Fotografija: Velika akcija na području Požeško-slavonske županije/Foto: Ronald Gorsic/CROPIX (ilustracija)
Velika akcija na području Požeško-slavonske županije/Foto: Ronald Gorsic/CROPIX (ilustracija)

VEŽITE SE Policija će danas posebno provjeravati koristite li sigurnosni pojas

Iz policije podsjećaju da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici na stražnjim sjedalima) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojasevePolicajci će danas, 7. travnja, na području Požeško-slavonske županije pojačano provoditi nadzor korištenja sigurnosnog pojasa tijekom vožnje.

Iz policije podsjećaju da su sve osobe u motornom vozilu (vozač, suvozač i svi putnici na stražnjim sjedalima) dužni za vrijeme vožnje koristiti postojeće sigurnosne pojaseve.

Posebna sjedalica

- Napominjemo da se djeca niža od 150 cm u vozilima ne smiju prevoziti ukoliko nisu smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici/postolju koji trebaju biti pričvršćeni u vozilu sukladno uputi proizvođača. Djeca u sigurnosnim sjedalicama/postolju trebaju biti vezana sigurnosnim pojasom sjedalice ili vozila - kažu u policiji.

Nadalje, vozač motornog vozila koje osim sjedala za vozača ima još najviše 8 sjedala i u kojem su ugrađeni sigurnosni pojasevi smije na sjedalima koja nisu prednja prevoziti djecu nižu od 150 cm, a visoku barem 135 cm, koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici/postolju, ukoliko su ona pravilno vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe.

Pojačani nadzor

Policijski službenici će sankcionirati i ostale teže prekršaje koji dovode do prometnih nesreća s najtežim posljedicama, kao što je vožnja pod utjecajem alkohola, nepropisno pretjecanje, vožnja neregistriranim i neosiguranim vozilima, nepropisno korištenje mobitela i drugo.

- Pojačani nadzor, vodeći računa da se ne stvaraju zastoji u odvijanju prometa, policijski službenici će provoditi na više nadzornih mjesta na cestama naše županije stoga upozoravamo vozače da se pridržavaju prometnih propisa - poručuju iz PU požeško-slavonske.