Fotografija: Lipik će imati iznimno bogatu manifestaciju "Mirisi Božića"/Foto: Compas, Pexels
Galerija
Lipik će imati iznimno bogatu manifestaciju "Mirisi Božića"/Foto: Compas, Pexels

"Mirisi Božića u Lipiku": Čak 24 događanja za građane, dolazi i auto Jamesa Bonda!

Turisti svoje dolaske planiraju prema datumima naših manifestacija, a posebno radi manifestacije "Mirisi Božića" koja je postala prepoznatljiva, rekao gradonačelnik Kasana- "Mirisi Božića u Lipiku" više  su od obične manifestacije, oni su simbol zajedništva svih Lipičana. Ova tradicionalna lipička manifestacija traje od 2011. godine i postala je itekako prepoznatljiva", istaknuto je na tiskovnoj konferenciji na kojoj su 25. studenog u zgradi Gradske uprave sudjelovali gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, direktor Turističke zajednice Grada Lipika Hrvoje Kovačić i voditeljica Turističke agencije Lira Travel Ivana Pleše, koordinatorica događanja, piše lipički Compas.

Direktor Turističke zajednice Grada Lipika Hrvoje Kovačić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i voditeljica Turističke agencije Lira Travel Ivana Pleše, koordinatorica događanja/Foto: Compas
Direktor Turističke zajednice Grada Lipika Hrvoje Kovačić, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana i voditeljica Turističke agencije Lira Travel Ivana Pleše, koordinatorica događanja/Foto: Compas

Ovogodišnja manifestacija "Mirisi Božića u Lipiku" podrazumijeva zaista bogat i raznovrstan program, obuhvatit će 24 događanja, odnosno aktivnosti u koje će biti uključeni svi građani, kao i ustanove i  tvrtke s područja Lipika.

Za ukrašavanje grada pobrinula se Turistička agencija Lira Travel i komunalno poduzeće Lipkom, a zbog investicijskog ciklusa u sklopu kojeg se obnavlja stoljetni lipički perivoj, glavno središte svih događanja, kao i prošle godine bit će Trg hrvatskih branitelja Lipika. Građani neće biti zakinuti za božićni ugođaj, premda, kako je i gradonačelnik naglasio, već sljedeće godine "Mirisi Božića" se vraćaju u park, što podrazumijeva i njegovo uobičajeno ukrašavanje sa stotinama tisuća lampica te dodatna ulaganja.

Zbog radova na obnovi stoljetnog pervivoja glavno središte događanja bit će Trg hrvatskih branitelja Lipika, a već sljedeće godine događanja se vraćaju u park /Foto: Compas.hr
Zbog radova na obnovi stoljetnog pervivoja glavno središte događanja bit će Trg hrvatskih branitelja Lipika, a već sljedeće godine događanja se vraćaju u park /Foto: Compas.hr

- Cilj nam je razvijati ovu manifestaciju i dalje, upravo zbog toga što je postala prepoznatljiva, a i turisti svoje dolaske planiraju prema datumima naših manifestacija, posebno radi manifestacije "Mirisi Božića" u sklopu koje organiziramo i novogodišnji doček - istaknuo je gradonačelnik Vinko Kasana.

Nagradna akcija

Voditeljica Turističke agencije Lira Travel Ivana Pleše ovom je prigodom napomenula kako su "Mirisi Božića" spoj blagdanskog ugođaja u koji se uključuju i sve ustanove i tvrtke. Ona je kazala i to da je Grad Lipik jedan od prvih gradova na ovom području koji je zapravo napravio iskorak u blagdanskom ukrašavanju i pokretanju jedne ovakve manifestacije koja se iz godine u godinu razvija u kontinuitetu.

Svakako valja istaknuti i to da se građani do 24. prosinca mogu prijaviti za nagradnu akciju "Najljepša božićna okućnica Lipika" i time dati svoj obol u ukrašavanju našega grada. Gradonačelnik se ovom prilikom zahvalio svim građanima koji se uključuju u ovu akciju. 

