Fotografija: Danas je započelo cijepljenje protiv Covida 19 u novoj zgradi Opće bolnice/Foto: Martina Čapo
Galerija
Danas je započelo cijepljenje protiv Covida 19 u novoj zgradi Opće bolnice/Foto: Martina Čapo

Omikron se širi po BBŽ-u: "Sve više zaraženih učenika, starijih osoba i liječnika"

"Moramo vjerovati liječnicima. Svi imamo doma ljude koje volimo. Cilj cijepljenja nije da spriječimo zarazu već da uz pomoć cjepiva preživimo", uvjeren je Bjelovarčanin koji je došao po svoju booster dozuBJELOVAR – Nova omikron varijanta koronavirusa širi se po Bjelovarsko - bilogorskoj županiji, a broj zaraženih prilično raste. Osim među radno aktivnim građanima, pojačana je zaraza koronavirusom među učenicima, starijom populacijom u domovima za starije osobe, a pošteđeni nisu niti liječnici i ostalo zdravstveno osoblje.

Rezime je ovo današnje konferencije za medije u novoj zgradi Opće bolnice Bjelovar u kojoj se, prisjetimo se, od danas organizira cijepljenje građana na Covid-19. Cijepljenje, za koje nije potrebna prethodna najava, organizira Dom zdravlja BBŽ u suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu, a ono je omogućeno prvenstveno kako građani ne bi više stajali na hladnoći i čekali svoj red na cijepljenje. Novootvoreni punkt obišli su dožupanica Marija Jungić, epidemiologinja i zamjenica v.d. ravnatelja HZJZ BBŽ Sanja Smolčić, v.d. ravnateljice bolnice Sanela Grbaš Bratković, v.d. HZMZ BBŽ Zlata Ileković Pejić te v.d. ravnatelja Doma zdravlja BBŽ Josip Rajković.

Nova bolnica u funkciji

Tom prigodom dožupanica je istaknula kako su htjeli objektu nove bolnice dati funkciju.

Dožupanica Marija Jungić poziva građane da se cijepe u što većem broju/Foto: Martina Čapo
Dožupanica Marija Jungić poziva građane da se cijepe u što većem broju/Foto: Martina Čapo

- Sigurno je građanima ugodnije doći ovdje i cijepiti se nego čekati u redovima na hladnoći i kiši na drugim punktovima. Brojke su počele rasti, svaki dan imamo više od 100 zaraženih što nas zabrinjava i treba ljudima omogućiti što više opcija za cijepljenje. Ovom prilikom želim zahvaliti svim zdravstvenim djelatnicima i svim zdravstvenim institucijama na suradnji i na svemu što čine da ova epidemija što brže prođe i bude što bezbolnija – kazala je dožupanica pozvavši još jednom građane da dođu i cijepe se. Među danas cijepljenima po svoju treću, booster dozu došao je i Leo Balvanović iz Ribnjačke. Poručio je kako smatra da se svakako treba cijepiti jer je to jedini način kako pobijediti koronu.

Leo iz Ribnjačke se treći put došao cijepiti, a to će učiniti bude li trebalo i četvrti i pet put/Foto: Martina Čapo
Leo iz Ribnjačke se treći put došao cijepiti, a to će učiniti bude li trebalo i četvrti i pet put/Foto: Martina Čapo

- Ja ću se cijepiti i četvrtom i petom dozom bude li potrebno - poručio je Balvanović.

Omikron hara i BBŽ

Prisustvo omikrona u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji potvrdila je i epidemiologinja Sanja Smolčić otkrivši kako je omikron prvi put potvrđen 28. prosinca kada su zaražene dvije osobe iz iste obitelji.

