Fotografija: Ovako sada izgleda unutrašnjost bivšeg diska/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Ovako sada izgleda unutrašnjost bivšeg diska/Foto: Grad Daruvar

Bivši kultni daruvarski disko osvanuo u potpuno novom ruhu

Prostor bivšeg Hrvatskog doma pripremljen za organiziranje i održavanje brojnih manifestacija, edukacija i drugih aktivnosti koje provode udruge, organizacije civilnog društva, institucije i pojedinci s našeg područjaZavršena je adaptacija bivše zgrade Hrvatskog doma u Daruvaru, svojedobno iznimno popularnog okupljališta mladih s područja Daruvara.

Kroz projekt revitalizacije Društveno kulturnog centra Daruvar, dobivena su sredstva za razvoj programa te za adaptaciju i opremanje zgrade. Korisnik projekta je Astronomsko društvo "Kumova slama" dok su partneri na projektu Grad Daruvar, Razvojna agencija Daruvar, Ženska klapa Stentoria, Pučko otvoreno učilište Daruvar i Foto film klub Daruvar.

Bivši Hrvatski dom izvana/Foto:Grad Daruvar
Bivši Hrvatski dom izvana/Foto:Grad Daruvar

Ukupna vrijednost projekta iznosi 1.014.859,09 kuna, a isti je sufinancirala EU iz Europskog socijalnog fonda dok je razlika od 15 posto pokrivena iz Državnog proračuna RH.

- Odrađena su značajna ulaganja kako bi se zgrada stavila u funkciju jer je prostor bio devastiran, odrađeno je unutarnje uređenje prostora, sanirani su i renovirani postojeći toaleti te je napravljen novi toalet prilagođen osobama s invaliditetom - rekla nam je ravnateljica Razvojne agencije Daruvar, Danica Cetin Pajer.

Sve aktivnosti su besplatne

Naime, prostor je pripremljen za organiziranje i održavanje brojnih manifestacija, edukacija i drugih aktivnosti koju provode udruge, organizacije civilnog društva, institucije te pojedinci. Ulaganjem u prostor, osigurala se društveno i kulturno važna infrastruktura u kojoj će uživati stanovnici Grada Daruvara.

Ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi u novouređenom Društveno kulturnom centru Daruvar/Foto: Grad Daruvar
Ravnateljica Razvojne agencije Daruvar Danica Cetin Pajer, gradonačelnik Daruvara Damir Lneniček i zamjenica gradonačelnika Vanda Cegledi u novouređenom Društveno kulturnom centru Daruvar/Foto: Grad Daruvar

- Društveno-kulturni centar Daruvar sada je otvoren te pozivamo sve zainteresirane da planiraju svoje aktivnosti u novouređenom prostoru. Prostor je spreman za organiziranje društveno-kulturnih aktivnosti, glazbenih događanja, književnih večeri, projekcije filmova, manifestacija, edukacija ili sastanaka, a koristi se potpuno besplatno za vrijeme trajanja projekta do 29. svibnja 2022. godine - ističe Danica Cetin Pajer.

Emocionalna veza s prostorom

Zamjenica gradonačelnika Daruvara, Vanda Cegledi, istaknula je da je Hrvatski dom, ili ranijim generacijama poznat kao Dom omladine ili Disko, ustvari mjesto okupljanja za sve koji su emocionalno vezani uz taj prostor u kojem su se rađale prve simpatije i ljubavi.

- Kada sam ušla u prostor Hrvatskog doma prije četiri godine, ostala sam zatečena ruševnim stanjem same zgrade pa je tako prostor koji se nalazi u centru grada Daruvara morao krenuti sa obnovom kroz dva projekta - rekla je Vanda Cegledi te dodala da je kroz prvi projekt osigurana energetska obnova zgrade, a kroz drugi revitalizacija unutarnjeg prostora kroz koji se omogućilo da prostor zaživi kao kulturni centar u kojem će djelovati udruge.

Gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenica Vanda Cegledi i Danica Cetin Pajer iz Razvojne agencije Daruvar/Foto:Grad Daruvar
Gradonačelnik Damir Lneniček, zamjenica Vanda Cegledi i Danica Cetin Pajer iz Razvojne agencije Daruvar/Foto:Grad Daruvar

Raspoloživost prostora može se provjeriti na web stranici https://www.kumova-slama.hr/ gdje je objavljen mjesečni kalendar događanja, a svoj termin svi zainteresirani mogu rezervirati kod koordinatora aktivnosti Društveno kulturnog centra Daruvar, Filipa Medaka na e-mail: filip.medak@daruvar.hr ili na broj telefona 091 612 30 76.