Jedna od prošlogodišnjih okućnica uređena u duhu božića/Foto: Compas
Jedna od prošlogodišnjih okućnica uređena u duhu božića/Foto: Compas

- Ukrašavanje okućnica jedna je od iskonskih aktivnosti kojima su "Mirisi Božića u Lipiku" zapravo i započeli, jer dok se u okolnim gradovima sva predblagdanska događanja odvijaju u okviru adventa, lipički advent postao je prepoznatljiv u brendu „Mirisi Božića“, što je svojevrsna jedinstvenost – istaknuo je direktor Turističke zajednice Grada Lipika Hrvoje Kovačić.

Foto: Compas
Foto: Compas

Naravno, za vrijeme trajanja došašća, u župnoj crkvi sv. Franje Asiškog u Lipiku održavat će se mise zornice s početkom u 6 sati, a ovogodišnja manifestacija počinje paljenjem prve adventske svijeće na Trgu hrvatskih branitelja Lipika. Simbolika svjetla adventskih svijeća označava ono pravo i iskonsko tradicionalno obilježavanje adventa, dolazeće svjetlo, Isusa, koji rasvjetljuje čitav svijet, pobjeđujući tamu. Naime, svake subote u 19 sati palit će se jedna po jedna adventska svijeća, a Grad Lipik će osigurati topli čaj kako bi se građani mogli okrijepiti.

Foto: Compas.hr.
Foto: Compas.hr.

U ovo predblagdansko vrijeme prije 31 godinu Lipik je oslobođen, pri čemu je vidljiva simbolika svjetla adventskih vijeća sa svjetlom slobode koju su nam kao božićni poklon osigurali naši branitelji. Tim će povodom 2. prosinca u lipičkoj župnoj crkvi biti prikazan film „Razgovor: Stepinac i Tito licem u lice", dok će se 3. prosinca održati svečano i dostojanstveno obilježavanje ove značajne obljetnice novije povijesti Lipika, prvog oslobođenog grada u Domovinskom ratu.

Scena iz filma "Razgovor: Stepinac i Tito licem u lice" koji će biti prikazan u Lipiku/Foto: promo
Scena iz filma "Razgovor: Stepinac i Tito licem u lice" koji će biti prikazan u Lipiku/Foto: promo

Dana 29. studenog od 16 sati kada prolazite gradom imat ćete priliku vidjeti likovno stvaralaštvo djece iz Osnovne škole Lipik i Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik koji će drugu godinu za redom ukrasiti grad božićnim motivima kroz akciju "Pogled u Božić" turističke agencije LIRA.

Izložbe, priredbe, koncerti…

- Već 3. i 4. prosinca vrijedne ruke članica Udruge žena Lipik pripremaju Zimsku izložbu rukotvorina i ručnih radova za sve one koje zanimaju kreativne i domišljate ideje kako ukrasiti dom i blagdanski stol, a 5. prosinca TZG Lipika i Dječji vrtić „Kockica“ organiziraju predstavu za djecu „Kad se spusti zimski sag, pokucat će svetac drag“. Poklon je to našim najmlađim sugrađanima uoči ukrašavanja gradske božićne jelke za djecu i roditelje koje će se nakon predstave održati na već uobičajenom mjestu ispred Tržnice Lipik. I prema tome je Lipik poseban jer u ukrašavanju jelke sudjeluju svi građani, djeca s roditeljima, ali i bakama i djedovima te drugim dragim osobama, dakle jedna međugeneracijska solidarnost uoči velikog kršćanskog blagdana Božića u kojoj redovito sudjeluju i lipički vatrogasci, aktivni sudionici svih gradskih zbivanja istaknula je Ivana Pleše.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Program povodom svetog Nikole i prigodno darivanje dječice održat će se 6. prosinca u lipičkoj župnoj crkvi. Prije toga sveti će Nikola, zajedno s krampusom tradicionalno obići sva lipička naselja, mališane u vrtićima i učenike u školi.

U Multikulturalnom centru 8. prosinca se održava zanimljiva izložba „Šuma okom šumara“, a 13. prosinca nas očekuje i nadasve interesantna radionica izrade božićnih ukrasa u organizaciji Gradske knjižnice i čitaonice Lipik.

