Fotografija: Korona nije zaobišla ni vrtiće u Daruvaru i Bjelovaru/Foto: DV Vladimir Nazor Daruvar
Galerija
Korona nije zaobišla ni vrtiće u Daruvaru i Bjelovaru/Foto: DV Vladimir Nazor Daruvar

Omikron u vrtićima: "Molimo roditelje za razumijevanje, situacija se mijenja iz sata u sat"

"Od danas je skraćena samoizolacija na sedam dana, no oni koji su ranijih dana završili u samoizolaciji, ne mogu se ranije vratiti u vrtić", kaže v. d. ravnateljice vrtića Vladimir Nazor Daruvar, Brana ŠebaBudući da se puno roditelja na društvenim mrežama žali kako posljednjih dana njihovi vrtićanci često budu poslani u samoizolaciji, provjerili smo kakvo je stanje u županijskim vrtićkim ustanovama. Zanimalo nas je da li se povećava broj koronavirusom zaražene vrtićke djece.

Respiratorni problemi

- U Dječjem vrtiću Ciciban trenutno su dvije grupe u samoizolaciji. Mogu reći da je to drugi slučaj u ovom periodu zime. Nekako smo se dosad uspjeli sačuvati. U objektu u Podravskoj trenutno nemamo nijednu pozitivnu odgojiteljicu, dok je u objektu u Bahovoj jedna odgojiteljica zaražena. Dosad smo se relativno dobro držali, no htjela bih naglasiti da je u koronakrizi uistinu izazovno raditi i organizirati da sve funkcionira besprijekorno, kazala nam je ravnateljica DV Ciciban Senka Ivanušec.

Senka Ivanušec, ravnateljica DV Ciciban/ Foto: Deni Marčinković
Senka Ivanušec, ravnateljica DV Ciciban/ Foto: Deni Marčinković

- Mi brinemo o djeci rane i predškolske dobi s pojačanom osjetljivošću, učestalim obolijevanjem, naročito respiratornim problemima i puno resursa se troši da bi sve uskladili. O obzirom na cijelu situaciju u zemlji, zadovoljni smo, kazala je Ivanušec dodavši kako  ovih dana i sami imaju više problema doći do nadležnih epidemiologa koji im daju preporuke o trajanju samoizolacije određene grupe.

Otežana komunikacija s epidemiolozima

- Naša zdravstvena voditeljica jutros je osam puta zvala epidemiologe na HZJZ BBŽ i jednostavno ne može nikoga dobiti. A ja se na svoju ruku ne usudim roditeljima govoriti koliko će samoizolacija trajati. Znam da su i oni u gužvi, ali za neku provjerenu informaciju, moramo čekati da nam se jave, ističe Ivanušec koja moli roditelje za strpljenje.

Slična situacija je i u Dječjem vrtiću Bjelovar. Kako nam je potvrdila ravnateljica Anna Lauš, njihova zdravstvena voditeljica „lupa“ po vratima Zavoda sve dok nekoga ne dobije.

U DV Bjelovar trenutno su tri grupe u samoizolaciji/Foto: Martina Čapo
U DV Bjelovar trenutno su tri grupe u samoizolaciji/Foto: Martina Čapo

- Situacija se mijenja na dnevnoj razini, dobro smo procijepljeni, neke kolegice koje su uzele i booster dozu, samoinicijativno traže da se testiraju kako ne bi ispalo da i mi cijepljeni širimo zarazu, kaže Anna Lauš koja odaje kako imaju minimalni broj zaraženih. Pozitivno je što se zaraze rano otkriju pa se ne stignu proširiti i stvoriti veće probleme u funkcioniranju vrtića.

Skraćena samoizolacija

- Zasad se pokrivamo. Danas nam je jedna grupa otišla u samoizolaciju, jučer dvije, tako da će te tri grupe sada biti odsutne sedam dana. Istovremeno nam se u vrtić vraćaju neke druge grupe koje su prethodnih dana bile odsutne. Danas smo, kao i svi drugi, dobili novu uputu da se period samoizolacije skraćuje s 10 na sedam dana, kontaktirali smo HZJZ i epidemiolozi su nam to potvrdili, kazala je Lauš.

Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković
Anna Lauš, ravnateljica Dječjeg vrtića Bjelovar/ Foto: Deni Marčinković

- Naša zdravstvena voditeljica doslovno obija vrata na Zavodu. Svaki dan je kod njih, kad nas vide, mislim da im je muka, no nemamo izbora. Mi roditeljima moramo dati neku informaciju pa smo se dogovorili dok ne dobijemo službenu potvrdu od epidemiologa, roditeljima prema trenutno važećim pravilima, kažemo koliko bi dijete trebalo biti kod kuće. Molimo ih za strpljenje i napišemo im ukoliko će doći do neke promjene, da ćemo ih obavijestiti o tome. Taj dopis potpišemo i pošaljemo roditeljima i stojimo iza njega, nema nam druge, pojašnjava Lauš koja je svjesna da i roditelji moraju nešto pokazati svojim poslodavcima.

- Razumijem i Zavod jer su i oni opterećeni, no razumijem i roditelje jer i oni trebaju informaciju, boje se za posao, zaključila je Lauš.

Razgovarali smo i s v.d. ravnateljice daruvarskog vrtića "Vladimir Nazor", Branom Šeba koja nam je rekla kako se stanje mijenja iz sata u sat.

- Trenutno imamo jednu vrtićku grupu u samoizolaciji. Teško je organizirati rad, jer u jednom trenutku imamo višak ljudi, dok nam ih već u drugom trenutku nedostaje. Roditeljima je teško jer često moraju izostajati s posla zbog svojih mališana, no nemamo izbora. Moramo poštivati mjere i držati se propisa, kazala je Šeba i dodala kako u ovom valu možda češće od koronavirusa obolijevaju djeca nego odgojiteljice.

- Od danas je skraćena samoizolacija na sedam dana, no to pravilo vrijedi samo za one koji tek sada završe u samoizolaciji. Dakle, oni koji su ranijih dana završili u samoizolaciji, ne mogu se ranije vratiti u vrtić. Takav je naime, naputak epidemiologa, zaključila je Šeba.