Fotografija: Policije će sutra biti na svim cestama u županiji/Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)
Policije će sutra biti na svim cestama u županiji/Foto: Željko Hajdinjak/CROPIX (ilustracija)

OPREZ Policija danas provjerava oduzimanje prednosti, poštivanje znaka STOP i korištenje žmigavaca

Jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća na području Bjelovarsko-bilogorske županije je nepoštivanje prednosti prolaskaPolicija će danas, 27. travnja, od 9 do 12 sati na području Bjelovarsko-bilogorske županije pojačano kontrolirati prekršaje oduzimanja prednosti prolaska, nepoštivanja prometnog znaka „STOP“, nekorištenja pokazivača smjera i ostale prekršaje koji ugrožavaju sigurnost na cesti.

Naime, kako su nas izvijestili iz PU bjelovarsko-bilogorske, iz statističkih pokazatelja okolnosti koje su prethodile prometnim nesrećama na području PU bjelovarsko-bilogorske, utvrđeno je da je jedan od najučestalijih uzroka prometnih nesreća nepoštivanje prednosti prolaska. 

Novčana kazna

- Tijekom prva tri mjeseca ove godine to je u 22 slučaja bio uzrok prometnih nesreća kojih se u tom razdoblju dogodilo 152. Nakon brzine, oduzimanje prednosti prolaska predstavlja značajan uzrok prometnih nesreća zbog čega se ovakve ciljane aktivnosti policije provode na prometnicama naše županije - kažu u PU bjelovarsko-bilogorskoj.

Inače, propuštanje vozila i prednost prolaska propisane su člankom 57. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kršenjem odredbi tog članka propisana je novčana kazna u rasponu od tri do sedam tisuća kuna, dok će se vozaču koji je proglašen krivim za taj prekršaj odrediti zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom kao i negativni prekršajni bodovi.

Isto tako, napominju u policiji, na raskrižju obilježenim znakom izričitih naredbi "obavezno zaustavljanje" ili kako ga vozači nazivaju "STOP", vozač se mora zaustaviti prije ulaska u raskrižje i tek nakon toga procjeniti kada možete nastaviti vožnju.

Linija preglednosti

- Česta je i nedovoljna preglednost u prilaženju raskrižju. Vozač je u pravilu obvezan zaustavljanje obaviti neposredno pred oznakom ili postavljenim znakom, ali se tolerira i mjesto preglednosti kada to signalizacija nezadovoljava. Kako se znak ili oznaka ne nalaze uvijek na liniji preglednosti, vozač i nakon zaustavljanja ponekad mora obaviti korekciju položaja vozila, da bi uočio sve potrebne elemente. Važno je naglasiti da se svaki vozač ponaosob, mora uvjeriti u situaciju prije ulaska sa sporedne ceste, a ne da se poistovjećuje s onim ispred. Zaustavljanje na ulazu u raskrižje nije zabranjeno, već neophodno dok se vozač ne uvjeri u sigurno uključivanje - kažu u policiji i dodaju kako je člankom 12. stavkom 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da su se sudionici u prometu dužni držati se ograničenja, zabrana i obveza izraženih pomoću postavljenih prometnih znakova, a novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna kaznit će se sudionik koji postupi suprotno ovoj odredbi.

Prije započinjanja radnji vozilom vozač koji namjerava na cesti ili drugoj prometnoj površini uključiti se u promet, prestrojiti, odnosno mijenjati prometnu traku, pretjecati, obilaziti, zaustavljati se, skretati udesno ili ulijevo, okretati se polukružno, voziti unatrag i sl. ne smije početi takvu radnju ako time dovodi u opasnost druge sudionike u prometu već je dužan uvjeriti se da tu radnju može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu ili imovinu, vodeći pritom računa o položaju vozila te o smjeru i brzini kretanja kako bi se izbjegle prometne nesreće.

Pravodobno upozoravanje

- Ugrožavajuće radnje vozilom u prometu propisane su Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a kršenjem tih radnji propisana je novčana kazna od tisuću kuna - dodaju u policiji.

Jedan od prekršaja zbog kojeg može doći do prometne nesreće je i neuključivanje pokazivača smjera. Samo ne davanje pokazivača smjera pojedinog sudionika, može ugroziti ili u zabludu dovesti druge sudionike koji se kreću iza njega ili mu dolaze iz suprotnog ili bočnih smjerova.

- Svjedoci smo i čestih primjedbi sudionika u prometu, ali i raznih medija kako se navedeni prekršaj minorizira i nedovoljno sankcionira. Predmetni prekršaj učestalo se radi u prometu, što iritira druge sudionike u prometu i može, kako smo naveli dovesti i do težih prometnih nesreća - ističu u policiji i podsjećaju kako je člankom 44. Zakona o sigurnosti prometa na cestama propisano da je vozač dužan druge sudionike u prometu jasno i pravodobno upozoriti o svojoj namjeri, dajući im znak pomoću pokazivača smjera i stop svjetla ili ako oni ne postoje, odgovarajući znakom rukom. Ako vozač daje znak pomoću pokazivača smjera, on ga mora davati za sve vrijeme obavljanja radnje vozilom, a nakon obavljene radnje mora prestati davati znak. Novčanom kaznom u iznosu od 300 kuna kazniti će se za prekršaj vozač koji postupi suprotnom navedenim odredbama.

- I ovom prilikom molimo sve sudionike u prometu da poštujući prometne propise vode brigu o svojoj i sigurnosti drugih sudionika u prometu, te da svojim pozitivnim ponašanjem pridonesu povoljnom stanju sigurnosti na prometnicama naše policijske uprave - apeliraju iz PU bjelovarsko-bilogorske.