Fotografija: Sjednica pakračkog gradskog vijeća/Foto: Pakrački list
Galerija
Sjednica pakračkog gradskog vijeća/Foto: Pakrački list

Održana sjednica pakračkog gradskog vijeća. Najviše se raspravljalo o nalazu revizije...

Nalaz revizije i rasprava oko njegovog uvjetno pozitivnog mišljenja bio je najvažniji dio sinoćnje dvosatne sjednice Gradskog vijeća PakracSjednica gradskog vijeća Grada Pakraca održana je sinoć u zgradi gradske uprave, piše Pakrački list.

Sjednica je po običaju započela s Aktualnim satom koji je trajao 30 minuta.

- Nitko ne može biti zadovoljan rezultatima lanjskog popisa stanovništva. No činjenica je da je ukupan manjak stanovnika u odnosu na popis od prije 10 godina manji od onoga koji nam je predviđala statistika Državnog zavoda za statistiku što pokazuju da gradske mjere pronatalitetne politike daju rezultata. Kod nas nije problem odnos iseljavanja i doseljavanja stanovništva nego omjer nataliteta i mortaliteta koji je takav da se svake godine rađa manje djece nego što umire stanovnika, odgovorila je gradonačelnica Anamarija Blažević u aktualnom satu sinoćnje sjednice Gradskog vijeća Pakrac na pitanje vijećnika Mihaela Andrijanića (HDZ) o rezultatima popisa stanovništva.

Zakonska obaveza

Ostala pitanja uglavnom su uobičajeno bila usmjerena prema komunalnoj i prometnoj problematici pa je viječnicu SDP-a Zoranu Krejči zanimao komentar gradonačelnice Blažević o pripajanju Voda Lipik požeškoj Tekiji iskazavši mišljenje da je sve snage trebalo usmjeriti na opstanak lokalnih tvrtki jer nitko nam ne može željeti bolje od nas samih.

Anamarija Blažević joj je poručila da na takvu problematiku treba gledati racionalno, a ne emotivno.

- Nitko nam ne može uzeti cijevi i drugu infrastrukturu i samo pripajanje naše tvrtke požeškoj zdravoj tvrtki samo po sebi ne mora značiti ništa loše. Uostalom cijela procedura je zakonska obveza, a ne moja ili odluka Gradskog vijeća - poručila joj je gradonačelnica.

Gradonačelnica Anamrija Blažević/Foto: Pakrački list
Gradonačelnica Anamrija Blažević/Foto: Pakrački list

Karla Reka (HDZ) zanimalo je u kojoj mjeri građani koriste nedavno ustanovljenu internet aplikaciju preko koje građani mogu prijaviti komunalni nered. Odgovorio mu je pročelnik Marijan Malogorski podatkom da je u mjesec dana njenog postojanja obavljeno 24 prijave od kojih je 17 riješeno, šest u obradi, a jedna tek zaprimljena. Aplikaciju je ocijenio dobrom jer se na taj način brže rješavaju problemi kao što je kvar na javnoj rasvjeti, srušeni prometni znak i slično.

Gradski pročelnici/Foto: Pakrački list
Gradski pročelnici/Foto: Pakrački list

Vijećnika Tomislava Novinca (HDZ) zanimalo je u kojoj je fazi brza cesta Kovačevac-Trokut do čvorišta Lipovljani. Rečeno mu je da je u fazi projektiranja koje će biti odrađeno u tri faze. Nadu Todorović (SDSS) interesirala je sanacija lokalnih cesta. Odgovoreno joj je da će sanacija lokalnih cesta započeti nakon 15. ožujka pa će na red doći i one u Branešcima i Donjim Grahovljanima.

Dr. Kristinu Milek (HDZ) je interesiralo hoće li se nakon završetka aglomeracije razina gradskih zelenih površina podići na višu razinu na što joj je gradonačelnica rekla da je kod projektiranja modernizacije prometnica uvijek u planu i zelenilo.

Pakrački vijećnici/Foto: Pakrački list
Pakrački vijećnici/Foto: Pakrački list

- Prema tom planu postoji zacrtana dinamika prema kojoj će u ovoj godini biti uređene zelene površine u Strossmayerovoj, Gundulićevoj i Ulici kralja Tomislava. Već je ugovorena tvrtka koja planira temeljito odraditi, obavljena su snimanja dronom, a u tijeku je analiza tla nakon koje bi trebalo biti poznato koje su biljne vrste najpovoljnije za sadnju. Također u tijeku je sanacija prometnica na Trgu bana Josipa Jelčića kao i modernizacija Ulice Alojzije Janković. Tamo je već ugovorena i sadnja zelenila - odgovorila je gradonačelnica Pakraca.

