Fotografija: Priča se temelji na stvarnom i jedinom susretu između maršala Jugoslavije, Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj, zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca/Foto: Compas
Galerija
Priča se temelji na stvarnom i jedinom susretu između maršala Jugoslavije, Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj, zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca/Foto: Compas

U crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku pogledajte film "Razgovor" o jedinom susretu Tita i Stepinca

Priča se temelji na stvarnom i jedinom susretu između maršala Jugoslavije, Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj, zagrebačkog nadbiskupa Alojzija StepincaLIPIK - U petak, 2. prosinca u kripti župne crkve sv. Franje Asiškog u Lipiku s početkom u 19:00 sati prikazat će se film „Razgovor“ režisera i scenarista Dominika Sedlara kojeg je producirao njegov otac Jakov. Priča se temelji na stvarnom i jedinom susretu između maršala Jugoslavije, Josipa Broza Tita i poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj, zagrebačkog nadbiskupa Alojzija Stepinca koji se dogodio u Zagrebu, 4. lipnja 1945.  godine. Film se prikazuje uoči Dana branitelja Lipika i 31. obljetnice oslobođenja, piše Compas.

Župu Lipik osnovao bl. Alojzije Stepinac

Zanimljivo je osvrnuti se na činjenicu da je 7. rujna 1945. godine župu Lipik svojim dekretom osnovao upravo zagrebački nadbiskup, blaženi Alojzije Stepinac.

Foto: Compas
Foto: Compas

Prvim župnikom u Lipiku imenovan je svećenik Šibenske biskupije Ivan Pavlović, a od 1951. do svoje smrti 1996. župom je upravljao vlč. Tomo Sruk. Nakon njega župom su upravljali Josip Klarić, Josip Firšt, Ivan Bošnjak, Jozo Zorić te danas aktualni sedmi svećenik koji vodi župu Lipik, velečasni Roko Ivanović, piše Compas.