Fotografija: Općina Dežanovac darivala je najmlađe s 33.000,00 kuna potpore i paketima u ukupnoj vrijednosti od 5.882,20 kuna/Foto: Općina Dežanovac
Galerija
Općina Dežanovac darivala je najmlađe s 33.000,00 kuna potpore i paketima u ukupnoj vrijednosti od 5.882,20 kuna/Foto: Općina Dežanovac

Općina Dežanovac osigurala skoro 39.000 kuna za najmlađe: "Bitno da broj djece ne opada"

U ovoj godini na području općine Dežanovac rođeno je 16 beba. Pomogli smo im s 33.000,00 kuna potpore i podijelili svima pakete u ukupnoj vrijednosti od 5.882,20 kuna, otkriva pročelnicaTijekom jučerašnjeg dana prostorije Općine Dežanovac posjetili su najmlađi stanovnici, odnosno novorođena djeca u 2022. godini.

Od lipnja do prosinca 2022. godine rođeno je na području općine Dežanovac sedam beba, dok je ukupna brojka za cijelu godinu 16 malih stanovnika. Kako nam kažu u Općini, identična brojka bila je i prošle godina. Iako nije riječ o porastu, u Općini su sretni jer brojka nije u opadanju.

Novčani iznos i paketi

-Naknade su od 2021. godine povećane, pa tako za prvo dijete naknada iznosi 1.000,00 kuna, za drugo dijete 2.000,00 kuna, a za treće i svako slijedeće dijete 3.000,00 kuna. Ranijih godina sva su djeca dobivala po tisuću kuna naknade, bez obzira o kojem je djetetu po redu riječ. Ukupno je ove godine Općina Dežanovac isplatila 33.000,00 kuna za novorođenčad, a podijeljeni su i paketi u ukupnoj vrijednosti od 5.882,20 kuna, otkriva nam pročelnica Ljubica Saratlija Ilinović.

Na području općine Dežanovac u 2022. godini rođeno je 16 beba/Foto: Općina Dežanovac
Na području općine Dežanovac u 2022. godini rođeno je 16 beba/Foto: Općina Dežanovac

Dodala je kako su u paketima koje su roditelji dobili pelene, vlažne maramice i ostale higijenske potrepštine potrebne za novorođenče.

Zamjenica načelnika iz reda pripadnika češke nacionalne manjine Kristina Kubišta uručila je pakete i čestitala roditeljima, a kako doznajemo, povratna informacija roditelja je i više nego pozitivna.

Potpore u svim segmentima

-Ovoga puta došle su tri majke na primanje jer ostale nisu mogle. Jako im je drago što im na ovaj način odajemo počast. Osim što ih raduje pomoć koja je uvijek dobrodošla, majke se upoznaju, podruže, podijele iskustva… U svakom slučajno, pozitivna i lijepa priča, zaključuje pročelnica.

Paketi za sve roditelje i bebe/Foto: Općina Dežanovac
Paketi za sve roditelje i bebe/Foto: Općina Dežanovac

Dodajmo kako Općina osim ovom potporom nakon rođenja, svoje mlade stanovnike prati i u svim ostalim segmentima života.

-Od iduće godine sufinancirat ćemo dječji vrtić s tisuću kuna po djetetu, osnovnoškolcima na početku školske godine dijelimo pakete sa školskim priborom, odnosno stvarima potrebnima za nastavu. Nakon toga, pratimo studente stipendijama u iznosu od tisuću kuna. Baš su danas te potpore isplaćene i to za 41 studenta, pojašnjava pročelnica koja otkriva kako zasad još jedino srednjoškolce ne prate. No, potrudit će se da u narednom razdoblju osiguraju potpore i za njih.