Fotografija: Načelnik Općine Dežanovac Josip Stjepanović i pročelnica Ljubica Saratlija/Foto: MojPortal.hr
Galerija
Načelnik Općine Dežanovac Josip Stjepanović i pročelnica Ljubica Saratlija/Foto: MojPortal.hr

Općina Dežanovac danas slavi 29. rođendan: "Želimo da što više mladih ostane ovdje živjeti"

Puno očekujemo od potpora za stambeno zbrinjavanje mladih, novog dječjeg vrtića i povećanja naknada za novorođenčad. Moramo ljude zadržati u Dežanovcu, ističe pročelnica Ljubica SaratlijaDEŽANOVAC – Općina Dežanovac danas slavi 29. rođendan. Naime, toliko je prošlo od njenog osnutka, pa je idealan trenutak provjeriti što je sve na području Dežanovca obilježilo minulu godinu, te koji su najveći završeni projekti. U tome nam je pomogla općinska pročelnica Ljubica Saratlija.

Izostanak velike proslave

- Općina je osnovana 16. travnja 1993. godine kada je prvi put konstituirano Općinsko vijeće. Ove će godine velika proslava izostati i to iz više razloga. U trenutku kada smo trebali započeti organizaciju slavlja, nismo znali hoće li nam epidemiološke mjere to dozvoljavati. Ali i Velika subota je pa su naši žitelji zauzeti priprema za Uskrs. Nagodinu ćemo to nadoknaditi jer će Općina tada slaviti okruglu obljetnicu postojanja, kazala nam je pročelnica Ljubica Saratlija i u nastavku nam pobrojala najvažnije realizirane projekte u posljednjih godinu dana.

Pročelnica Ljubica Saratlija u novom vrtiću/Foto: MojPortal.hr
Pročelnica Ljubica Saratlija u novom vrtiću/Foto: MojPortal.hr

- Definitivno je to naš dječji vrtić kojeg samo još trebamo službeno otvoriti. Čekamo suglasnost na Program rada pa ćemo krenuti s daljnjim koracima ka otvorenju ustanove. Zatim, gradi se mrtvačnica u Goveđem Polju koja će činiti osnovnu komunalnu infrastrukturu u tom naselju, obnovili smo mrtvačnicu u Ivanovom Polju, dom u Sokolovcu, a obnavlja se i dom u Dežanovcu. Isto tako, uređuje se prilaz do groblja u Kreštelovcu.

Uređenje domova i mrtvačnica

Tamo smo već ranije napravili kuću posljednjeg oproštaja. Nadalje, radi se na adaptaciji doma u Kreštelovcu. Jedan dio tog doma namijenjen je staračkom domu i za to se trenutno izrađuje projektna dokumentacija. Dok se drugi dio doma namijenjen žiteljima, uređuje, pobrojala je Saratlija neke od najvećih projekata, bilo da su već realizirani ili su u tijeku.

Adaptacija mrtvačnice i dogradnja nadstrešnice u Ivanovom Polju/Foto: Općina Dežanovac
Adaptacija mrtvačnice i dogradnja nadstrešnice u Ivanovom Polju/Foto: Općina Dežanovac

Povećane su naknade za novorođenčad/Foto: Općina Dežanovac
Povećane su naknade za novorođenčad/Foto: Općina Dežanovac

Zanimalo nas je i na što će se u Općini fokusirati u narednim mjesecima, pa sve do sljedećeg rođendana.

- Očekujemo da narednu godinu nekako najviše obilježi novi projekt u koji smo ušli. Odnosno nova mjera koju smo omogućili kako bismo mlade zadržali na području Dežanovca. Riječ je o potporama za stambeno zbrinjavanje mladih.

Demografska i socijalna politika

Zatim, povećane su naknade za novorođenu djecu, a otvorit ćemo svakako u narednim mjesecima i dječji vrtić. Sve su to mjere socijalne i demografske politike jer želimo da nam ljudi ostanu ovdje živjeti. I sam posljednji popis stanovništva nam ukazuje na to da moramo poraditi na mjerama koje će zadržati mlade u Dežanovcu, ističe pročelnica.

Igralište iza novog vrtića/Foto: MojPortal.hr
Igralište iza novog vrtića/Foto: MojPortal.hr

Predstavnici Općine Dežanovac i Županije na cesti koja 20 godina čeka asfalt/Foto: BBŽ
Predstavnici Općine Dežanovac i Županije na cesti koja 20 godina čeka asfalt/Foto: BBŽ