Nalaz revizije

Inače, nalaz revizije i rasprava oko njegovog uvjetno pozitivnog mišljenja bio je najvažniji dio sinoćnje dvosatne sjednice Gradskog vijeća Pakrac na kojoj su vijećnici još donijeli odluke o četiri ovogodišnja priznanja pojedincima i institucijama, pohvalno ocijenili lanjski rad pakračke knjižnice i muzeja, razmotrili i prihvatili izvješće o lanjskom gospodarenju otpadom  Komunalca te usvojili više tehničkih odluka, piše Pakrački list.

Državni ured za reviziju obavio je nadzor nad financijskim poslovanjem proračuna Grada Pakraca za 2020. godinu izrazivši  uvjetno mišljenje o usklađenosti poslovanja.

U njihovom izvješću, između ostalog, stoji kako su obavljenom revizijom za 2020. utvrđene nepravilnosti koje se odnose na planiranje i izvršenje proračuna, računovodstveno poslovanje, rashode, imovinu i javnu nabavu.

Konkretne zamjerke u Izvješću o obavljenoj reviziji proračuna Grada Pakraca na 29 stranica odnose se na neispravak vrijednosti i nepravilnom knjiženju dijela potraživanja te na popis imovine i obveza za koji se ističe da nije obavljen na propisani način. Upravo to izvješće bila je točka oko koje su vijećnici Gradskog vijeća Pakrac sinoć najduže raspravljali.

Nema kriminala

Obraćajući se vijećnicima u uvodnom dijelu te točke gradonačelnica Anamarija Blažević je naglasila da prema tom izvješću u proračunu nema kriminala, ali niti razloga za zadovoljstvo. Uvjetno, a ne pozitivno mišljenje (moguće je i negativno) je prema njoj posljedica „uljuljkavanja pojedinaca“ koje je proizvelo površnost rada u gradskoj upravi o čemu je već govorila na jednoj od lanjskih sjednica Vijeća. Nakon toga je došlo do reorganizacije gradske uprave, između ostalog i promjene na čelu odsjeka za financije i proračun, a bivšem voditelju je zamjerila što je dao otkaz u pola postupka revizije. Dio navedenih tehničkih propusta je pripisala i zastarjelom informatičkom sustavu koji je jesenas zamijenjen. Sve skupa trebalo bi idući put rezultirati boljim nalazom, a gradonačelnica Blažević je izrazila nadu da će stručne službe shvatiti ovaj nalaz kao upozorenje. Ona se ne osjeća odgovornom za ovakav nalaz, a svoju krivicu vidi u tome što vjeruje stručnim službama. Tražila je da se greške isprave odmah i 99 posto stvari je učinjeno, a za onaj jedan posto treba nešto vremena.

Pročelnik u gradskoj upravi Tomislav Petrač je istaknuo kako je nalaz u konačnici pozitivan, uvjetno, ali pozitivan. Navedene greške su po njemu tehničke naravi i kada bi ocjenu izražavali brojkama do 10 ova bi bila 6 ili 7. 

Gospodarenje otpadom

Zoran Krejči (SDP) je na to dodao kako pamti i bolje dane što se tiče revizije kada je njeno izvješće bilo na 3 ili 4 strane. On smatra da neke greške ne bi bile moguće da je na vrijeme uvedena gradska riznica. Ponovio je riječi gradonačelnice da evidentnog kriminala nema kao i da se nada da će sa spomenutim promjenama doći i novi vjetrovi. Predsjednik Vijeća Miroslav Ivančić (HDZ) je izrazio žaljenje što odgovorna osoba nije prisutna jer bi tako mogla nalaz pojasniti. I on je naglasio kao bitnu činjenicu da kriminala nema i nadu da će novoustrojena služba taj posao odraditi kvalitetnije. Inače, revizija gradskog proračuna se obavlja svake tri do četiri godine.

Izvješćujući o lanjskom gospodarenju otpadom, Josip Bišćanin, direktor Komunalca, naglasio je da su lani od građana i pravnih osoba prikupljene veće količine miješanog komunalnog otpada koje završi na smetlištu na Krndiji nego prethodne godine što nije dobro, ali i izrazio nadu da će u ovoj godini doći do značajnijeg pada temeljeći taj optimizam na nedavno podijeljenim žutim kantama za izdvajanje plastičnog otpada te na skorašnju akciju distribucije 450 kućnih kompostera.

