Fotografija: Predstavnici projekta uručili su u ponedjeljak učenicima i djelatnicima škole nagradu za osvojeno prvo mjesto u Digitalnom učeničkom inkubatoru/Foto: Daria Marković
Galerija
Predstavnici projekta uručili su u ponedjeljak učenicima i djelatnicima škole nagradu za osvojeno prvo mjesto u Digitalnom učeničkom inkubatoru/Foto: Daria Marković

OŠ Vladimira Nazora Daruvar uručena nagrada za najinovativniju školu u Hrvatskoj

Nadamo se da ćemo ulagati u jedan od projekata i to vjerojatno u knjižnicu koja se zaista treba obnavljati. Svima bi nam bilo drago da ulažemo u jedan od projekata za koji smo se trudili, kaže učenik Borna SubotićPredstavnici projekta Digitalnog učeničkog inkubatora uručili su u ponedjeljak učenicima i djelatnicima Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar u Gajevoj 24 nagradu za osvojeno prvo mjesto u Digitalnom učeničkom inkubatoru u kategoriji Najinovativnija škola u Hrvatskoj.

Tako je Filip Vrhovnik, voditelj projekta, osobno uručio Korneliji Častek, ravnateljici OŠ Vladimira Nazora Daruvar, plaketu i pisano priznanje, a o samom projektu i osvojenom uspjehu možete pročitati više OVDJE.

Učenici koji su sudjelovali na projektu zajedno sa svojim mentoricama i ravnateljicom/Foto: Daria Marković
Učenici koji su sudjelovali na projektu zajedno sa svojim mentoricama i ravnateljicom/Foto: Daria Marković

- Digitalni učenički inkubator je online platforma i eko sustav kroz koji su se učitelji i učenici kreativno razvijali, razvijali svoje kreativne potencijale i poduzetničke projekte. Sastojalo se od nekoliko dijelova. Prvo su učili od predavača, profesora Vlašića i profesorice Jelene Makovičić o inovacijama, komunikaciji te načinima strukturiranja projekta. Slušali su poduzetnike iz prakse i kako su oni razvijali svoja poduzeća. Onda su svo to znanje primijenili u razradu konkretnih projekata i ideja. I to su sve skupa razvijali od veljače do nedavno - rekao je Filip Vrhovnik.

Odličan potencijal

Kako kaže, nisu imali prilike uživo surađivati, ali nada se tome iduće godine. Bez obzira na to, kaže, svi su učenici i učitelji pokazali fenomenalan potencijal u izazovnoj godini.

- Bilo je profesora i mentora koji su mentorirali nekoliko timova pa smo za kolegicu Irenu Ivković izdvojili posebno priznanje jer je aktivirala puno učenika. Interakcija i dobar rad između učitelja i učenika na razini ove škole bila je fenomenalna - istaknuo je.

Nagrade

Nagrade timovima su poklon bon Školske knjige i novčana nagrada u iznosu 15 tisuća kuna koja se mora utrošiti u rast i razvoj projekta ili učenika, razvoj infrastrukture ili opreme te za edukacije ili druženja.

Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto: BBŽ
Ravnateljica Osnovne škole Vladimira Nazora Daruvar, Kornelija Častek/Foto: BBŽ

- Što se tiče sredstava, moramo se još dogovoriti i vidjeti u koji od predloženih projekata bismo mogli uložiti i na koji način s obzirom da je sudjelovalo 58 učenika. Voljeli bismo da oni svi imaju koristi i udjela u svom daljnjem napredovanju. Ponosni smo na uspjeh učenika. Preko 1900 učenika i učitelja iz više od 160 škola iz svih krajeva Hrvatske prijavilo se u Digitalni učenički inkubator. Svojim radom i uspjehom, pogotovo u ovim neuobičajenim vremenima, uspjeli su imati dodatnu volju raditi na sebi i postići ovakve rezultate - zahvalila se svim učenicima, mentorima i svima koji su sudjelovali u ovom hvale vrijednom projektu, Kornelija Častek.

Posebno priznanje

Kako je Filip Vrhovnik spomenuo, školska knjižničarka Irena Ivković dobila je posebno priznanje. Nakon što su primili e-mail Školske knjige u kojoj je bila objava o natječaju, pokušali su animirati što više učitelja da se uključe u cijeli natječaj, ali i 58 učenika s tri učiteljice.

Tihana Petković, Kornelija Častek, Filip Vrhovnik i Alenka Njegovac/Foto: Daria Marković
Tihana Petković, Kornelija Častek, Filip Vrhovnik i Alenka Njegovac/Foto: Daria Marković

- Iznimno mi je drago da se rad naših učenika isplatio. Znamo da danas bez javljanja na natječaje teško možemo osigurati neka financijska sredstva pogotovo u školama, a drago mi je da su učenici imali prilike naučiti razvijati projekt, od ideje pa do marketinške strategije. Nadam se da će i iduće godine biti ovako velik odaziv učenika, a javljamo se na mnoge natječaje te i dalje razvijamo ideje - kaže nam Irena Ivković.

Doživljaj učenika

Upitali smo i učenika Bornu Subotića koji je sudjelovao u ovom projektu u timu pod nazivom „Multifunkcionalni sportski teren“ kakvi su dojmovi i kako mu je bilo sudjelovati.

- Pohađam 7.c razred i bilo mi je vrlo uzbudljivo sudjelovati na ovakvom projektu. Puno smo naučili raditi kroz projekt. Bilo mi je jako zanimljivo i drago mi je što sam sudjelovao. Moj tim je izradio ideju za vanjski sportski teren, a još smo imali ideje sjenice te uređivanja i obnavljanja knjižnice. Nadamo se da ćemo ulagati u jedan od projekata i to vjerojatno u knjižnicu koja se zaista treba obnavljati. Svima bi nam bilo drago da ulažemo u jedan od projekata za koji smo se trudili - rekao nam je Borna.