Fotografija: Dario Hrebak i njegovi izgledni protukandidati/Foto: Davor Pongračić/CROPIX
Galerija
Dario Hrebak i njegovi izgledni protukandidati/Foto: Davor Pongračić/CROPIX

Može li tko srušiti Hrebaka? Ovo su njegovi izgledni izazivači...

U Hrvatskoj se događa zanimljiva situacija u kojoj stranke i koalicije uglavnom nemaju istaknute kandidate gotovo do početka pretkampanje pa tako i sada neki još razmišljaju koga poslati u izbornu bitku...I dok su dva kandidata s objektivno najvećim šansama za mjesto budućeg župana Bjelovarsko-bilogorske županije, Damir Bajs i Marko Marušić, svoju kandidaturu već istaknuli, još uvijek nema službenih potvrda tko će biti kandidati za mjesto prvog čovjeka glavnog grada županije. 

Iako se zna da će aktualni bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak krenuti u bitku za novi mandat, o predstojećim lokalnim izborima još uvijek ne želi konkretno razgovarati. 

Hrebakova poruka

– Građani su me izabrali da vodim ovaj grad do kraja mandata, odnosno četiri godine. Ne planiram se baviti politikantstvom i kampanjom do njenog službenog početka. Pred nama su još dva mjeseca dobrog rada da završimo sve projekte koje smo planirali. Kada to završimo, predstavit ćemo svoj novi program, kandidate i sve ono što javnost treba znati - poručio je bjelovarski gradonačelnik i predsjednik HSLS-a Dario Hrebak te poslao kratku poruku Bjelovarčanima da ono najbolje tek dolazi.

Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara / Foto: Nikica Puhalo
Dario Hrebak, saborski zastupnik HSLS-a i gradonačelnik Bjelovara / Foto: Nikica Puhalo

Podsjetimo, novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, Grad Bjelovar ubuduće će imati samo jednog zamjenika, a ne dva kako je do sada to bilo. Upravo je to glavni problem oko dogovora između HDZ-a i HSLS-a o zajedničkom pohodu na Bjelovar, doznali smo od izvora upućenih u stanje u lokalnoj politici. Kako kažu, Hrebak se ni pod koju cijenu ne želi odreći dosadašnjeg zamjenika Igora Brajdića te prihvatiti HDZ-ovog zamjenika, što iz te stranke od njega traže. 

Nadalje, izvori bliski Hrebaku bili su nešto konkretniji od samog gradonačelnika te su rekli da ne vide problem u tome što će na izbore ići samostalno, jer su i na prošlim izborima pobijedili i HDZ i SDP. Najveći šansu vide u tome što su ih građani u posljednje četiri godine dodatno upoznali te kako kažu, sve što su obećali su i ispunili. Što se tiče liste za Gradsko vijeće također najavljuju samostalan izlazak.  

Konačna odluka

Po gradskim kuloarima sve više se priča da će HDZ-ov kandidat za bjelovarskog gradonačelnika biti Zoran Bišćan, član uprave bjelovarskog Komunalca te voditelj 260 milijuna kuna vrijednost projekta aglomeracije.

Zoran Bišćan (HDZ) / Foto: Facebook
Zoran Bišćan (HDZ) / Foto: Facebook

Predsjednik bjelovarskog HDZ-a Ante Topalović nije želio komentirati ovu tezu, ali je poručio da se u njihovoj stranci intenzivno radi na pripremi nadolazećih izbora.

- Imenovali smo voditelja izbornog stožera za Grad Bjelovar i odredili tim koji će raditi na programu HDZ-a za područje grada. Također, u intenzivnim smo razgovorima prvenstveno s dosadašnjim koalicijskim partnerima, kao i drugim političkim opcijama, prije nego što donesemo konačnu odluku, koja će biti relativno brzo. Navedene špekulacije oko eventualnih kandidata za gradonačelnika, zamjenika, zamjenicu ili što već ne želimo komentirati dok se sve ne dogovori. Što se tiče liste za Gradsko vijeće najizglednija je opcija da idemo samostalno, kao i uvijek do sada, uz eventualno neke manje partnere - rekao je Topalović.