Plesni klub

Mažoretkinje Grada Lipika pokazat će sve što znaju i sve o čemu sanjaju na programu koji su dugo pripremale na programu „Filmska noć“, na kojoj će nastupiti i njihovi gosti – Plesni klub Dolce, Mažoretkinje iz Novske i pakračke Nindže uz tombole i vrijedne ponude, prenosi Ivana Pleše.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Kao i ranijih godine, priključile su se i Toplice Lipik pa će tako 10. prosinca u konferencijskoj dvorani Quella biti održana pjesnička večer prim. dr. sc. Senke Slivar.

- Jedna od novina je utrka po stepenicama vidikovca crkve sv. Franje Asiškog, ideja i studentski projekt našeg građanina Sante Tessarija simboličnog naziva LiPeak⁹ - inačica naziva grada i riječi Peak koja označava najviši vrh s kojeg se pruža pogled na sve 4 strane svijeta te oznake ⁹ koliko je i samih postaja u vidikovcu koje će natjecatelji trebati prijeći. Utrka će se održati 11. prosinca u 15 sati. Ujedno je to i zgodna prigoda za popularizaciju Povijesnog vremeplova Lipika, odnosno vidikovca u sklopu zvonika lipičke župne crkve kroz koji vodimo grupe naše turističke agencije te idealna prilika za promociju sportskog, kulturnog i vjerskog turizma, istaknula je Ivana Pleše.

Svi će moći doživjeti duh Božića

Središnji događaj održava se 17. prosinca kad će na Trgu hrvatskih branitelja u 13 sati započeti Božićni sajam. Božićni sajam je tijekom svoje povijesti mijenjao nekoliko lokacija, ali njegov dobri duh i ugođaj se nikada nije izgubio tako da imamo izlagače koji dolaze svake godine, a njihov se broj iz godine u godine povećava. U sklopu sajma će se predstaviti i lokalne udruge, a nastupit će i Mažoretkinje Grada Lipika, školarci i vrtićarci, napomenuo je Hrvoje Kovačić dodavši kako će voziti i turistički vlakić, ali i fijaker Državne ergele Lipik.

Mnoštvo Lipičana uživalo je u prošlogodišnjem Božićnom sajmu/Foto: Compas.hr
Mnoštvo Lipičana uživalo je u prošlogodišnjem Božićnom sajmu/Foto: Compas.hr

- Turistički vlakić „Lipik Express“ će biti ukrašen u božićnom duhu i njemu se mališani uvijek vesele, izuzev adventa vlakić je idealno sredstvo za obilazak turističkih lokacija u našoj okolici koji koristimo i u sklopu naših aranžmana tijekom cijele godine. Neizostavan simbol Lipika, partner svih naših manifestacija i turističkih aktivnosti je i Državna Ergela Lipik, ponos grada - naši lipicanci koji simbolično pronalaze mjesto i na promotivnim materijalima Mirisa Božića – navodi Ivana Pleše.

Bit će tu i Bajkoviti Božić u čarobnoj radionici u Dječjem vrtiću Kockica za vrtićki uzrast, izložba „Uređenje blagdanskog stola“ u Multikulturalnom centru.

Turistički vlakić vozio je do Ergele/Foto: Compas
Turistički vlakić vozio je do Ergele/Foto: Compas

Osmu godinu za redom, ne računajući 2020. godinu koju marljivi vilenjaci Kuće Bake Mraz simpatično ne žele ni spominjati, svoja vrata otvara Kuća Bake Mraz od 16 do 20 sati s par noviteta u programu poput karaoke natjecanja „A star is born“ i „Zumba Christmas dance“. Od 16 do 18 sati dogovorili su s lokalnim frizerskim salonima „Kosica“ i „Black&Blonde“ božićne frizeraje „Christmas Art&Beauty“ gdje će se djeca moći srediti za večernji izlazak na Božićni koncert Predraga i Staše u dvorištu Multikulturalnog centra od 20 sati kojeg s nestrpljenjem iščekuju.