Epidemiologinja Sanja Smolčić potvrdila je da je u BBŽ došao omikron/Foto: Martina Čapo
Epidemiologinja Sanja Smolčić potvrdila je da je u BBŽ došao omikron/Foto: Martina Čapo

- Rezultati testiranja pokazuju da najčešće obolijeva radno sposobno stanovništvo. Što se tiče škola imamo pozitivnih učenika i radi se o nekoliko srednjih škola u Bjelovaru. Ono što je bitno drugačije jest da opet imamo  pozitivnih među djelatnicima Opće bolnice Bjelovar. Svi se kod pojave simptoma testiraju i jučer se korona pojavila kod manjeg broja liječnika i medicinskog osoblja. Već dugo nije bilo tako, no stanje je pod nadzorom. Naš zdravstveni sustav funkcionira normalno i stabilno, istaknula je Grbaš Bratković, v.d ravnateljice Opće bolnice Bjelovar.

Bjelovarčanin Marko Kovačević, nakon šest mjeseci od druge doze, došao je također po svoju treću, booster dozu cjepiva danas.

Marko Kovačević došao se treći put cijepiti, poručio je svima da moramo vjerovati liječnicima i paziti na naše bližnje/Foto: Martina Čapo
Marko Kovačević došao se treći put cijepiti, poručio je svima da moramo vjerovati liječnicima i paziti na naše bližnje/Foto: Martina Čapo

- Cijepio sam se jer vjerujem da je cjepivo dobro. Moramo vjerovati zdravstvu i liječnicima. Svi imamo ljude doma koje volimo i moramo brinuti o njima. Cilj cijepljenja nije da spriječimo zarazu već da uz pomoć cjepiva preživimo ako dođe do zaraze, uvjeren je Bjelovarčanin.

Nedostatak liječnika

V.d. ravnatelja HZMZ BBŽ, Zlata Ileković Pejić pohvalila se visokom procijepljenošću zaposlenika Zavod.

- Kod nas su liječnici procijepljeni 100 posto, dok je ostalo osoblje procijepljeno 95 posto. Trenutno imamo jednog zaraženog liječnika i jednog koji je jučer javio da je febrilan. Stanje je kod nas stabilno, no borimo se s kadrom. Stoga surađujemo sa svim ostalim sudionicima u zdravstvu i rješavamo probleme korak po korak, kazala je Ileković Pejić dodavši kako ih je trenutno u Zavodu stotinjak zaposlenih.

V.d. ravnatelja Doma Zdravlja BBŽ, Josip Rajković/Foto: Martina Čapo
V.d. ravnatelja Doma Zdravlja BBŽ, Josip Rajković/Foto: Martina Čapo

Ispred Doma zdravlja BBŽ, obratio se v.d. ravnatelja Josip Rajković kazavši kako je veliki nedostatak liječnika koji žele raditi, a isto vrijedi i za punktove za cijepljenje.

- Stoga za rad moramo angažirati sve dodatne snage koje možemo pronaći. Zahvaljujem i Općoj bolnici Bjelovar jer su nam ustupili prostor. Naši građani sada će red na cijepljenje čekati u grijanom prostoru, zaključio je Rajković.

Termini cijepljenja

Dodajmo, u prizemlju nove zgrade Opće bolnice, ulaz od Zavoda za hitnu medicinu, Bana J. Jelačića 13c, Bjelovar cijepiti se bez najave može:

- utorkom od 8 do 12 sati

- srijedom od 15 do 19 sati

- četvrtkom od 8 do 12 sati

- subotom od 9 do  14 sati

V.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar, Sanela Grbaš Bratković/Foto: Martina Čapo
V.d. ravnateljice Opće bolnice Bjelovar, Sanela Grbaš Bratković/Foto: Martina Čapo

Uz termine u novoj zgradi bolnice, napominjemo da će građane, po uobičajenom rasporedu tijekom tjedna nastaviti cijepiti i Zavod za javno zdravstvo BBŽ, i to:

- u Bjelovaru ponedjeljkom i petkom od 9 – 12 sati

- u Daruvaru srijedom od 9 – 12 sati

- u Garešnici utorkom od 12 – 14 sati

- u Čazmi srijedom od 9 – 10 sati

- u Grubišnom Polju utorkom od 9 – 10 sati