Fotografija: Profesorice daruvarske Gimnazije svojom izvedbom maturante su ostavile bez daha/Foto: Maja Ivesa
Galerija
Profesorice daruvarske Gimnazije svojom izvedbom maturante su ostavile bez daha/Foto: Maja Ivesa

Nezaboravna čestitka daruvarskim maturantima: Profesorice se pjesmom rastale od učenika

U samo dva tjedna profesorice daruvarske Gimnazije napisale su pjesmu svojim maturantima i tajno ju uvježbale. Izvedba tijekom svečane priredbe i dodjele svjedodžbi sve je ostavila bez dahaDARUVAR – Profesorice daruvarske Gimnazije pripremile su pravi mali spektakl svojim maturantima na dodjeli svjedodžbi, nagrada i priznanja.

Naime, po prvi put u dugoj povijesti ove škole, 15 profesorica spontano su sastavile tzv. profesorski zbor i nakon samo dvije zajedničke probe maturantima na svoj način prepjevale legendarnu pjesmu „Lutka za bal“.

Foto: Maja Ivesa/Gimnazija Daruvar
Foto: Maja Ivesa/Gimnazija Daruvar

Malo je reći da su okupljeni maturanti bili dirnuti, a osim njih, izvedbom pjesme zabavile su se i profesorice.

Kako je došlo do ideje

- Dok čekamo fotografije s podjele svjedodžbi maturantima i nagrada i priznanja najuspješnijim učenicima i mentorima te najučenicima, poslušajte iznenađenje "profesorskog zbora" naše škole pripremljenog za maturante! Prvi put u dugoj povijesti škole...15 profesorica, dobrovoljno sudjelovanje, dvije probe i veliko veselje i zabava. Nadamo se - nezaboravna čestitka i poruka za novo sutra naših maturanata! Sretno i veselo dalje, poručili su iz daruvarske Gimnazije na društvenim mrežama uz video izvedbe.

A mi smo od ravnateljice Gimnazije Daruvar, Romane Herout, doznali otkud ideja, tko je napisao riječi, te jesu li maturanti znali za ovo iznenađenje.

Foto: Maja Ivesa/Gimnazija Daruvar
Foto: Maja Ivesa/Gimnazija Daruvar

- Ideja se rađala kroz duže vrijeme. Već nekoliko godina na našim sastancima razgovaramo kako biti još bolji, zanimljiviji i životniji prema učenicima, da dobiju i onu drugu životnu poruku od nas, ne samo odgojno - obrazovnu. I tako se na jednom nastavničkom vijeću pojavila ideja Jele Kusaković da napravimo kraću predstavu ili skeč, no za to nismo imali dovoljno vremena. Potom se istaknula misao da bih mogli nešto otpjevati. Bilo je to otprilike početkom ove kalendarske godine, no ništa konkretno nismo dogovorili.

"Ajmo im zapjevati"

Sve do prije dva tjedna kada je na jednom velikom odmoru kolegica Elizabeta Sabljić, razrednica 4.a razreda, potaknula ideju da moramo nešto zapjevati djecu. Rekla je: "Ajmo nešto napisati da iznenadimo maturante. Odmah sam to prihvatila budući da mi pozornica nije strana i bavim se dugo glazbom. Bilo je pitanje samo hoću li ili ne svirati. A naravno da sam odmah rekla da hoću jer se i inače volim izražavati kroz glazbu, kazala nam je ravnateljica Gimnazije Daruvar, Romana Herout.

Sve ostalo teklo je kao "podmazano". Iako je htjela pronaći neku pjevnu pjesmu, s nekom adekvatnom porukom, to joj nije pošlo za rukom, pa se potom spontano dogodio i drugi dio priče, a to je da same napišu pjesmu koju će otpjevati.

Tekst napisala fizičarka

- Pronašla sam pjesmu koja je svima poznata i koja je pjevna, a u nju smo ubacile svoj tekst. On se stvorio doslovno u 10, 15 minuta. Napisala ga je naša fizičarka i informatičarka Ivana Milašin i sjajno mi je što su izašli i neki novi talenti od naših profesorica. Zaista smo imale samo dvije probe, odnosno samo dva školska sata. Pazile smo da nas djeca ne vide, potajno sam donijela gitaru u školu i držala ju u uredu, a probe smo imale u poslijepodnevnim satima, kada djeca više nisu bila u školi. Stvarno smo to uspjele održati u tajnosti i bilo je svima iznenađenje.

Foto: Maja Ivesa/Gimnazija Daruvar
Foto: Maja Ivesa/Gimnazija Daruvar

- Jako sam sretna i ponosna i zbog ljudi koji su izašli na pozornicu. Dakle, ne radi se to samo o tekstu i poruci koju smo imale za maturane, već je to i izlazak iz zone komfora za mnoge moje kolegice profesorice. Osim mene, još dvije kolegice imaju iskustva na pozornici jer pjevaju u klapi, još dvije su možda nekada ranije negdje nastupale, a ostalih 10 nikada nije stalo pred publiku i pjevalo, ponosna je ravnateljica koja nam je odala kako su maturanti bili u šoku i stvarno nisu znali što im spremaju njihove profesorice koje su ih posljednje četiri godine pripremale za svijet odraslih.

Ovo nije zadnji nastup

- Osobno se nadam da ovo nije bio naš prvi i zadnji nastup. Jer ako smo ovogodišnjim maturantima priuštili rastanak pjesmom, ne vidim razloga zašto to ne bismo činili i ubuduće. Možda i u većem broju nego ove godine, zaključila je Herout.

U nastavku pročitajte tekst pjesme koji potpisuje profesorica Ivana Milašin.

DOŠLI STE KOD NAS TAKO JAKO MLADI,

GORE NA BRDO, U NAŠ MALI RAJ,

NISTE NI ZNALI ŠTO VAS TAMO ČEKA,

A SADA JE DOŠAO VAŠ SLATKI KRAJ.

ref:

I ZATO,

HAJDE SADA KRENITE U SVIJET NOVI,

BIT ĆE TU ČUDA STO,

SREĆA ĆE BITI KAD NAĐETE STVAR

U KOJOJ IMATE BAŠ POSEBAN DAR.

SREĆA I TUGA SAD SE DIJELE,

ŽIVOT VAS ČEKA I NOVI SAN,

BUDITE SVOJI I SAMO NAPRIJED, HRABRO,

ODVAŽNO KORAKOM U SVAKI NOVI DAN.