Fotografija: Foto: MojPortal.hr
Galerija
Foto: MojPortal.hr

Hrebak i Marušić ponudili pomoć udruzi OSIT pa pokrenuli malu lavinu dobrote i solidarnosti

Udruga OSIT Bjelovar okuplja osobe s invaliditetom i intelektualnim poteškoćama, a opskrbljivač plina stavio ih je u kategoriju "PODUZETNIK". I računi za plin počeli su im divljati...Astronomski računi za plin koje su za prosinac primili bjelovarski poduzetnici, o čemu smo već pisali OVDJE, kao i neke druge organizacije poput udruga, unijeli su veliku zabrinutost među njihovim predstavnicima, zaposlenicima i članovima jer im ugrožavaju poslovanje.

Sličnu agoniju s računima za plin upravo proživljava i bjelovarska Udruga osoba s intelektualnim teškoćama (OSIT) zbog čega se na Facebooku oglasio i njezin tajnik Mario Blaha. U poduljem otvorenom pismu naglašava da nikoga ne optužuju za ovu mučnu situaciju niti bježe od odgovornosti nego kažu kako samo traže pomoć jer ne znaju kako će kao udruga izdržati ovaj plinski udar. Naime, udruga svaki mjesec prima sve veći račun za plin iako ga troše sve manje jer ga štede, a plinski opskrbljivač ih je - pazite sad apsurda -  njih kao Udrugu osoba s invaliditetom - osoba s intelektualnim teškoćama, svrstao u klasu kupca PODUZETNIK!?

Članovi Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama/Foto: OSIT Bjelovar
Članovi Udruge osoba s intelektualnim poteškoćama/Foto: OSIT Bjelovar

Pa tako u objavi Mario Blaha, između ostalog, piše:

"Naime, za mjesec prosinac dobili smo dva računa. Jedan za period od 01. - 15.12. i taj je na iznos od cca 780,00 kuna. Zatim odmah i drugi račun od 15. - 31.12.2021. na iznos cca 2.100,00 kuna. Napominjem da smo mi kao udruga radili do 23.12.2021. te smo nakon toga išli na zimske praznike. Znači, nismo bili cijeli mjesec, a račun je skoro 3.000,00 kuna."

U objavi također piše: 

"Ali kad je nešto previše i kad se netko počne ponašati bahato, prepotentno, društveno neodgovorno i monopolistički, tada je to nama neprihvatljivo.

Gdje je nestala empatija?

Gdje je nestalo uvažavanje različitosti?

Gdje je nestalo iskreno suosjećanje?

Gdje je nestala iskrena podrška?

Gdje smo "SVI" nestali?"

I potom se taj apel za pomoć na društvenoj mreži pretvorio u jednu prekrasnu priču o solidarnosti. Tajniku Mariju Blahi se, naime, u komentarima vrlo brzo javili političari i poduzetnici koji su im ponudili pomoć.

Mario Blaha/Foto: Facebook OSIT Mario
Mario Blaha/Foto: Facebook OSIT Mario

Prvi su se javili gradonačelnik Bjelovara Dario Hrebak i župan Marko Marušić. Hrebak je u komentarima napisao: "Pomoći ćemo. Dođite odmah ujutro do mene" te za tu objavu zaradio brojne pohvale. 

Foto: screenshot Facebook
Foto: screenshot Facebook

Odmah nakon njega u komentarima se javio i župan Marko Marušić koji je napisao: "Stojim vam na raspolaganju dođite slobodno na sastanak u županiju" te je i župan, naravno, zaradio brojna odobravanja i pohvale na Facebooku. 

Foto: screenshot Facebook
Foto: screenshot Facebook

I tada je krenulo, počeli su se javljati o ostali političari, ali i poduzetnici koji su odlučili također doprinijeti rješavanju ovog problema udruzi koja okuplja osobe s intelektualnim poteškoćama.

Tako se, primjerice, javio i Ivan Turkalj, direktor tvrtke Imago Enter koji je napisao: "Mario.. tu smo ..dođi sutra".

Foto: screenshot Facebook
Foto: screenshot Facebook

Odmah nakon njega javio se i načelnik općine Veliko Trojstvo Marko Kutanjac koji je također napisao: "Podrška, javite se obavezno! U udruzi ima polaznika iz Općina Veliko Trojstvo te stojim na raspolaganju."

Foto: screenshot Facebook
Foto: screenshot Facebook

Problemi s visokim računima za udrugu OSIT očito će biti vrlo brzo riješeni, ali u ovoj priči zapravo je zanimljivije nešto drugo. Naime, dosadašnja iskustva nas uče da su bi u sličnim situacijama - kada bi došlo do javnog apela za pomoć - i to bilo gdje u Hrvatskoj - u pravili prvo reagirali građani, a potom bi se uključili i političari. Često i tek kada apel postane velika priča.

Sada se dogodila potpuno obratna situacija, prvo su reagirali političari - i to vođe grada i županije Dario Hrebak i Mario Marušić, a potom su se priključili i drugi političari te poduzetnici. Naravno da je politika i prije pomagala potrebitima, ali ovaj primjer - zato što je postao javan i zato što nije programski - treba izdvojiti kao temeljni: kada oni koji su izabrani od građana prvi reagiraju na potrebe građana, pogotovo potrebe onih koji su najranjiviji među nama. Pa samo možemo poželjeti da to postane i ustaljena praksa. Kod svih. 

Cijeli tekst tajnika OSIT-a Bjelovar u kojem opisuje situaciju u kojoj su se našli možete pročitati OVDJE.