Fotografija: Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Galerija
Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Pakrac mladim obiteljima dao potpore za nekretnine, ukupno su im u 2023. isplatili 33,844 €

Grad Pakrac je od 2020. godine do danas za pomoć mladim obiteljima izdvojio ukupno 208.432,69 eura i time pomogao 134 mlade obiteljiGradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević uručila je u petak 22. prosinca ukupno 21 ugovor mladim obiteljima koji su se u periodu od 3. srpnja do 31. listopada javili na Javni poziv mladim obiteljima na podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakraca. 

Na Javni poziv prijavilo se 29 obitelji, Povjerenstvo za pregled i ocjenu prijavljenih zahtjeva za sufinanciranje pregledalo je i ocijenilo sve pristigle prijave te prihvatljivom ocijenilo 21 prijavu. Od toga je 9 ugovora odobreno za Mjeru 2 - kupovina stambenog objekta, a 12 ugovora za Mjeru 4 - rekonstrukcija stambenog objekta.

U 2023. mladim obiteljima 33.844,31 eura

Korisnike je sa ovom, ali ostalim stimulativnim gradskim mjerama detaljno upoznala gradonačelnica Anamarija Blažević koja je istaknula kako se ova mjera provodi posljednje četiri godine i njen osnovni cilj je da mlade obitelji zadrže u Pakracu ili ih potaknu da doseljavanje.

Gradonačelnica Blažević mladim ljudima uručuje ugovore/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Gradonačelnica Blažević mladim ljudima uručuje ugovore/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

- Po svim mjerama je predviđeno sufinanciranje 50% troškova, do maksimalnog iznosa od 1990,84 eura za Mjeru 2 odnosno do maksimalnih  1327,23 eura za Mjeru 4. Ukupno ćemo u ovoj godini za Mjere 2 i 4 isplatiti iznos od 33.844,31 eura, od čega 19.990,84 eura za Mjeru 2, a 15.926,76 eura za Mjeru 4. 

Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Na ovom Javnom pozivu, svi prijavitelji su ostvarili maksimalan iznos sufinanciranja, budući da su značajno narasli troškovi kupovine koji su bili između 25.000 i 70.000 eura, kao i troškovi rekonstrukcije koji su se kretali između 2659,33 i 8600,00 eura.

Najviše troškova rekonstrukcije, odnosilo  se na zamjenu stolarije,  rekonstrukciju krovišta, uvođenje centralnog grijanja kao najveće investicije, a kao manje investicije, sanacije estriha, žbukanje i zamjena vodovodnih instalacija u kupaonicama.

Od 2020. pomogli 134 mlade obitelji

Na kraju moram istaknuti da je Grad Pakrac tijekom provođenja Mjera od 2020. godine do danas, za pomoć mladim obiteljima izdvojio ukupno 208.432,69 eura i  time pomogao 134 obitelji u našem gradu i mislim da su to lijepe brojke.

Ove Mjere će ići i sljedeće godine nakon što stručne službe naprave temeljitu analizu i nakon što ih dodatno prilagodimo potrebama korisnika, u ovom slučaju mladih obitelji, istaknula je gradonačelnica Blažević i između ostalog dodala da je Grad Pakrac ove godine samo na potpore poduzetnicima izdvojio 125.000 eura. 

Claudia Hoffman je kroz dvije godine koristila dvije različite mjere za mlade obitelji/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Claudia Hoffman je kroz dvije godine koristila dvije različite mjere za mlade obitelji/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

Klaudiji Hoffman iz Pakraca koja u Pakracu živi s dečkom Tonijem, u 2023. godini odobreno je maksimalnih 1327,23 eura za Mjeru 4 - građenje odnosno rekonstrukcija stambenog objekta. 

- Ove godine smo imali velika ulaganja u našoj kući u Frankopanskoj ulici. Odradili smo kompletno unutarnje uređenje, od izmjene cijevi i instalacija, preko novih podova do spuštenih stropova. Slijedi nam uređenje dvorišta i okoliša, a u planu je da napravimo zimski s pečenjarom i to sve u starinskom stilu. Ulaganja su bila velika pa je svaka pomoć dobrodošla i zahvalni smo Gradu Pakracu što je prepoznao potrebu pomoći mladim obiteljima, ističe Klaudija koja je posljednjih osam godina obrtnica i uspješno vodi slastičarski obrt „Slatki užitak“.  

Lani Mjera 1, ove godine Mjera 4

Zanimljivo je da je da se Klaudija i lani javila na Javni poziv mladim obiteljima na podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja na području Grada Pakraca. 

Gradonačelnica Anamarija Blažević mlade je obitelji upoznala s gradskim mjerama/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Gradonačelnica Anamarija Blažević mlade je obitelji upoznala s gradskim mjerama/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

- Prijavili smo se za Mjeru 1 – kupovina građevinskog zemljišta/nekretnine u sklopu koje nam je odobreno 15.000 kuna što nam je pomoglo u kupovini kuće u Frankopanskoj koju smo ove godine uređivali. Znači korist od ove mjere za nas je bila dvostruka i preporučujem svim mladim obiteljima da se uključe i da je iskoriste. 

Matea i Damjan Barčan ove godine su kupili kuću u Pakracu u Ulici kneza Domagoja pa su kroz Mjeru 2 ostvarili potporu od 1990,84 eura.

Matea Barčan/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr
Matea Barčan/Foto: Mario Barać/MojPortal.hr

- Suprug i ja smo se prije dvije godine vratili u Pakrac, ja sam iz Pleternice, ali smo odabrali Pakrac jer su nam tu bile bolje opcije. Imamo sina Alexa, a na putu je i prinova i porod bi trebao biti početkom 2024. godine. 

Svaki euro bitan

Financijska sredstva koja ćemo dobiti kroz ovu mjeru su nam od velike pomoći s obzirom na to da nam je svaki euro bitan. Radova na kući će biti još pa ćemo sigurno razmisliti da se i na godinu javimo na Mjeru 4 za rekonstrukciju objekta, kaže Matea koja je po zanimanju medicinska sestra. 

Dodaje da joj se sviđa Pakrac. – Najbolje od svega je pristupačnost, sve nam je na dohvat ruke i sve je blizu, vrtić, trgovine, bolnica, a voljela bih kada bi bilo malo više sadržaja i igraonica za djecu, zaključuje Matea. 

Uz spomenute Mjere 2 i 4, Grad Pakrac raspisuje Javni poziv mladim obiteljima na podnošenje zahtjeva za dodjelu financijskih sredstava radi rješavanja vlastitog stambenog pitanja i za Mjere 1 - kupovina građevinskog zemljišta i Mjeru 3 građenje stambenog objekta, ali u 2023. za te Mjere nije bilo prijava.

Dobijte informaciju odmah, zapratite nas na Facebooku!