Fotografija: Foto: Compas.hr
Galerija
Foto: Compas.hr

Tužno sjećanje na stravičan zločin nad nedužnim civilima u Lipiku

12. listopada 1991. godine neprijatelj je u ranim jutarnjim satima ušao u Lipik. Redom su hvatali civile koji su ostali u gradu. Neke su odmah ubili, a ostale vodili u koloni...U organizaciji Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije, Grada Lipika i Hrvatskog Feniksa, u Lipiku je jučer održana komemorativna svečanost povodom obilježavanja tužnog sjećanja na stravičan zločin nad nedužnim hrvatskim civilima, žiteljima Lipika. Prošla je 31 godina od napada velikosrpskih pobunjenika i otvorenog oružanog sukoba na tom području, piše lipički Compas.hr.

Odvedeni u logore

Upravo na jučerašnji dan, 12. listopada 1991. godine JNA potpomognuta domaćim četnicima, dragovoljcima iz Srbije i tzv. „Kozaračkom brigadom“ u ranim jutarnjim satima ušla je u Lipik. Pri ulasku sustavno su palili i uništavali sve što je ostalo nakon višetjednog granatiranja grada. Redom su hvatali civile koji su ostali u gradu. Neke su odmah ubili, a ostale vodili u koloni. Dio civila ostavljen je u Lipiku, a dio odveden u Bijelu Stijenu, logore Bučje i Stara Gradiška. Kasnije je dio zatočenih civila razmijenjen, a dio njih se još uvijek vodi kao nestali.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Tim su povodom kod spomenika civilnim žrtvama na lipičkom groblju polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast odali predstavnici obitelji ubijenih i nestalih, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske brigadir Mato Tomašević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja i potpredsjednika hrvatske Vlade Dinko Tandara, ravnatelj uprave za savjetodavnu, psihosocijalnu i zdravstvenu pomoć, kao i izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

U ime požeško-slavonske županije počast je odao zamjenik županice Ferdinand Troha, dok je zajednički vijenac položila i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata Pakraca i Lipika te gradovi Lipik i Pakrac predvođeni predsjednikom lipičkog Gradskog vijeća Slobodanom Katunarom i predsjednikom pakračkog Gradskog vijeća Miroslavom Ivančićem. Vijence su položili i predstavnici udruge Hrvatski Feniks na čelu s predsjednicom Jasnom Jug te članovi Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije na čelu s predsjednikom Dinkom Miovcem i Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s područja Osječko-baranjske županije. U ime PU požeško-slavonske svijeću je položila Ivana Radić, voditeljica službe za javni red i sigurnost, a počast žrtvama su odali i načelnik PP Pakrac Robert Hrastić, pripadnici Udruge maratonaca Virovitičko-podravske županije „Glasnici istine“ i predstavnici Udruge antifašista i antifašističkih boraca Pakrac – Lipik.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Nakon odavanja počasti žrtvama, u ime obitelji ubijenih, nestalih i umrlih civilnih stradalnika prisutnima se obratio Dinko Miovec, predsjednik Udruge civilnih invalida i stradalnika Domovinskog rata podružnice Požeško-slavonske županije.

On je naglasio kako se 12. listopad 1991. dogodila kulminacija velikosrpskog hira, kad su pohvatali nedužne civile i odveli ih u svoje logore, odnosno kad su poubijali sve one koji nisu mogli krenuti s njima. Dinko Miovec je istaknuo i to da civilni stradalnici na ovom području postoje od 19. kolovoza 1991., odnosno od prvog dana napada na Lipik i Pakrac, a stradavali su sve do VRA „Bljesak“, u svibnju 1995. godine.

Još se traže nestali

„Živi se i dalje u agoniji, i dalje tražimo nestale.“, napomenuo je Miovec, izrazivši nadu kako će resorno Ministarstvo hrvatskih branitelja ubrzo zakonski riješiti prava obitelji nestalih i ubijenih civila.

Predsjednik lipičkog Gradskog vijeća Slobodan Katunar zahvalio je svima prisutnima koji su došli odati počast nestalim i stradalim civilima, a posebno učenicima lipičke osnovne škole koji su došli čuti iz prve ruke istinu koja se dogodila u Domovinskom ratu. On je pohvalio i njihove profesore koji kroz monografije te niz pisanih materijala nastoje prenijeti sve ono što se događalo tijekom ranih zbivanja na ovom području.

Slobodan Katunar je istaknuo velike materijalne štete, a nadasve ljudske žrtve koje su pretrpjeli gradovi Lipik, kao i Pakrac, a o čemu se slabo govori u nacionalnim medijima.

Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice je rekao kako su ove stradale i nedužne žrtve dio našeg identiteta kojih se sjećamo svakog ponaosob, istaknuvši kako zlo nikad ne može do kraja pobijediti, čemu nas i povijest uči. Kao i raniji govornici, dožupan je rekao kako žrtvu ovih ljudi nikada ne smijemo zaboraviti, izrazivši sućut svima onima koji su tijekom ovih ratnih događanja izgubili svoje najmilije.

Sveta misa

U svojem se obraćanju izaslanik ministra obrane Dalibor Bajči, voditelj Područnog odjela za poslove obrane Osijek osvrnuo kako je 31 godina prošla od ovoga tužnog dana, naglasivši kako se počinitelji ovih zločina i dalje intenzivno traže da bi se ispravila nepravda.

„Sudbine nestalih hrvatskih branitelja i civila obvezuju nas da činimo što god možemo da ih pronađemo, a to možemo činiti samo u zajedništvu kako njihova žrtva nikad ne bi bila uzaludna.“, rekao je izaslanik ministra obrane.

Foto: Compas.hr
Foto: Compas.hr

Neposredno prije komemoracije na lipičkom groblju, održana je svečana sveta misa u župnoj crkvi sv. Franje Asiškoga u Lipiku koju je predvodio vlč. Roko Ivanović, piše Compas.hr