Fotografija: Daruvarski tatoo majstor Ivan Molnar ispred svog murala u Daruvaru/Foto: Grad Daruvar
Galerija
Daruvarski tatoo majstor Ivan Molnar ispred svog murala u Daruvaru/Foto: Grad Daruvar

Mladić koji je oslikao prvi daruvarski mural sjajan je i tatoo majstor: "Učio sam tetovirati na svinjskoj koži"

Daruvarčanin Ivan Molnar (23) sam se naučio tetovirati, a kada radi, uopće nema osjećaj da radi nego mu je to odmor za dušuIvan Molnar mladi je talentirani tattoo majstor koji je oslikao prvi daruvarski mural i otvorio prvi tattoo studio u Daruvaru, Phoenix tatto studio.

Prvi daruvarski mural koji je oslikao Ivan Molnar/Foto: Daria Marković
Prvi daruvarski mural koji je oslikao Ivan Molnar/Foto: Daria Marković

Ovaj svestrani 23-godišnji mladić, inače elektrotehničar po struci, nikada se nije vidio u tom zanimanju. Čak je jedno vrijeme i konobario dok se nije pronašao kao tattoo majstor i otkrio svoje brojne talente u tom području.

Prvi daruvarski mural

Potaknut pozivom Grada Daruvara dao je svoj kreativni doprinos u oslikavanju zida stare zgrade čiju je ideju, glavnih daruvarskih motiva, osmislio sam. Upravo je tako nastao prvi daruvarski mural.

Na Molnarovom muralu nalazi se i Gola Maja i Ždral, simbol grada Daruvara/Foto: Grad Daruvar
Na Molnarovom muralu nalazi se i Gola Maja i Ždral, simbol grada Daruvara/Foto: Grad Daruvar

Detalj s prvog daruvarskog murala/Foto: Grad Daruvar
Detalj s prvog daruvarskog murala/Foto: Grad Daruvar

Julijev park/Foto: Grad Daruvar
Julijev park/Foto: Grad Daruvar

List ginka/Foto: Grad Daruvar
List ginka/Foto: Grad Daruvar

- Na dnu je lišće ginka, drugog europskog stabla godine. Iznad lišća ginka su daruvarski motivi: Gola Maja, Dvorac grofa Jankovića, Ždral, Blatno kupalište i crkva. Na vrhu murala oslikao sam zviježđe s lijeve strane Ždrala, a s desne strane Bbka jer je Daruvar osnovan u svibnju pa se to uzima kao mjesec osnutka grada - priča nam Ivan.

Oslikat će i Doljanski zid

Iako ima veliki strah od visine, on ga ipak nije pokolebao, da da svoj doprinos pri ukrašavanju grada Daruvara i za mjesec dana oslikao prvi daruvarski mural i ne planira stati samo na njemu. Naime, Ivan je prije ovog velikog murala, oslikavao i nekoliko restorana i manjih zidova u gradu, a u dogovoru s Gradom planira oslikati i Doljanski zid.

Ivan Molnar u svom tattoo studiju/Foto: Daria Marković
Ivan Molnar u svom tattoo studiju/Foto: Daria Marković

- Od malih nogu mi je crtanje i tetoviranje strastven hobi, čak sam i u Srednjoj školi crtao portrete te otvorio svoju stranicu gdje sam ih objavljivao. Oduvijek gajim veliku ljubav prema tetovažama, a kada radim, nemam uopće osjećaj da radim nego mi je to odmor za dušu - rekao nam je Ivan Molnar.

Tattoo studio

Ivan je oduvijek bio kreativan i volio crtati, a svoje je umjetničke i stvaralačke ideje htio još više razvijati i iskušati se u tetoviranju. Otvaranjem prvog tattoo studija u Daruvaru, 2017. godine, njegov san se ostvario.

Jedan dio studija/Foto: Daria Marković
Jedan dio studija/Foto: Daria Marković

- Nakon toga, digao sam kredit i sredio studio kakav je sada. Ime studija, Phoenix tattoo studio, odredio sam po svojoj prvoj tetovaži koju sam napravio, a to je phoenix - istaknuo je Ivan.

Mjesto za tetoviranje/Foto: Daria Marković
Mjesto za tetoviranje/Foto: Daria Marković

Ideju za otvaranjem tattoo studija dobio je kroz vlastito iskustvo tetoviranja gdje mu se svidjelo kako ga tattoo majstor tetovira i počeo se raspitivati oko tehnika tetoviranja. Nakon toga je naručio opremu i počeo stjecati prvo iskustvo tetoviranjem svojih prijatelja u Zagrebu, Splitu i Mljetu koji su mu dopustili da se na njima vježba.

Klijenti diljem svijeta

Bez iskustva i stručne osobe od koje je mogao nešto naučiti, Ivan je na Internetu proučavao tehnike tetoviranja, a danas ga, nakon samo tri godine poslovanja, posjećuju ljudi iz okolice Daruvara, Pakraca, Lipika, Kutine, Zagreba pa čak i iz Austrije, Njemačke i Australije koji su se prilikom posjete Daruvaru odlučili tetovirati. Ivan nam je ispričao zanimljivu priču kada je gospođu od 70 godina iz Australije, koja se zatekla u Daruvaru, tetovirao čak tri puta, a tetovirala je ružu i neke citate.

Tattoo studio/Foto: Daria Marković
Tattoo studio/Foto: Daria Marković

- Imao sam jednu neugodnu situaciju kada je čovjek kojeg sam tetovirao, pao u nesvijest od boli, ali i od straha od igle. Inače, svatko drugačije podnosi bol i različita mjesta na tijelu su drugačije osjetljiva, ali ovo nisam očekivao - kaže Ivan.

Tetovirao svinjsku kožu

U početku se učio tetovorati na sebi, i kaže kako mu to nije bilo nimalo ugodno, čak štoviše dosta je bolno, a i teško je smiriti znojne ruke. No, ne isključuje mogućnost da se ponovno okuša u tome. Priznaje nam da je naviše naučio o tetovaži, crtajući po svinjskoj koži.

Tattoo majstor, Ivan Molnar/Foto: Daria Marković
Tattoo majstor, Ivan Molnar/Foto: Daria Marković

- Točno znam što mogu i što znam tetovirati. Dajem iskrene savjete u moru ideja svojih korisnika, a neke sam čak i odbio jer su nemoguće za napraviti - kazao je.

Isto tako, neće tetovirati ako mu nije dobar dan za to ili ako se ne osjeća inspirirano i odmorno jer je tetovaža trajna i mora biti bez greške i besprijekorno napravljena.

Posao cvjeta

Prvim valom pandemije, Phoenix tattoo studio je bio zatvoren na šest tjedana, ali bez obzira na epidemiju ništa se nije promijenilo niti utjecalo na njegovo poslovanje jer i dalje ima velik broj korisnika koji se žele tetovirati.

- I dalje imam jako puno mušterija, samo što je sada sve prilagođeno epidemiološkoj situaciji, obavezne su maskice i dezinfekcija ruku - istaknuo je Ivan i dodao da osim toga, svoje korisnike nagrađuje svake godine kada je rođendan tattoo studiju pa tako daje besplatno tetoviranje A4 formata jednoj osobi na poklon.

Ivanu je posao tetoviranja ostvarenje snova i volio bi to raditi cijeli život, a mi mu želimo puno sreće u daljnjem poslovanju i napredovanju. Ivanova djela možete pogledati na Instagram (https://www.instagram.com/phoenixtattoo137/?hl=hr) i Facebook (https://www.facebook.com/PhoenixTattoo137/) stranicama na kojima objavljuje svoje radove.