Koalicijski partner HDZ-a i HSLS-a u trenutnom sazivu bjelovarskog Gradskog vijeća je i stranka ABB, koja na predstojećim izborima neće imati svog kandidata.

ABB bez kandidata

– Još uvijek nismo donijeli nikakvu konkretnu odluku glede predstojećih izbora te se još uvijek kockice poslaguju. Moram reći da smo mi zadovoljni trenutnom koalicijom, međutim još uvijek se ne zna što će s njom biti na sljedećim izborima. Ono što znamo je to da vlastitog kandidata za gradonačelnika nećemo imati, ali će sigurno podržati nekog od kandidata - rekla je Zdenka Henc, predsjednica ABB-a. 

Zdenka Henc (ABB) / Foto: Grad Bjelovar
Zdenka Henc (ABB) / Foto: Grad Bjelovar

Oporbene stranke, koje nikako nisu zadovoljne načinom vođenja grada u posljednjih četiri godine, također se uvelike pripremaju za svibanj. Povjerenik SDP-a za Bjelovarsko-bilogorsku županiju Damir Đuran rekao nam je da će njihova stranka imati vlastitog kandidata na predstojećim izborima.

 – Nije uvjet da naš kandidat bude i član naše stranke, a konačnu odluku o tome tko će to biti trebali bi donijeti u toku današnjeg ili sutrašnjeg dana. Što se tiče liste za Gradsko vijeće također još uvijek nije sve definirano. Listu ćemo svakako imati, a u pregovorima smo s nama srodnim strankama poput Pametno, Možemo i Centar - rekao je Đuran i dodao da će konkretna imena njihovih kandidata javnosti biti predstavljena najvjerojatnije idući tjedan. 

Međutim, iako Đuran nije htio previše otkrivati karte, izvori bliski SDP-u ističu da bi zajednički kandidat ovih stranka za bjelovarskog gradonačelnika, točnije gradonačelnicu, trebala biti Danijela Hajdinjak Prihić, a to bi u sljedećih dva, tri dana trebao potvrditi i GO SDP-a Bjelovar.

Razgovor s obitelji

Sama Hajdinjak Prihić nije nam htjela potvrditi ovu tezu, tim više što ističe da još uvijek nije donijela konačnu odluku želi li se uopće kandidirati za ovu funkciju. 

– Svakako imam ambiciju bavljenja politikom, međutim o možebitnoj kandidaturi za gradonačelnicu tek trebam razgovarati prvenstveno sa svojom obitelji, potom sa svojom strankom, a tek nakon toga s potencijalnim partnerima. Treba mi vremena da o svemu dobro promislim, jer se prvenstveno želim baviti svojim poslom, za koji se konstantno dodatno educiram - poručila je stomatologinja Danijela Hajdinjak Prihić te dodala da ukoliko se odluči kandidirati, te eventualno postane gradonačelnica Bjelovara, nikako ne želi zapustiti svoje primarno zanimanje.   

Danijela Hajdinjak Prihić iz stranke Centar / Foto: Facebook
Danijela Hajdinjak Prihić iz stranke Centar / Foto: Facebook

Stranka koja u bjelovarskom Gradskom vijeću participira s četiri vijećnika, čime dijele drugo mjesto s HSLS-om, je i Damir Bajs Nezavisna lista. Iako još uvijek ne žele izaći van s konkretnim imenima, za lokalne izbore uvelike se pripremaju.

Željko Pavleković, gradski vijećnik Damir Bajs Nezavisne liste /  Foto: Grad Bjelovar
Željko Pavleković, gradski vijećnik Damir Bajs Nezavisne liste /  Foto: Grad Bjelovar

- Imamo spremnog kandidata, međutim još uvijek čekamo da se upotpuni koalicija te da vidimo koji su to kandidati naših partnera. Također, obavljeni su razgovori s većinom naših partnera te su detalji načelno dogovoreni, a uskoro možemo očekivati i službeno potpisivanje sporazuma. Do sada smo već potpisali ugovore na županijskoj razini s Hrvatskom strankom umirovljenika te Strankom umirovljenika, čiju podršku očekujemo i na gradskoj razini, rekao je gradski Željko Pavleković, vijećnik Damir Bajs Nezavisne liste te dodao da se će lista za Gradsko vijeće također dogovarati s partnerima.