Zbog nepridržavanja odredbi iz Vladine uredbe o gospodarenju otpadom, koja nalaže smanjivanje miješanog otpada, Grad Pakrac je lani platio kaznu na ime poticajnih naknada od oko 60.000 kuna.

U raspravi oko razvrstavanja otpada na kućnom pragu, Kristina Milek (HDZ) naglasila je značaj edukacije, a Katarina Lahovsky Kobetić (HDZ) se založila za češće pražnjenje žutih (PVC) kanti. Karlo Rek (HDZ) istaknuo je problem pražnjenja kanti stanarima i korisnicima prostora na šetnici, do kojih se ne može kamionom, istaknuvši kako su kontejneri na njenom zapadnom ulazu neprimjereni. Ivančić se založio za bolje rješenje odvoza otpada s tog dijela grada pritom naglasivši činjenicu da njeni stanovnici u načinu pražnjenja kanti moraju biti izjednačeni s ostalima.

- Kontejneri će s ulaza biti maknuti, a jedno od mogućih rješenja je njihovo postavljanje na prostor bivše tržnice, rekla je gradonačelnica.

Pohvaljen rad knjižnice i muzeja

Pohvale za svoj rad dobile su ravnateljice knjižnice i muzeja.

Monika Lucić Fider, ravnateljica gradske knjižnice, u svom izvješću je istaknula da knjižnica zapošljava četiri djelatnice, od toga su tri stručno knjižničarsko osoblje i jedna djelatnica u kategoriji ostalo osoblje.  U 2021. godini nabavljeno je 997 svezaka knjiga, u vrijednosti 112 tisuća kuna pa sada u fondu ima 29.655 svezaka knjiga, 780 jedinice audio-video građe,  građe kao 50 fizičkih jedinica igračaka i didaktičkih igara te 70 jedinica građe za slijepe i slabovidne osobe. Lani je 601 korisnik posjetio knjižnicu 7525 puta i pri tom je posuđeno 15.021 knjiga  i održano  60 kulturno-edukativnih događanja.

Ravnateljice muzeja i knjižnice/Foto: Pakrački list
Ravnateljice muzeja i knjižnice/Foto: Pakrački list

Oba vijećnička kluba pohvalila su aktivnost i racionalnost rada, a gradonačelnica i entuzijazam i suradnju izrazivši nadu da će im u novom prostoru po uređenju Spahijskog podruma rad biti lakši i još kvalitetniji.

Jelena Hihlik, ravnateljica Muzeja, u svom izvješću je istaknula kako imaju četiri zaposlena djelatnika, 3 kustosa i jednog tehničara. Muzej ima formirane muzejske zbirke: etnografsku, kulturno-povijesnu, školsku zbirku, zbirku razglednica i fotografija, arheološku zbirku te zbirku umjetnina. Pet od sedam zbirki registrirano je pri Ministarstvu kulture RH kao pokretno kulturno dobro te predstoji zaštićivanje još dvije zbirke: arheološke i zbirke umjetnina. Nastavljena su i terenska istraživanja i to ona etnografska u selima u okolici Pakraca i Lipika. I ona se pohvalila (su)organizacijom niza manifestacija poput Multipaka, Coolturnog ljeta i drugih, kao i činjenicom da su od lani preuzeli arheološka istraživanja Starog grada. Ravnateljica je istaknula kako je njihova želja da on postane arheološki park.

Zlatne plakete zaslužnim građanima

Temeljom pristiglih prijedloga i mišljenja Ocjenjivačkog odbora vijećnici su jednoglasno odlučili da se ove godine Zlatna plaketa „Grb Grada Pakraca“ dodijeli: posmrtno Siniši Karačiću – Sikiju iz Pakraca za područje fizičke kulture; Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU za područje gospodarstva; Violeti Vonić iz Pakraca za područje zdravstva i socijalne skrbi. Javno priznanje „Pečat Grada Pakraca“ dodijeljeno je Sendi Štrbac iz Pakraca.

Vijećnici su bez rasprave usvojili više tehničkih točaka neophodnih za realizaciju planiranih aktivnosti kao što je izgradnja dječjeg igrališta u Kusonju i rekonstrukciju groblja u Ploštinama, piše Pakrački list.