Fotografija: Svih pet učenika ostvarili su izvrsne rezultate na informatičkom natjecanju Dabar/Foto: Ivana Milašin
Galerija
Svih pet učenika ostvarili su izvrsne rezultate na informatičkom natjecanju Dabar/Foto: Ivana Milašin

Daruvarski gimnazijalci odlični na informatičkom natjecanju, Jan Štefanac posebno briljirao

Osim Jana na natjecanju su sudjelovali i ostvarili sjajne rezultate Liam Devald, Šimun Njegovac, Nikol Bartoniček i Petra ŽukinaDARUVAR – Sjajne vijesti stižu iz Gimnazije Daruvar. Pet učenika koji su školu predstavljali na međunarodnom natjecanju Dabar koje promiče informatiku i računalno razmišljanje polučili su izvanredne rezultate.

Među 5000 učenika srednjih škola Hrvatske, daruvarski maturant Jan Štefanac 14. mjestom ostvario je uistinu sjajan rezultat i među 10 posto je najboljih u kategoriji GigaDabar.

Osim Jana sudjelovali su i Liam Devald (38. mjesto), Šimun Njegovac (40. mjesto), Nikol Bartoniček (55. mjesto) i Petra Žukina (71. mjesto).

Poticaj na logičko razmiljanje

Naime, riječ je o natjecanju koje je prilično novo za Hrvatsku jer se naša zemlja u natjecanje Dabar priključila 2016. godine. Cilj je potaknuti mlade na informatiku i računalno razmišljanje koristeći logičko razmišljanje i logiku da ih se uvede u svijet programiranja.

-Ovo zabavno natjecanje može biti zapravo nekome odskočna daska. Naša škola se Dabru pridružila 2017. godine i svake smo godine dosad imali velik broj učenika koji su se natjecali, jedne godine čak 17. Ove je, pak godine broj učenika nešto manji, a zadatke su natjecatelji rješavali od kuće jer se baš dogodilo da smo taj tjedan na online nastavi, priča nam prof. Ivana Milašin i dodaje kako je prijašnjih godina bio običaj sve ih zajedno staviti u učionicu i omogućiti im da imaju iste uvjete pri rješavanju testova.

Jan (prvi s lijeva) 14. je od 5000 učenika, što je i više nego odličan rezultat/Foto: Ivana Milašin
Jan (prvi s lijeva) 14. je od 5000 učenika, što je i više nego odličan rezultat/Foto: Ivana Milašin

- Kažu nam učenici da su im koncentracija i sklop u glavi drugačiji kada doma rješavaju ispite. Oni ipak vole radije biti u školi. Bolja im je atmosfera i motivacija kada su svi na okupu. No, unatoč tome, njihovi su rezultati uistinu odlični, kaže Milašin.

Kontinuirani rad

Naziv Dabar u natjecanju koristi se za lika kojemu treba pomoći, a kategorija u kojima se učenici natječu u Hrvatskoj ima pet.

- Srednja škola uvijek ima najviše natjecatelja jer su sva četiri razreda u jednoj kategoriji – kaže nam Ivana i odaje kako svi učenici koji se odvaže na natjecanje zapravo imaju Informatiku kao izborni predmet. Natjecanje je ponuđeno svima, no oni koji idu na Informatiku ipak imaju kroz cijelu godinu podlogu, odnosno uče programirati i bave se složenim zadacima.

- Učenici su stoga naučeni na logičko razmišljanje, tako da nemamo nikakve posebne pripreme za natjecanje. Učimo sustavno kroz školske godine. Ja od njih tražim puno kritičkog razmišljanja, logike, rješavaju zadatke na računalu, na papiru, a bave se i idejnim projektima. Sve to dovodi do toga da su učenici naučeni na dozu kreativnosti i samostalni rad što im zasigurno pomaže i na samom natjecanju – ističe Milašin.

Natjecateljski duh

Zanimalo nas je i jesu li učenici zadovoljni svojim uspjesima i kakav im je dojam nakon održanog natjecanja.

- Posljednjih godina uspijevamo postići da nam netko od maturanata posljednjih godina po prvi put sudjeluje u Dabru i onda ostvari izvrstan rezultat. Onda nam kažu ta djeca: „Joj, pa trebao sam ranije krenuti“. Komentiraju kako im je natjecanje veoma zabavno, a imaju nakon toga i više natjecateljskog duha i  između sebe, na nastavi. Tako da su prednosti višestruke – kaže Ivana i dodaje kako su uspjeli oformiti i natjecanje Dabar za učitelje, a od ove godine i Dabar za studente. Sve je to dokaz da je natjecanje i više nego popularno, pa nije čudno da se već sada vesele onom sljedećem, za godinu dana. Ne sumnjamo da će i tada ostvariti sjajne rezultate.