Domovinski pokret

Prvi put na lokalne izbore izaći će i Domovinski pokret i to s vlastitim kandidatom za gradonačelnika te sa samostalnom listom za Gradsko vijeće.

- Ovaj tjedan završit ćemo s pripremama oko izbora kandidata kao i odabira izbornih stožera. Uskoro ćemo imati predstavljanje svih naših lista, i za grad i za županiju. Imamo dovoljno kvalitetnih članova i nije nam problem napraviti listu i izaći samostalno na izbore. Također, imat ćemo vlastitog kandidata i za gradonačelnika Bjelovara i za župana, rekla je Dubravka Dragašević, predsjednika Domovinskog pokreta Bjelovarsko-bilogorske županije.

Dubravka Dragasević iz Domovinskog pokreta / Foto: DP
Dubravka Dragasević iz Domovinskog pokreta / Foto: DP

Nedavno osnovana stranka Demokratska HSS također će izaći na izbore u Bjelovaru, a u kojem obliku će to biti ovisit će o Ministarstvu uprave.

- Još uvijek ne znamo hoće li nas Ministarstvo do tada registrirati kao Demokratski HSS ili ćemo morati izaći kao nezavisna lista i nezavisni kandidati, što nam uvelike ovisi o metodici izlaska na izbore. Sve dok ne dobijemo službenu potvrdu o registraciji, savjetovano nam je da ne govorimo javno kao stranka - rekao je zamjenik predsjednika DHSS Boro Bašljan.

Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac / Foto: MojPortal.hr
Boro Bašljan, načelnik općine Hercegovac / Foto: MojPortal.hr

Međutim, izvori bliski Demokratskom HSS-u otkrili su nam da još uvijek nije odlučeno hoće li se na izbore izlaziti samostalno ili u koaliciji skompatibilnim strankama. Kako kažu, budući da su im ovo prvi izbori kao novoj stranci, nisu previše opterećeni rezultatom. No, podsjećaju na to da su na prošlim izborima, kao HSS, prvi pružili ruku aktualnom gradonačelniku Hrebaku, koji je u drugi krug ušao sa svega 300-tinjak glasova prednosti te je pitanje kako bi to sve izgledalo bez njih. Stoga smatraju da nisu zanemariv akter na političkoj sceni, poručuju izvori bliski DHSS-u. 

S druge strane, Dalibor Jurina, posebni koordinator za HSS BBŽ-a, dakle onih HSS-ovaca koje predvodi Krešo Beljak, kaže kako neće imati svog kandidata, ali znaju koga će podržati na lokalnim izborima. 

Dalibor Jurina (HSS) i Damir Bajs / Foto: BBŽ
Dalibor Jurina (HSS) i Damir Bajs / Foto: BBŽ

- Konkretnih prijedloga za gradonačelnika Grada Bjelovara nemamo, a što se tiče Gradskog vijeća najizglednija je opcija zajednička lista s Damir Bajs Nezavisnom listom. U takvoj koaliciji bit ćemo i na županijskoj razini, kao i u nekim nekim drugim gradovima i općinama. Izbor kandidata za bjelovarskog gradonačelnika prepustili smo Damir Bajs Nezavisnoj listi, kojeg ćemo mi svakako podržati. Također, želim poručiti našim biračima da je HSS stabilan unatoč napadima koje smo imali te prelasku dijela članstva u takozvani Demokratski HSS - rekao nam je Dalibor Jurina koordinator HSS za Bjelovarsko-bilogorsku županiju i dodao da će se konkretnije odluke znati kroz dva do tri tjedna. 

Predsjednik Bjelovarsko-bilogorskog HNS-a i aktualni zamjenik župana Neven Alić kratko je poručio da su pregovori još uvijek u tijeku te da postoje razne kombinacije za izbore u gradu Bjelovaru, ali nikakve konkretne odluke još uvijek nisu donijeli.