Fotografija: Foto: Gimnazija Daruvar, Martina Čapo
Galerija
Foto: Gimnazija Daruvar, Martina Čapo

Mladi Ukrajinac upisao gimnaziju u Daruvaru: "Tek treba naučiti hrvatski, ali pomoći ćemo mu"

Trenutno smo u potrazi za profesorom ili profesoricom hrvatskog jezika za pripremnu nastavu koju učenik ima pravo slušati, kaže ravnateljica Romana HeroutZa nekoliko dana počinje nova školska godina. Gimnaziju Daruvar u tri razredna odjeljenja polazit će ukupno 51 učenik, a nakon neizvjesnog proljeća i bojazni da će ova škola ostati bez jednog razrednog odjeljenja, napokon svi mogu odahnuti. Do toga nije došlo. Naprotiv, ove je školske godine upisan veći broj učenika.

Nema tehnoloških višaka

- Upisan je 51 učenik, od toga 39 u smjer opće gimnazije i 12 učenika u češki razredni odjel, znači češki jezik po B modelu. Jako smo zadovoljni brojem upisanih učenika, svi nastavnici ostaju raditi, nema tehnoloških višaka, a razredi su sa solidnim, lijepim brojkama učenika, kazala nam je ravnateljica Romana Herout koja se prisjetila neizvjesnog proljeća kada im je prijetilo gašenje jednog odjela.

Ravnateljica Romana Herout/Foto: Martina Čapo
Ravnateljica Romana Herout/Foto: Martina Čapo

- Pretprošle godine imali smo slabiji upis, upisalo se samo 44 učenika i iz tih razloga na nacionalnoj razini donijela se odluka da se smanji broj razrednih odjela. No, borili smo se i zahvaljujući većem broju upisane djece u ovoj školskoj godini, nadam se, uspjeli vratiti povjerenje Ministarstva. Ipak je to sedam učenika više, a zadovoljstvo je veće tim više što je to jedino povećanje ako govorimo o upisima u gimnazijske programe na nivou cijele Bjelovarsko – bilogorske županije, pojasnila nam je ravnateljica.

Dobrim vijestima tu nije kraj.

Povećanje učenika na češkom jeziku

Naime, Gimnazija Daruvar prošle je godine upisala svega šestero učenika po češkom modelu B, godine ranije tek njih petero.

- Ove smo godine upisali čak 12 učenika koji će nastavu polaziti na češkom jeziku po modelu B. Nakon punih šest godina, te učenike sada ponovno možemo izdvojiti u poseban razredni odjel. Za pet ili šest učenika to nije imalo smisla, morali smo djecu integrirati u smjer opće gimnazije, prisjeća se Herout ranijih godina i dodaje kako su s Ministarstvom sada dogovorili da djeca budu u posebnom odjeljenju. Oni, kako kaže ravnateljica, imaju četiri sata tjedno češki jezik te povijest i geografiju na češkom jeziku.

Gimnaziju Daruvar upisao 51 učenik, sedam učenika više nego lani/Foto: Gimnazija Daruvar
Gimnaziju Daruvar upisao 51 učenik, sedam učenika više nego lani/Foto: Gimnazija Daruvar

Naposljetku, još jedna novost ili bolje rečeno pravi izazov je na djelatnicima, ali i učenicima Daruvarske gimnazije.

Naime, od idućeg tjedna pridružit će im se učenik koji je upisao prvi razred opće gimnazije, a riječ je o mladom Ukrajincu.

Učenik iz Ukrajine

- Učenik nije bio uključen u naše osnovnoškolsko obrazovanje već je završio ukrajinsku online školu. Napisao je zamolbu, ima velike planove, a za njegov upis morali smo dobiti suglasnost ministra obrazovanja. Trenutno smo u potrazi za profesorom ili profesoricom hrvatskog jezika za pripremnu nastavu koju učenik ima pravo slušati. To je nekih 70-ak sati kako bi se ta djeca što lakše uključila u nastavu. No, prema napucima Ministarstva, oni se automatski uključuju u sve nastavne sate prema planu i programu škole, pojasnila nam je Herout dodavši kako je ovo prvi put da se susreću s nečim takvim.

Profesorice daruvarske Gimnazije svojom izvedbom maturante su lani ostavile bez daha/Foto: Maja Ivesa
Profesorice daruvarske Gimnazije svojom izvedbom maturante su lani ostavile bez daha/Foto: Maja Ivesa

- Imali smo nekoliko sličnih upita, no naposljetku sada imamo samo jednog upisanog učenika iz Ukrajine. Ono u što sam sigurna jest da ćemo svi dati sve od sebe da mu olakšamo novi školski početak, dobit će svu moguću pomoć, pa tko i psihološku. Koliko će njemu trebati vremena da se adaptira, te da počne pratiti nastavu na hrvatskom, vrijeme će pokazati, kazala je ravnateljica.

Svim učenicima i djelatnicima škole poželjela je dobar početak školske godine, a ono što ju posebno veseli je početak školske godine bez mjera i ograničenja. Nada se, vjerojatno kao i svi ostali, posebice učenici, da će tako i ostati.