Djeca i mladi

Idući dan, 18. prosinca također će biti aktualna Kuća Bake Mraz s izuzetno bogatim programom jer dolaze Baka i Djed Mraz. Članovi zbora Eligio Lipik organizirali su Koncert zborova od 20 sati kojima se priključuje i zbor Zajednice Talijana Lipik, mali i veliki pjevački zbor OŠ Lipik, zbor članova Pomoć u kući Lipik te vokalna skupina djece i mladih Centra za pružanje usluga u zajednici Lipik.  Glazbeno dvorište prigodno će ukrasiti i u ova dva dana bit će mjesto okupljanja i uživanja u glazbi, ponudi lokalnih ugostitelja.

Lipik je poznat i po natjecanju u božićnom uređenju okućnica/Foto: Compas
Lipik je poznat i po natjecanju u božićnom uređenju okućnica/Foto: Compas

- Ovom prilikom angažirali su se volonteri Kuće Bake Mraz, pjevački zborovi, ustanove, lokalne tvrtke, obrti, pojedinci kojima se ovom prilikom nemjerljivo zahvaljujem na donaciji materijala i onog nemjerljivog, njihovom vremenu i trudu - rekla je Ivana Pleše te se osvrnula na tradiciju Kuće Bake Mraz od 2014. godine, oko koje se stvorila jedinstvena božićna priča, prva ne samo lokalno nego i puno šire.

Lipička osnovna škola svoju tradicionalnu Božićnu priredbu održava 22. prosinca, a potom nakon proslave samog blagdana Božića slijede i novogodišnji dočeci.

Novogodišnji program

Lipik je po mnogočemu prvi na ovim područjima pa tako i u organizaciji Dječjeg dočeka Nove godine koji posjećuje veliki broj djece, a ovogodišnja će biti zaista poseban, u znaku Jamesa Bonda! Naime, ovom prigodom će se prikazati 3D model autića, onakvog kakvog je tajni agent 007 vozio. Ovdje se uključila tvornica Lipik Glas koja je izradila posebnu staklenu kutiju u kojoj će navedeni model biti izložen. Naime, stakla za novi model Aston Martina kojeg je u filmu vozio James Bond napravljena su upravo u Lipiku, a svakako moramo istaknuti kako su model autića izradili polaznici prve generacije edukacije za programere umjetne inteligencije AI Centra Lipik.

Aston Martin/Foto: Pexels
Aston Martin/Foto: Pexels

Naravno, bit će tu i animacijski program za djecu, slastice, lanterne dobrih želja te niz drugih atrakcija. Ovom prilikom gosti će moći kupiti i prigodni suvenir u obliku privjeska na kojem je istoimeni autić. Već dugi niz godina putem promotivne kampanje "Lipik vas čeka" koju provodi naša turistička agencija između brojnih drugih aktivnosti potičemo i razvoj industrijskog turizma u Lipiku pa želimo iskoristiti ovu priliku da iskažemo adute Lipika. Na našoj web stranici www.lipikvasceka.com objedinili smo turističke subjekte i turističke ponude Lipika koje sustavno razvijamo i povezujemo – navodi Ivana Pleše, piše Compas.

Nakon Dječjeg dočeka u večernjim satima slijedi i vrhunac godine, doček za odrasle, također u Udinskoj ulici, a za glazbeni će se program uz grijani šator, bogatu ugostiteljsku ponudu i vatromet pobrinuti Tamburaški sastav Ambar.

Foto: Grad Lipik
Foto: Grad Lipik

- "Mirisi Božića u Lipiku" pružaju nam bogati program u koji je uloženo puno truda u kojeg su se uključili svi, od djelatnika Turističke zajednice Lipika, Turističke agencije Lira Travel, Gradske uprave, gradskih tvrtki, ustanova i institucija do obrtnika, poduzeća, građana te brojnih volontera - istaknuo je na kraju gradonačelnik Vinko Kasana poželjevši svima nama da Božić provedemo u miru, veselju i zajedništvu.