Fotografija: Djeca na radionici rade u grupama, a voditeljica radionice im predstavlja pojedina slova koja oni crtaju i tako uče/Foto: Nikolina Glodić
Galerija
Djeca na radionici rade u grupama, a voditeljica radionice im predstavlja pojedina slova koja oni crtaju i tako uče/Foto: Nikolina Glodić

Ovogodišnja manifestacija "Dani srpske kulture" u Daruvaru počinje već od 5. srpnja

Organizirat će se povijesna predavanja, promocije zbirke eseja, brojne aktivnosti i radionice za one najmlađe, ali i za one nešto starije i sve je, naravno, besplatno...Vijeće srpske nacionalne manjine Grada Daruvara i Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ organiziraju Dane srpske kulture od 5. do 9. srpnja.

Dani srpske kulture/Foto: Tatjana Bjelajac Raduka
Dani srpske kulture/Foto: Tatjana Bjelajac Raduka

Manifestacija započinje u ponedjeljak, 5. srpnja, kada će se u 18.30 sati u Društveno-kulturnom centru održati povijesno predavanje Filipa Škiljana na temu „Iz povijesti Srba daruvarskog kraja“.

- Ovo je druga godina naše manifestacije, a lani smo bili vrlo posjećeni. Ove je godine najviše radionica za djecu, a ponešto ima i za odrasle. Sve su aktivnosti i događanja besplatna. Svi su dobrodošli, ne samo pripadnici srpske nacionalne manjine, nego i svi zainteresirani koji žele naučiti nešto novo. Imamo i velik izbor literature koja se može posuditi u našim prostorima - rekla nam je predsjednica VSNM Daruvar, Nikolina Glodić.

Kaligrafija

Potom će se u utorak 6. srpnja u SKC Isidor Dobrović održati „Kaligrafija“, odnosno radionica za djecu od 10 do 15 godina starosti, a koju će voditi Zvjezdana Drašner.

Prošlogodišnja radionica "Kaligrafije" sa Zvjezdanom Drašner/Foto: Nikolina Glodić
Prošlogodišnja radionica "Kaligrafije" sa Zvjezdanom Drašner/Foto: Nikolina Glodić

Djeca na "Kaligrafiji"/Foto: Nikolina Glodić
Djeca na "Kaligrafiji"/Foto: Nikolina Glodić

- Od događaja ponavljamo ove godine „Kaligrafiju“ jer je prošle godine bio veliki interes za nju, samo što zbog epidemioloških mjera ove godine to ipak mora biti u manjem obujmu. Inače su sve ostale aktivnosti nove i još ih nismo imali. Na ovoj radionici djeca rade u grupama, a voditeljica radionice im predstavlja pojedina slova koja oni crtaju i tako uče - istaknula je Nikolina Glodić.

Promocija knjige

Nadalje, u srijedu, 7. srpnja, održat će se promocija zbirke eseja autora odvjetnika Radovana Dožudića pod nazivom „Zaturena pisma“ u SKC Isidor Dobrović.

Prošlogodišnja aktivnost Večer srpske ljubavne poezije/Foto: Nikolina Glodić
Prošlogodišnja aktivnost Večer srpske ljubavne poezije/Foto: Nikolina Glodić

- Riječ je o predstavljanju nove knjige Radovana Dožudića, inače člana Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine - dodaje Glodić.

Završetak manifestacije

Isto tako, 8. srpnja s početkom u 19 sati održat će se „Radionica animacije“ za djecu školskog uzrasta, koju će voditi Tatjana Bjelajac Raduka također u SKC Isidor Dobrović, a na istom mjestu u petak također u 19 sati održat će se „Mala škola ćirilice“ za djecu školskog uzrasta koju će voditi Rada Božić.