Fotografija: Puno toga je odrađeno zahvaljujući prijedlozima građana/Foto: Pakrački list
Galerija
Puno toga je odrađeno zahvaljujući prijedlozima građana/Foto: Pakrački list

Pakračani predložili, Grad učinio: "Kupljen kamin, sanirano dječje igralište, stavljeni uspornici..."

Projekt zajedničkog planiranja proračuna Grada Pakraca nastavlja se i dalje. Građani će ponovno moći dostaviti svoje prijedloge za narednu 2024. godinu i to mailom ili putem obrasca, kažu u GraduPAKRAC - Grad Pakrac je u siječnju krenuo s realizacijom prijedloga malih komunalnih akcija dostavljenih na drugoj javnoj tribini održanoj u listopadu prošle godine u sklopu pilot projekta „Zajedničko planiranje proračuna“ kojega provodi Grad Pakrac u suradnji s Udrugom gradova, piše Pakrački list.

Nove sprave za djecu/Foto: Pakrački list
Nove sprave za djecu/Foto: Pakrački list

Riječ je o  projektu koji je predstavljen lani u srpnju i osmišljen s ciljem direktnog uključivanja građana u sami postupak pripreme prijedloga gradskog proračuna. Za realizaciju projekta Grad Pakrac je osigurao 500 tisuća kuna (66.361,40 eura) koji će biti, a određena sredstva već jesu, utrošeni na potrebe iz obuhvata malih komunalnih akcija. Prihvaćene prijedloge predložili su i o njima odlučivali sami građani.

Nabavljena i dva kontejnera

Prvi od realiziranih prijedloga mještana Donje Obriježi bila je nabavka kamina (peći) za njihov vatrogasni dom u iznosu od 589,23 eura, a polovinom veljače sanirano je i dječje igralište uz donjoobriješku područnu školu gdje je pribavljen novi koš za otpatke, sanirane su dvije klupe, igračke na opruzi, klackalice i penjalice za što je utrošeno 1878,01 eura.

Nabavljen je i kamin/Foto: Pakrački list
Nabavljen je i kamin/Foto: Pakrački list

Obnovljeno dječje igralište/Foto: Pakrački list
Obnovljeno dječje igralište/Foto: Pakrački list

Jedna od komunalnih akcija koje su predložili sugrađani je bila i postavljanje uspornika kod Osnovne škole u Pakracu čime je uvelike povećana sigurnost prometa u tom dijelu te smanjena brzina kretanja vozila koja je predstavljala opasnost za sve sudionike u prometu, posebno najmlađe. Uz to, tijekom veljače na prijedlog sugrađana nabavljena su i dva kontejnera za otpatke predviđena za dva mjesna groblja u Branešcima u iznosu od 675 eura.

Lani dostavljeno 18 prijedloga

Na prošlogodišnjoj listopadskoj tribini dostavljeno je 18 prijedloga građana od kojih je 11 prihvaćeno u potpunosti, 5 je prijedloga odbijeno, a 2 su prijedloga djelomično prihvaćena iz razloga što je unutar podnesenog prijedloga bilo navedeno više od jednog projekta od kojih su neki odobreni, a drugi nisu.

Tzv.
Tzv. "ležeći policajci" kod škole/Foto: Pakrački list

Kako je rekao Marijan Malogorski, pročelnik Odjela za graditeljstvo i komunalne djelatnosti Grada Pakraca, tijekom godine nastavit će se s provođenjem ostalih prihvatljivih prijedloga, a u narednom razdoblju nastavlja se i projekt zajedničkog planiranja proračuna koji će Grad Pakrac javno objaviti te će ponovno biti moguće dostavljanje prijedloga građana za narednu 2024. proračunsku godinu elektroničkim putem i putem obrazaca, piše Pakrački list.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!