Fotografija: Članovi Udruge OSIT Bjelovar/Foto: Martina Čapo
Galerija
Članovi Udruge OSIT Bjelovar/Foto: Martina Čapo

OSIT dobio račun za plin 4340 kn. Platiti će 1000 kn, a ostatak Grad, BBŽ i Općina Veliko Trojstvo

"Tako će biti sve dok traje sezona grijanja, dakle negdje zaključno s travnjem. A ubuduće ćemo drugačije planirati troškove te u naše izdatke uvrstiti veće iznose za plin", ističe BlahaBJELOVAR – Udruga osoba s intelektualnim teškoćama Bjelovar dobila je novi račun za plin. I to siječanjski u iznosu od 4340,95 kuna. Ponovno su stavljeni u klasu „poduzetnik“ iako nemaju veze s privređivanjem već pružanjem socijalnih usluga. I to najugroženijim među nama.

Podsjetimo, o ovoj temi smo pisali u siječnju kada su se požalili na račun za plin iz prosinca koji je iznosio gotovo 3000 kuna, s time da je Udruga dobar dio mjeseca bila na praznicima. Mario Blaha, tajnik OSIT-a kazao nam je tada kako im jedino preostaje zatvoriti Udrugu do toplijih dana jer vrtoglave račune za plin koji su uvećani i za 200 posto naprosto ne mogu pokriti. Cijeli tekst iz siječnja možete pročitati OVDJE.

Zajedničko financiranje plina

Nakon medijskih istupanja, Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama za pomoć su se javili bjelovarski gradonačelnik, bjelovarsko – bilogorski župan i načelnik općine Veliko Trojstvo. Svi su obećali sudjelovati u podmirivanju računa za plin, a mi saznajemo o kojim iznosima je riječ.

Mario Blaha, tajnik Udruge/Foto: Martina Čapo
Mario Blaha, tajnik Udruge/Foto: Martina Čapo

- Odmah drugi dan išao sam na sastanak u Grad Bjelovar. Gradonačelnik dario Hrebak obećao je da će Grad snositi 60 posto računa. Župan Marko Marušić kazao je da će Županija sudjelovati s 30 posto računa, dok je Općina Veliko Trojstvo obećala podmiriti 10 posto računa. S time da mi plaćamo tisuću kuna. Znači ostatak računa se raspoređuje po dogovorenim postocima, pojasnio nam je Blaha dodavši kako su svi već uplatili obećani novac.

Upitali smo ga dokad će takav dogovor vrijediti i što namjeravaju dalje, u budućnosti budući da nije za očekivati da će cijene plina padati, već naprotiv. I dalje će vrlo vjerojatno rasti.

Drugačije planiranje troškova

- Tako će biti sve dok traje sezona grijanja, dakle negdje zaključno s travnjem. Ubuduće ćemo drugačije planirati troškove te u naše izdatke uvrstiti veće iznose za plin. A što se tiče Gradske plinare Zagreb Opskrba, ne znam iskreno niti sam što pametno reći. Kada smo se pobunili da su nas krivo klasificirali, nismo dobili čak niti njihov odgovor. Mi ugovor s njima uopće nismo potpisali, ističe Blaha koji podsjeća da su im poslali dopis u kojem jasno stoji da ne prihvaćaju njihove uvjete. No, eto, jedino što su od njih dobili – veći su računi za plin.

Šetnja OSIT-ovaca s gradonačelnikom Hrebakom bjelovarskim parkom/Foto: Martina Čapo
Šetnja OSIT-ovaca s gradonačelnikom Hrebakom bjelovarskim parkom/Foto: Martina Čapo

- Ne znam ima li svrhe s njima uopće više kontaktirati. Čuli smo se telefonski s nekim od njihovih voditelja koji nam je rekao da po njihovoj sistematizaciji rada oni našu Udrugu prema OIB-u prepoznaju kao poduzetnika. I što dalje reći, ruke su nam vezane, zaključuje Blaha.