Fotografija: Načelnica Jasna Mikles Horvat još je u slavljeničkom raspoloženju/Foto: Martina Čapo
Galerija
Načelnica Jasna Mikles Horvat još je u slavljeničkom raspoloženju/Foto: Martina Čapo

Načelnica Zrinskog Topolovca: "Krećemo s izgradnjom dječjeg vrtića vrijednog 4,9 milijuna kn"

Općina je na visokom drugom mjestu inicijalne rang liste, a potpora je 100 posto od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvojuBJELOVAR – U Zrinski Topolovac stižu vesele vijesti pred same blagdane. Sada je i službeno da općina Zrinski Topolovac dobiva svoj prvi dječji vrtić. Kroz provedbu projekta u sklopu operacije 7.4.1 „Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu“ na koji su se prijavili, Općina se našla na visokom drugom mjestu inicijalne rang liste.

Stopostotna potpora

Ukupna vrijednost projekta  „Građevina javne i društvene namjene – dječji vrtić“ iznosi 4.985.801,97 kn, a potpora je 100 posto od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Načelnica Jasna Mikles Horvat još je u slavljeničkom raspoloženju/Foto: Martina Čapo
Načelnica Jasna Mikles Horvat još je u slavljeničkom raspoloženju/Foto: Martina Čapo

- Sada slijedi administrativna kontrola i ako ne bude nikakvih promjena, sklapanje ugovora i početak radova, kažu iz Općine.

Izgled budućeg DV u Zrinskom Topolovcu/Foto: Općina Zrinski Topolovac
Izgled budućeg DV u Zrinskom Topolovcu/Foto: Općina Zrinski Topolovac

Podsjetimo, o izgradnji, odnosno rekonstrukciji postojećeg starog prostora i prenamjeni u novi dječji vrtić u Zrinskom Topolovcu već smo nekoliko puta pisali. Posljednji put krajem kolovoza kada nam je načelnica Jasna Mikles Horvat potvrdila da su napravili i anketu kako bi vidjeli zainteresiranost roditelja. Cijeli članak možete pročitati OVDJE.

Velik broj zainteresiranih

- Kako bismo uopće pristupili projektiranju novog dječjeg vrtića, morali smo saznati kako dišu naši roditelji. Prema podacima kada darujemo djecu uoči Božića, imamo 80 mališana od godine dana starosti pa do polaska u školu. A provedena anketa pokazala je kako ima između 25 i 27 djece koji bi bili potencijali polaznici budućeg vrtića u Zrinskom Topolovcu. Taj podatak bio nam je dovoljan da odlučimo kako moramo krenuti s izgradnjom istog.

Središte Zrinskog Topolovca/Foto: Martina Čapo
Središte Zrinskog Topolovca/Foto: Martina Čapo

Općina će morati sufinancirati najmanje pola pune cijene vrtića za jedno dijete, a osobno smatram da bi za nas najbolje bilo da smo podružnica nekom vrtiću jer bismo na taj način uštedjeli znatna novčana sredstva. Kazala nam je ljetos Mikles Horvat koja često ističe kako je Zrinski Topolovac jedina općina u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji koja ima pozitivan prirodni prirast.

Inače, novi vrtić bio bi nasuprot područne škole u Zrinskom Topolovcu. Građevinu nekadašnje škole namjeravaju rekonstruirati i pretvoriti je u moderni dječji vrtić.

Kapacitet za 20 mališana

- Prilično sam zadovoljna, još sam pod djmom i u slavljeničkom raspoloženju. To je neštp što dugo čekamo, potreba se pokazala s porastom broja djece, a u obzir treba uzeti i da su prvi sljedeći vrtići daleko od Zrinskog Topolovca. Oni se nalaze u Ravišću i Bjelovaru, što ne ide na ruku našim roditleljima - kazala nam je jutros načelnica Jasna Mikles Horvat dodavši kako se nada da će rang lista ostati kakva je trenutna. 

- Nadam se da će sve ostati kao što je sada, da ćemo imati stopostotno financiranje, a čim nam dođe ugovor na potpisivanje, raspisujemo javnuu nabavu i krećemo s radovima rekonstrukcije i uređenja, kaže Mikles Horvat i ističe kako će vrtić biti kapaciteta za 20 mališana. No, ukoliko se pokaže potreba, ostavili su prostor koji se može naknadno urediti za još jedu vrtićku grupu.

Inače, Mikles Horvat veoma je zadovoljna ovom godinom u kojoj su se u Zrinskom Topolovcu realizirali važni projekti za žitelje. Uredili su za posjetitelje šetnicu poviše Zrinskog Topolovca, napreduju s izgradnjom mrtvačnice, nabavili su radni stroj, asfaltirana je jedna dionica koja Zrinski Toplolvac povezuje s Povelićem u Koprivničko - križevačkoj županiji, a dječji vrtić svakako je kruna uspješne godine.