Fotografija: Predstavljanje mjere održano je u gradskoj vijećnici/ Foto: Pakrački list
Galerija
Predstavljanje mjere održano je u gradskoj vijećnici/ Foto: Pakrački list

Mladim Pakračanima za kupnju prve nekretnine APN daje subvenciju od 42 posto

U proteklih pet godina u Pakracu je odobreno 40 takvih zahtjeva, od kojih je 13 iskorišteno za kupnju stana, 26 za kupovinu kuće i jedan za izgradnjuU suradnji pakračkog Savjeta mladih i Grada Pakraca jučer je u gradskoj vijećnici Kurije Janković održana edukativna prezentacija APN-ovih subvencioniranih kredita za mlade bez riješenog stambenog pitanja. Zainteresirani su se mogli detaljnije upoznati s ovom vrlo popularnom i traženom državnom mjerom, ali i s pogodnostima Grada Pakraca usmjerenim prema mladima koje lokalna uprava provodi već nekoliko godina, javlja Pakrački list.

Pomoć Grada

Prisutne je uvodno pozdravio domaćin skupa Karlo Rek, predsjednik Savjeta mladih Grada Pakraca te riječ prepustio saborskoj zastupnici i gradonačelnici Anamariji Blažević. Pohvalivši ovu tematsku prezentaciju mogućnosti, Blažević je naglasila naklonost gradske uprave mladima iskazanu ponajprije kroz spomenute gradske mjere. Najavila je za početak ožujka Javni poziv mladim obiteljima, temeljem kojeg Grad godišnje izdvaja oko 500 tisuća kuna za kupnju, izgradnju ili adaptaciju stambenog objekta. Pomoć je limitirana na 15 tisuća kuna po osobi, a prošle je godine iskorištena od strane 43 obitelji. Govoreći o mladima i financijama kratko je podsjetila da Pakrac, poput većih sredina, uredno i godinama stipendira sve redovne studente, pomaže obiteljima s više djece kroz „program 3+“ te daruje svaku novorođenu bebu.  

Gradonačelnica Anamarija Blažević/ Foto: Pakrački list
Gradonačelnica Anamarija Blažević/ Foto: Pakrački list

Najmjerodavniji za detalje oko APN-ovih subvencija jučer je bio Goran Golenić, pomoćnik direktora Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama. Osim prezentacije cijele kreditne linije, Golenić je potanko pojasnio kandidacijske uvjete te potrebnu dokumentaciju, ali je i nizom statističkih crtica prikazao popularnost kredita na razini Hrvatske spuštajući se do gradskih brojki. Izdvojit ćemo tako da je od 2017. godine do danas u Požeško-slavonskoj županiji odobreno 369 APN kredita, a u Pakracu njih 40 od čega je 13 iskorišteno za kupnju stana, 26 za kupovinu kuće i jedan za izgradnju. Ove godine očekuje se samo proljetni Poziv za kredite, dok će o eventualnom dodatnom roku javnost biti naknadno obaviještena. 

Prijave u ožujku

Pored ostalog, subvencija se dodjeljuje osobama mlađima od 45 godina i to za prvih pet godina otplate kredita, uz dodatne pogodnosti koje nose djeca ili invalidne osobe s tjelesnim oštećenjem iznad 50 posto. Visina subvencije ovisi o indeksu razvijenosti mjesta na kojem se nekretnina kupuje, odnosno gradi, te se kreće od 30 do 51 posto iznosa rate kredita. Pakrac je u 4. skupini koja se pomaže s 42 posto rate kredita.

Iznos subvencije za Grad Pakrac je 42 posto/ Foto: Pakrački list
Iznos subvencije za Grad Pakrac je 42 posto/ Foto: Pakrački list

Predstavnik banke na ovom skupu bila je Livija Šaravanja iz Erste Banke koja je pozvala sve zainteresirane da spremni i s urednom dokumentacijom dočekaju startne datume, jer iako se ovdje ne radi o najbržem prstu, poželjno je što ranije poslati papire prema APN-u, piše Pakrački list

U objavljenom hodogramu na svojim mrežnim stranicama ministarstvo predviđa da će 9. ožujka biti objavljen oglas za subvencioniranje stambenih kredita i od tog datuma će građani moći bankama podnositi svoje zahtjeve za kredite. Datum 21. ožujka je naveden kao trenutak kada će banke u ime svojih klijenata početi s predajom zahtjeva za subvencije Agenciji za pravni promet i posredovanje nekretninama.