Fotografija: Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika, Dario Hrebak gradonačelnik Bjelovara, Valna Bastijančić Erjavec, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika/ Foto Deni Marčinković
Galerija
Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika, Dario Hrebak gradonačelnik Bjelovara, Valna Bastijančić Erjavec, zamjenica bjelovarskog gradonačelnika/ Foto Deni Marčinković

Hrebak: Prošla godina najbolja je u povijesti Grada unatoč korona krizi i ukidanju prireza

Kako je to moguće niti nama nije u potpunosti jasno, ali u konačnici bitno je samo to da su gradske financije stabilne, rekao je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak- Grad Bjelovar 2020. godinu završio je s proračunskim viškom u iznosu od gotovo 644 tisuće kune. Dodamo li tome preneseni višak od godinu ranije, u iznosu od 72 tisuće kuna, dolazimo do podatka da ukupni proračunski višak u 2020. godini iznosi 716 tisuća kuna, istaknuo je bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

Ovaj iznos nastao unatoč ukinutom prirezu prošle godine, koji je na godišnjoj razini iznosio oko 10 milijuna kuna. Prema prikazanim brojevima čini se da prirez ne samo da je kompenziran, već su gradski prihodi i bez te stavke dodatno povećani.

Racionalizacija poslovanja

- Kako je to moguće niti nama nije u potpunosti jasno, ali u konačnici bitno je samo to da su gradske financije stabilne. Dio razloga sigurno leži u tome što smo racionalizirali poslovanje, smanjili broj zaposlenih u Gradskoj upravi te povlačenjem sredstava iz EU fondova. Na računu Grada danas imamo gotovo 8 milijuna kuna, uz napomenu da su svi račinu plaćeni te nema nikakvih zaostataka - dodao je gradonačelnik Hrebak.

Analiza Grada Bjelovara/Foto: Igor Brajdić/Facebook
Analiza Grada Bjelovara/Foto: Igor Brajdić/Facebook

Usporedbe radi, izvršeni proračun Grada Bjelovara u 2015. godini iznosio je 114 milijuna kuna, 2016. 134 milijuna, 2017. 136 milijuna, 2018. 153 milijuna kuna, 2019. 190 milijuna, a prošle godine 205 milijuna kuna.

- Prošlogodišnje izvršenje veće je za gotovo 70 milijuna kuna, u odnosu na godinu kada smo preuzeli upravljanje gradom. Ovakav rezultat najbolja je poruka svima onima koji su govorili da je Grad pred bankrotom te da ide u stečaj - poručio je gradonačelnik Hrebak.

Zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, pročelnica Upravnog odjela za financije i javne prihode Mirela Bašić, Antonio Dinjar, djelatnik gradske uprave/ Foto Deni Marčinković
Zamjenica bjelovarskog gradonačelnika Valna Bastijančić Erjavec, pročelnica Upravnog odjela za financije i javne prihode Mirela Bašić, Antonio Dinjar, djelatnik gradske uprave/ Foto Deni Marčinković

Pročelnica Upravnog odjela za financije i javne prihode Grada Bjelovara Mirela Bašić dodala osvrnula se na zaduženost Grada.

- Prošle godine naše zaduženje iznosilo je svega 13 posto od maksimalno dopuštenog iznosa, međutim ove godine taj iznos biti će nešto veći, odnosno oko 40 posto. Razlog za to je povećanje iznosa oplate kredita koji čekaju Grad u ovoj godini. Prošle godine to je bilo oko 3 milijuna, dok nam ove godine dolazi otprilike 8 milijuna kuna na naplatu. Ono što je bitno za reći je da taj iznos u jednoj godini maksimalno može iznositi oko 19 milijuna kuna, poručila je Mirela Bašić.

Smanjena nezaposlenost

Dio razloga zašto su gradske financije u plusu unatoč krizi te ukinutom prirezu, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić vidio u tome što su iznosi plaća na području Bjelovara povećani, smanjena je nezaposlenost te je zaustavljen trend iseljavanja.

Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković
Zamjenik bjelovarskog gradonačelnika Igor Brajdić/ Foto: Deni Marčinković

- Točne razloge kao što je rekao gradonačelnik ni sami ne znamo sa sigurnošću, međutim postoje ekonomski pokazatelji koji to možda mogu opravdati. Jedan od tih pokazatelja je i plaća, koja još uvijek nije dovoljno velika na području Bjelovara, ali u 2020. godina prosječna plaća kod pravnih osoba iznosila je 4.713 kuna, što je povećanje za 7 posto u odnosu na godinu prije. Ukidanje prireza, kao i poreza na potrošnju sigurno je imao utjecaj na ovaj iznos. Također, danas u Bjelovaru radi 600 ljudi više u odnosu na 2016. godinu, a treba reći to da se povećao broj radno-aktivnog stanovništva, bilo zaposlenih ili nezaposlenih, što znači da je zaustavljen trend iseljavanja, istaknuo je Igor Brajdić.

Što se tiče planova za ovu godinu u Gradskoj upravi očekuju novi rekord u izvršenju proračuna. Razlog za to vide u brojnim projektima koji su planirani u 2021. godine, a između ostalog to su nastavak projekata Zaželi, Vrtići po želji roditelja, kao i izgradnja sortirnice i kompostane, gradnja novog stadiona te mnogi drugi.