Fotografija: Nijedan srednjoškolski program neće biti ukinut/Foto: Martina Čapo
Galerija
Nijedan srednjoškolski program neće biti ukinut/Foto: Martina Čapo

Marušić, Pirak i Mađeruh: "Nastupili smo kao tim, gimnazije ostaju!"

Naša Županija ima najmanji postotak upisanih gimnazijskih programa, svega 20 posto, napomenuo je Marušić koji očekuje od ravnatelja da se založe kako bi se broj učenika povećaoBJELOVAR – Svi planirani obrazovni programi u Bjelovarsko – bilogorskoj županiji za upis učenika u prvi razred srednje škole u školskoj 2022./23. godini – ostaju!

Informacija je to koju su danas s javnošću podijelili župan Marko Marušić, gradonačelnik Grubišnog Polja Zlatko Mađeruh, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak i pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje Bjelovarsko – bilogorske županije Andreje Prugovečki Klepac.

Aktivni u javnoj raspravi

Podsjetimo, prije šest dana završila je javna rasprava o Prijedlogu odluke o upisu učenika u prve razrede srednjih škola, a u tom prijedlogu izostavljeni su bili upisi u razredne odjele opće gimnazije u Srednjoj školi Čazma i Srednjoj školi Bartola Kašića Grubišno Polje. 

Osnivač, ravnatelji škola, ali i cijela lokalna zajednica založila se da programi ostanu, a očito je to prepoznalo i Ministarstvo kada je promijenilo svoju odluku. Više o toj temi pisali smo prije samo dva dana, a više možete pročitati OVDJE.

Gradonačelnici su istaknuli kako ne pamte konferencije na kojima su bili uz župana/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnici su istaknuli kako ne pamte konferencije na kojima su bili uz župana/Foto: Martina Čapo

-Ministarstvo znanosti i obrazovanja prihvatilo je sve naše argumente i odlučilo da će u našoj Županiji ostati svi razredni odjeli za upis u 1. razred srednje škole u idućoj školskoj godini, točno onako kako smo ih mi kao osnivač zajedno sa školama predložili. Ostaju gimnazijski programi u Grubišnom Polju i Čazmi, neće se smanjivati niti broj razreda u Gimnaziji Daruvar pa će se i dalje učenici moći upisati u tri razredna odjela, a ne u dva kako je bilo predloženo, a ostaje i smjer prodavač u Garešnici kao i u Trgovačkoj i komercijalnoj školi Bjelovar.

Sportska gimnazija

Posebno mi je drago da je po prvi put odobren upis jednog razreda sportske gimnazije u Bjelovaru što je najbolji dar za današnji Dan Gimnazije Bjelovar, kazao je župan Marko Marušić i dodao kako ostaju i pomoćna zanimanja koja upisuju djeca s teškoćama u razvoju, što je također bilo sporno.

-Urodili su plodom naši razgovori u Ministarstvu, dobro smo i argumentirano obranili razloge za ostanaka svih navedenih razrednih odjeljenja. Valja tu reći kako naša županija ima najmanji postotak upisanih gimnazijskih programa, mi smo na svega 20 posto. Državni prosjek je 30 posto, a prosjek EU je 50 posto. Tako da će nam trebati vremena da počnemo taj postotak dizati, napomenuo je Marušić koji očekuje i od ravnatelja škola da se dodatno založe kako bi se broj učenika povećao.

-Vjerujem da u budućnosti razredi s pet ili 10 učenika neće biti realni i održivi. Na ravnateljima je velika obveza da privuku djecu, zaključio je župan koji očekuje da uskoro ovu odluku javno potvrdi i nadležno Ministarstvo.

Gradonačelnici su istaknuli kako ne pamte konferencije na kojima su bili uz župana/Foto: Martina Čapo
Gradonačelnici su istaknuli kako ne pamte konferencije na kojima su bili uz župana/Foto: Martina Čapo

Gradonačelnici Čazme i Grubišnog Polja nisu krili zadovoljstvo ovakvom odlukom, a osvrnuli su se i na činjenicu kako ne pamte da na jednoj press konferenciji sjede tik uz župana.

Zajednički nastup

-Kroz zajedničku aktivnost županije i gradova uspjeli smo Ministarstvu argumentirano dokazati da je važno da se ne ukinu gimnazijski programi u našim sredinama. To je sukladno i nacionalnom programu. Siguran sam da ćemo gimnazijski razred u Čazmi upisati u većem broju, kazao je Dinko Pirak, gradonačelnik Čazme zaključivši kako je zajedništvo ovoga puta urodilo plodom.

-Neki dušebrižnici ove zasluge pokušavaju pripisati sebi, no to nije točno, naglasio je Pirak.

Inače, gimnazija u Čazmi jedini je četverogodišnji srednjoškolski program koji postoji u tom gradu. Osim gimnazije, djeca mogu izabrati jedino zanatska zanimanja. Da se ona ukinula, za mnoge, naročito djevojke, to bi bilo porazno, istaknuto je na današnjoj press konferenciji.

-Zahvaljujući poticajnim mjerama koje smo uveli prošle godine, Grubišno Polje povećalo je broj upisa djece. Gimnazija je bila u pod upitnikom, a to bi značilo intelektualno osiromašenje lokalne zajednice i rizik da nam mladi odu. Ostankom gimnazije na neki način zadržavamo mlade u ruralnim sredinama, naglasio je čelni čovjek Grubišnog Polja, Zlatko Mađeruh koji se zahvalio županu na podršci.

-Po prvi put smo ovako zajedno djelovali, bili smo tim i zato su i rezultati vidljivi, zadovoljan je Mađeruh koji je na kraju pohvalio i stručan tim djelatnika u Grubišnom Polju zbog kojih upis na fakultete iznosi 100 posto.