Fotografija: Ministrica Vučković otvorila je Jesenski sajam/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Ministrica Vučković otvorila je Jesenski sajam/ Foto: Deni Marčinković

Ministrica Vučković otvorila 29. Jesenski sajam: "Moramo stvoriti jak lanac opskrbe hranom"

Poljoprivrednici u mandatu ove Vlade imaju posebno mjesto, stoga su napravljene posebne poljoprivredne mjere zbog pada prihoda uslijed suše, kaže ministrica Marija Vučković- Lijepo je danas biti u Gudovcu i poslati poruku da trebamo učinkovito koristiti resurse koji su nam na raspolaganju i time stvarati jak hrvatski lanac opskrbe hranom u međunarodnim okvirima, riječi su kojima je ministrica poljoprivrede Marija Vučković započela svoje obraćanje prilikom otvaranja 29. Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma. 

Poljoprivrednici imaju posebno mjesto u mandatu ove Vlade, kaže Vučković/ Foto: Deni Marčinković
Poljoprivrednici imaju posebno mjesto u mandatu ove Vlade, kaže Vučković/ Foto: Deni Marčinković

U Gudovcu izlaže oko 400 izlagača/ Foto: Deni Marčinković
U Gudovcu izlaže oko 400 izlagača/ Foto: Deni Marčinković

U svom govoru ministrica je dodala i to da se na sajamskog prostoru nalaze ljudi koji uzgajaju najbolju hrvatsku stoku, te im se posebno zahvalila kazavši kako su oni ponos Hrvatske. Nadalje, Vučković je iskoristila priliku podsjetiti na nove Vladine mjere, koje su jučer prezentirane.

Vladine mjere

- U ovom trenutku aktualan je jesenski Vladin paket vrijedan gotovo 21 milijardu kuna. Njime se nastoji pomoći onima kojima prijeti energetsko siromaštvo. Također, mjere se odnose i na javni i neprofitni sektor, ali i na nositelje razvoja naše zemlje, a to su privatnici, poduzetnici i gospodarstvenici. Naši poljoprivrednici korisnici su svih horizontalni mjera, ali jednako tako u mandatu ove Vlade uvijek imaju posebno mjesto, pa su tako i ovog puta napravljene posebne poljoprivrede mjere zbog pada prihoda uslijed suše, istaknula je Vučković.

Sajam je po brojkama blizu onog iz 2019. godine/ Foto: Deni Marčinković
Sajam je po brojkama blizu onog iz 2019. godine/ Foto: Deni Marčinković

Recimo i da se osvrnula i na program ruralnog razvoja, koji je prema njenim riječima, jedan od najuspješnijih programa ikada.

- Drago mi je da je samo u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u sklopu tog programa ugovoreno više od milijardu i dvjesto milijuna kuna, od čega je isplaćeno više od 80 posto. Jamčim vam da će se naš intenzivni dijalog nastaviti i dalje, zaključila je ministrica Marija Vučković.

Kako se moglo čuti u prigodnim govorima, ovogodišnje izdanje manifestacije napokon se održava bez ikakvih epidemioloških mjera.

Sajam bez epidemioloških mjera

- Prethodna dva sajma obilježila su pitanja hoće li se uopće održati, a sada toga napokon nije bilo i naš sajamski prostor je pun. Na 98 posto smo popunjenosti u odnosu na pretpandemijski sajam. Točnije, imamo 400 izlagača i 17 stručnih predavanja, a bazirali smo se i na obnovljive izvore energije, koje zanimaju OPG-ove, ali i sva kućanstva, poručio je direktor Bjelovarskog sajma Zlatko Salaj.

I ove godine u sklopu sajma održava se nekoliko manjih sajmova, ali i Državna stočarska izložba, čiji je suorganizator Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Otvorenje Bambino kupa u sklopu 29. stočarske izložbe/ Foto: Deni Marčinković
Otvorenje Bambino kupa u sklopu 29. stočarske izložbe/ Foto: Deni Marčinković

- Bogati trodnevni program uključuje pojedinačne izložbe raznih pasmina. Točnije, bit će predstavljeno 400 grla u 42 pasmine i 90 kolekcija, a sudjelovat će oko 180 izlagača. Tom prilikom prikazat će se komercijalne, ali i izvorne hrvatske pasmine životinja, koje će ocjenjivati domaći i strani suci, istaknuo je zamjenik ravnateljice HAPIH-a, Krunoslav Karalić.

Energetika i navodnjavanje

Velika očekivanja od Jesenskog sajma ima i bjelovarski gradonačelnik Dario Hrebak.

- Očekujem da će ovaj sajam biti jedan od najboljih do sada, samo da nas vrijeme posluži. Poljoprivreda se polako oporavlja i vraća, a njenog značaja napokon smo svi postali svjesni. Nadalje, vrlo je bitno uvoditi energetiku u poljoprivredu. Grad Bjelovar puno ulaže u tu granu, jer želimo biti zelen grad i time dati svoj obol u energetskom smislu, kazao je Hrebak.

Obilazak sajamskog prostora/ Foto: Deni Marčinković
Obilazak sajamskog prostora/ Foto: Deni Marčinković

Velikim brojem izlagača, koji je gotovo jednak onom iz 2019. godine, zadovoljan je i župan Marko Marušić.

- Posljednjih godina svjedočimo razornom utjecaju klimatskih promjena, a upravo je suša mnogima nanijela velike probleme i štete. Zato sam proglasili prirodnu nepogodu za cijelu županiju te ovim putem molim ministricu za pomoć našim poljoprivrednicima, koji su na rubu izdrživosti. Također, moramo se okrenuti navodnjavanju, što je i jedna mjera od nedavno rasipanog natječaja za županijske potpore, pored ostalog naglasio je Marušić.

Kao što smo već rekli 29. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam održava se do nedjelje 11. rujna. Cijena ulaznica iznosi 30 i 38 kuna, odnosno 4 i 5 eura, a tijekom vikenda svakih sat vremena s bjelovarskog autobusnog kolodvora vozit će besplatni autobus. 

Sajam se otvoren do nedjelje/ Foto: Deni Marčinković
Sajam se otvoren do nedjelje/ Foto: Deni Marčinković