Fotografija: Ministrica je posjetila Čazmu koja je najviše stradala u nevremenu prošli tjedan/ Foto: BBŽ
Galerija
Ministrica je posjetila Čazmu koja je najviše stradala u nevremenu prošli tjedan/ Foto: BBŽ

Ministrica Vučković u BBŽ-u: "Nadoknadit ćemo štete na objektima, zemljištima i gubitke životinja"

Ministrica je jučer obišla sva nevremenom pogođena područja, a župan Marko Marušić najavio je da će danas proglasiti prirodnu nepogoduMinistrica poljoprivrede Marija Vučković u pratnji župana Marka Marušića obišla je jučer nekoliko obiteljskih gospodarstva koja su stradala u prošlotjednom nevremenu. 

Jedan od njih je Darko Gerenđir iz Velike Jasenovače, naselja u sastavu Grubišnog Polja, kojemu je vjetar odnio krovište farme i skladišta stočne hrane.

Posjet imanja obitelji Gerenđir/ Foto: BBŽ
Posjet imanja obitelji Gerenđir/ Foto: BBŽ

Olujno nevrijeme poharalo je BBŽ prošli četvrtak/ Foto: BBŽ
Olujno nevrijeme poharalo je BBŽ prošli četvrtak/ Foto: BBŽ

- 150 grla goveda bilo je tri dana na kiši. Voda je natopila dio od 1200 uskladištenih rolo bala, pokisla je i pšenica koja je u međuvremenu počela klijati, istaknuo je Gerenđir.

Njegovu obližnjem susjedu Francu Bukovcu nevrijeme je uništilo novo spremište stočne hrane površine 200 četvornih metara. Olujni vjetar digao je limeni krov i ploče razbacao po cijelom imanju. Sve je, kaže, bilo gotovo u tri minute. Spašavaju što se spasiti da. Povaljani su kukuruzi, 10 rali soje, piše BBŽ.

Poseban program potpore

- U skladu s politikom Vlade, osmislit ćemo program potpore u suradnji sa županijom, kako bi se donekle sanirao izgubljeni prihod. Što se tiče narušenog gospodarskog potencijala, svih objekata, zemljišta ili gubitaka na na životinjama, to će se sve biti nadoknađeno putem mjere 5, Programa ruralnog razvoja, istaknula je Vučković.

Posjet Bereku/ Foto: BBŽ
Posjet Bereku/ Foto: BBŽ

Štete su velike/ Foto: BBŽ
Štete su velike/ Foto: BBŽ

Dodala je i to da su stručni savjetnici već drugi dan obišli gospodarstva.

- Rano je još procjenjivati štetu, mi imamo osnovne podatke, no s brojkama je nemoguće izići u ovom trenutku – zaključila je ministrica Vučković dodajući kako će Vlada RH, kao i u drugim sličnim slučajevima, pomoći.

Štete i na šumama

Velike su štete i na šumama. Najizraženije su na području Šumarije Grubišno Polje. Prema riječima Ivana Cuga, voditelja Uprave šuma Bjelovar prve procjene govore da je na grubišnopoljskom području uništeno oko 10 tisuća kubika bruto drvne mase, a na području Šumarije Čazma i Šumarije Ivanska još po četiri do pet tisuća kubika tako da bi ukupna šteta mogla čak i premašiti 20 tisuća kubika bruto mase. Stradali su bukva, hrast i grab.

Stradale su i šume/ Foto: BBŽ
Stradale su i šume/ Foto: BBŽ

Oštećeno voće/ Foto: BBŽ
Oštećeno voće/ Foto: BBŽ

U nastavku posjeta ministrica Vučković obišla je gospodarstvo Momčila Brankovića iz Bereka kojem su u nevremenu stradali nasadi jabuka i krušaka. U Čazmi je, pak, obišla uzgajivača konja Branka Kovačića.

Mistrica Vuković najavila je pomoć/ Foto: BBŽ
Mistrica Vuković najavila je pomoć/ Foto: BBŽ

Prirodnu nepogodu za pogođena područja župan Marko Marušić proglasit će danas, u srijedu.

Inače, posjet Bjelovarsko-bilogorskoj županiji ministrica Vučković završila je u čazmanskoj vatrogasnoj postrojbi. Zahvalila je vatrogascima na intervencijama i pomoći koju su dosad pružili stanovništvu na pogođenim područjima, a glavni županijski vatrogasni zapovjednik Josip Heger uručio joj je cvijeće, piše BBŽ.

Obilazak JVP Čazma/ Foto: BBŽ
Obilazak JVP Čazma/ Foto: BBŽ