Fotografija: Foto: Compas
Galerija
Foto: Compas

TUŽNA OBLJETNICA Među stradalim civilima u Pakračkim vinogradima bilo i dvoje djece

U Pakračkim vinogradima u jesen 1991. godine na svirep je način ubijeno 17 civila, a tri su nestala. Među ubijenim civilima bili su 10-godišnji Zoran Šmit i 16-godišnji Ivo PuhmajerPAKRAC - Jedan od stravičnih zločina nad lokalnim stanovništvom počinjen je u jesen 1991. godine u Pakračkim vinogradima u kojima je na svirep način ubijeno sedamnaestero civila, a tri su nestala. Među ubijenim civilima bilo je i dvoje djece, desetogodišnji Zoran Šmit i šesnaestogodišnji Ivo Puhmajer. Neshvatljiva je količina zla i mržnje koju su prema nedužnim civilima iskazali njihovi dojučerašnji susjedi, piše Compas.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Povodom 31. godišnjice stradavanja nedužnih žrtava, u organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata, Grada Pakraca i Hrvatskog Feniksa - Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, 14. listopada u Pakračkim vinogradima održano je obilježavanje ove tužne obljetnice.

Komemoracija je započela intonacijom hrvatske himne i minutom šutnje za žrtve ovog užasnog zločina, a potom je uslijedilo polaganje vijenaca i svijeća. Prvi su vijenac položili članovi obitelji stradalih i nestalih civila. U ime predsjednika Republike Hrvatske počast je odao brigadir Mile Valentić, zapovjednik Središta za obuku i doktrinu logistike Zapovjedništva za potporu, dok je u ime ministra hrvatskih branitelja to učinio Dinko Tandara, ravnatelj uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć.

Obraćanje Zvonimira Milera

U ime Požeško-slavonske županije počast je odao dožupan Ferdinand Troha, kao i predstavnici gradova Lipika i Pakraca te Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata na čelu s predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Počast su odali i predstavnici PU požeško-slavonske te PP Pakrac, Pavo Tutenov, predsjednik Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“, kao i predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Novske, Hrvatskog društva logoraša Sisačko-moslavačke županije, Moto kluba Vitezovi tame Pakrac te Udruge „Latica“.

U ime obitelji ubijenih i nestalih civila okupljenima se obratio Zvonimir Miler, čiji je otac Zvonimir također jedna od nedužnih žrtava.

-Tijekom listopada i studenog na ovom je području stradalo jako puno hrvatskih građana koji su odbili napustiti svoje domove, istaknuo je Miler zahvalivši svima na dolasku te odavanju počasti jer time, kako je rekao, ne dopuštaju da ova tragedija ode u zaborav.

Bacili ga u obližnji bunar

-Na dan obljetnice počeo je masakr nad civilnim stanovništvom Pakračkih vinograda od strane Milana Kovačevića i Nenada Bojića, naglasio je u svojem obraćanju Željko Nađ, sin ubijenog Ivana kojeg su bacili u obližnji bunar i koji je ekshumiran u travnju 1998. godine.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

-Za taj zločin još nitko nije odgovarao, istaknuo je Željko Nađ, dodavši kako još nisu ostvarili nikakva prava kao obitelji civilnih žrtava rata.

Predsjednik pakračkog Gradskog vijeća Miroslav Ivančić je izrazio žaljenje što ove tragične obljetnice kojima svjedočimo nisu zastupljene u nacionalnim medijima, zahvalivši pri tome lokalnim medijima na redovitom praćenju.

Također je uputio poziv svima onima koji znaju tko je počinio zločine, ali i onima koji znaju gdje se naši nestali nalaze da to prijave jer kako je rekao, ako netko nešto zna, a prikriva istinu, onda nije ništa bolji od počinitelja tih stravičnih zločina.

-Sada, kad se prisjećamo ovog strašnog zločina nad nedužnim civilima, teško je bilo što reći nakon spoznaje što se ovdje dogodilo, rekao je dožupan Ferdinand Troha, upitavši se kakva su to stvorenja mogla počiniti takav gnjusan, stravičan zločin.

Osudili zločine

-Hrvatska je pobijedila u Domovinskom ratu zato što je bila na strani dobra, na strani ljubavi. Sačuvajmo tu ljubav u sebi, kazao je dožupan pozvavši obitelji stradalih da nikad ne zaborave svoje najmilije te da u njima ostane ona ljubav koju su imali njihovi najbliži za svoju obitelj, za svoj grad, za svoj zavičaj i u konačnici za svoju domovinu.

Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas
Foto: Compas

Osudivši ove strašne zločine, izaslanik ministra hrvatskih branitelja Dinko Tandara, ravnatelj uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć u svojem je govoru rekao kako moramo biti dostojni hodati po zemlji za koju su naši branitelji prolili svoju krv i dali svoj život.

-Našoj djeci moramo osigurati egzistenciju kako bi mogli imati normalan život u domovini za koju smo se borili, rekao je Dinko Tandara.

Na kraju komemoracije molitvu i blagoslov predvodio je vlč. Jozo Zorić, pakrački župnik, piše Compas.