Fotografija: Učenici Ekonomske i turističke škole i svi zainteresirani građani ispred škole/Foto: Lana Andrijević
Galerija
Učenici Ekonomske i turističke škole i svi zainteresirani građani ispred škole/Foto: Lana Andrijević

Mladi Daruvarčani otkrili mjesta u kojima se nekad u njihovom gradu najbolje zabavljalo

Tijekom posljednje Jane's Walk šetnje brojne mlade generacije imale su priliku upoznati se sa nekadašnjim mjestima okupljanja mladihOdržana je i posljednja ovogodišnja Jane's Walk šetnja na temu „Putevima mladih - nekada i danas“ u petak u 10.30 sati pod vodstvom Lane Andrijević, stručne suradnice i socijalne pedagogice u Ekonomskoj i turističkoj školi Daruvar.

Ples i pjesma

Cilj šetnje bio je prikazati mladima mjesta okupljanja koja su bila nekada i danas.

Učenici i zainteresirani građani u šetnji/Foto: Lana Andrijević
Učenici i zainteresirani građani u šetnji/Foto: Lana Andrijević

- Željeli smo mlade podsjetiti kako je to bilo nekada i motivirati ih da takve sadržaje i oni potaknu danas jer se mladi danas nemaju gdje okupiti. Zaključili smo da je mladima nekada bilo jako zabavno, uvijek su pronalazili prostore za okupljanja i dosta su se okupljali uz ples i pjesmu - rekla nam je Lana Andrijević.

Veliki broj zainteresiranih

Naime, polazište ove skoro dvosatne šetnje bilo je ispred glavnog ulaza Ekonomske i turističke škole Daruvar gdje su šetači dočekani s malom zakuskom, čajem i kavom „to go“. Okupila su se dva prva razreda Ekonomske i turističke škole - Prodavači i Agroturisti te svi zainteresirani građani kojih je sve zajedno bilo tridestetak.

Ispred glavnog ulaza Ekonomske i turističke škole Daruvar šetači su dočekani sa malom zakuskom, čajem i kavom „to go"/Foto: Lana Andrijević
Ispred glavnog ulaza Ekonomske i turističke škole Daruvar šetači su dočekani sa malom zakuskom, čajem i kavom „to go"/Foto: Lana Andrijević

- Generacije šetača bile su različite što nam je i bilo u interesu. Šetnja je organizirana u vrijeme sata razrednika jer smo znali da je mlade ljude danas teško potaknuti da saznaju i nauče nešto novo i zanimljivo. Prvi punkt nam je bio Dvorac grofa Jankovića gdje smo se prisjetili tog prostora kao nekadašnje škole u kojem su odrastale mnoge generacije djece. Tamo smo imali i mali animacijski kviz s povijesnim pitanjima te smo se prisjetili da je zadnja generacija djece 2004. godine izašla iz tadašnje škole što je njima bilo jako zanimljivo. Dobili su i male nagrade u obliku retro pakiranja od slatkiša što je unijelo malo dinamike - kaže Lana.

Daruvarski disko

Zatim su posjetili stari Hrvatski dom, današnji Društveno-kulturni centar, koji je oduvijek bio kulturno okupljalište mladih te su se prisjetili nekadašnjeg diska.

Posjet Sokolu, nekadašnjem disku/Foto: Lana Andrijević
Posjet Sokolu, nekadašnjem disku/Foto: Lana Andrijević

- Naši učenici i mlade generacije ne znaju da je tamo nekada bio disko i da su se tamo održavale gitarijade i razni koncerti. Odmah pokraj doma posjetili smo i Sokol kao mjesto na kojem su se također održavali koncerti i Daruvarski susreti, a 70-ih godina i tamo je postojao disko kojeg se prisjetila ravnateljica škole Dinka Kavalir - istaknula je.

Prvi punkt bio je Dvorac grofa Jankovića/Foto: Lana Andrijević
Prvi punkt bio je Dvorac grofa Jankovića/Foto: Lana Andrijević

Potom su prošli prostorom Glazbene škole Brune Bjelinskog gdje je 70-ih godina postojala Disko Arcadia u kojoj su se slušali hitovi Boney M., Novi fosili, Queen i razni drugi. Cijelo to vrijeme, kaže, puštali su glazbu iz različitih vremena i povijesne hitove da mlađe generacije upoznaju s tim razdobljem.

Olimpijski bazen

Nakon toga, posjetili su prostor nekadašnjeg restorana Vranjevina koji je bio na području današnjeg parkinga ispred daruvarske pivovare. Šetnja je završila u Julijevom parku koji je oduvijek bio mjesto okupljanja mladih, a posebno Blatno kupalište i restoran Terasa.

Šetnja je završila u Julijevom parku/Foto: Lana Andrijević
Šetnja je završila u Julijevom parku/Foto: Lana Andrijević

- Sjetili smo se i nekadašnjeg prostora olimpijskog bazena na kojem su mladi Daruvarčani ondje provodili ljeta. Sva smo stajališta popratili fotografijama koje smo našli na internetu. Dobar nam je izvor bio Daruvarski portfolio koji je skupio veliki broj povijesnih fotografija. Ova šetnja bila je višestruka korist za sve nas jer smo saznali brojne informacije, a interes mladih bio je zaista velik - kaže Lana Andrijević.

Iskustva starijih

Svi mladi bili su iznenađeni jer nisu znali da su nekada postojale takve građevine, a bilo im je zanimljivo jer su im starije generacije mogle dosta toga ispričati…

Posljednji punkt bio je Julijev park/Foto: Lana Andrijević
Posljednji punkt bio je Julijev park/Foto: Lana Andrijević

- Sofija Drašner, Jasna Leš i Dinka Kavalir kao stare Daruvarčanke koje su odrastale u Daruvaru prikazale su mladima nekadašnje dogodovštine i lijepu povijesnu sliku nekadašnjeg Daruvara. Ja sam odrastala 90-ih pa sam im također iznijela svoje uspomene i sjećanja. Bili su nasmiješeni i veseli, a svidjelo im se i to što smo puštali glazbu. Vrijeme je bilo lijepo pa je i šetnja bila ugodna - rekla je Lana Andrijević.