Fotografija: Načelnik Općine Velika Trnovitica Ivan Marković i župan Marko Marušić / Foto: BBŽ
Galerija
Načelnik Općine Velika Trnovitica Ivan Marković i župan Marko Marušić / Foto: BBŽ

Županija nakon više od desetljeća rješava problem oronule stare zgrade škole u V. Trnovitici

"Imamo viziju izgradnje nove zgrade široke namjene u kojoj bi bila sportska dvorana, eventualno dječji vrtić i drugi sadržaji", kazao je načelnik MarkovićNakon više od desetljeća neuspješnih pokušaja nova županijska vlast riješit će problem oronule stare zgrade škole u Velikoj Trnovitici, koja se nalazi tik uz novu školsku zgradu, a posljednje je učenike ispratila prije pola stoljeća, javljaju iz BBŽ-a.

Župan Marko Marušić potvrdio je to za radnog posjeta načelniku općine Ivanu Markoviću s kojim su dogovoreni konkretni koraci do rujna, kako bi se osnivačka prava nad starom školom mogla prenijeti sa županije na općinu koja na tom mjestu planira gradnju novog multifunkcionalnog objekta društvene namjene.

Foto: BBŽ
Foto: BBŽ

Jedan od posljednjih učenika u zgradi staroj više od stotinu godinu bio je bivši predsjednik Općinskog vijeća Benedikt Fadljević.

- Ja sam išao u nju 1969. godine i bio sam jedan od zadnjih razreda. Ta škola je radila možda još generaciju, dvije i onda je zatvorena jer je stvarno bila u lošem stanju. Nije bilo interesa ni onda za neka veća ulaganja jer je trebalo puno uložiti da bi se to dovelo u neku funkciju, pa se gradila nova škola – kaže Fadljević.

Zadovoljan što se konačno konkretno razgovara o rješenju problema koji godinama muči općinu je načelnik Ivan Marković

Načelnik Ivan Marković zadovoljan je što je Županija odlučila rješavati probleme u općini koju vodi / Foto: BBŽ
Načelnik Ivan Marković zadovoljan je što je Županija odlučila rješavati probleme u općini koju vodi / Foto: BBŽ

- Mi već duže vrijeme pokušavamo riješiti problem ove stare škole koja ne samo da je ruglo mjesta, već je potencijalno opasna za učenike koji su u neposrednoj blizini. Konačno smo došli do dogovora sa županom. Ići ćemo u realizaciju projekta gdje će općina preuzeti odgovornost za daljnju sudbinu zgrade jer imamo određenu viziju izgradnje nove zgrade široke namjene u kojoj bi bila sportska dvorana, eventualno dječji vrtić i drugi sadržaji – kazao je Marković.

Župan Marušić pozirao je s mještanima / Foto: BBŽ
Župan Marušić pozirao je s mještanima / Foto: BBŽ

Svjestan je da to neće biti jeftino jer će samo rušenje stare škole, koja nije spomenik kulture i nije pod zaštitom, stajati oko 100 tisuća kuna.

- Pokušat ćemo u proračunu za iduću godinu osigurati sredstva i krenuti u rušenje. Iza toga slijedi izrada projektne dokumentacije i aplikacija na fondove jer sami nećemo moći – dodao je Marković.

Župan Marko Marušić očekuje da odluka o prijenosu osnivačkih prava bude na sjednici Županijske skupštine potkraj rujna.

- Ovo je postao sigurnosni problem i puka je sreća da nitko dosad nije stradao. Mi ćemo pokrenuti proceduru i pripremiti sve kako bi se konačna odluka donijela u rujnu i osnivačka prava nad derutnom zgradom prenijela sa Županije na općinu. Intencija je da ovdje bude i vrtić, što je dobro da predškolu povežemo sa školom koja je ovdje – kazao je župan.

Potom je obišao novoasfaltiranu dionicu županijske ceste V. Trnovitica – Mala Mlinska, piše na stranicama BBŽ-a.

Župan Marušić i načelnik Marković obišli su i novoasfaltiranu dionicu županijske ceste Velika Trnovitica - Mala Mlinska/Foto: BBŽ
Župan Marušić i načelnik Marković obišli su i novoasfaltiranu dionicu županijske ceste Velika Trnovitica - Mala Mlinska/Foto: BBŽ

- Veseli me da smo konačno, nakon 50 godina otkad je izgrađena ova cesta koja se samo krpala, da smo uspjeli obnoviti dionicu od 2 kilometra. Vrijednost radova je 2,2 milijuna kuna i to potpuno financira Županijska uprava za ceste. Nakon dugo godina je i u Trnoviticu došao novi asfalt – istaknuo je župan podsjetivši kako je ŽUC naslijedio dug od 29 milijuna kuna koji je trenutačno sveden na 10 milijuna kuna te da se balansira s istovremenim smanjenjem duga i sanacijom dionica koje su u najgorem stanju.

- Možda to ne ide intenzitetom kako ljudi očekuju, ali mi imamo 800 km županijskih cesta i moramo se odgovorno ponašati, srediti financije ŽUC-a i paralelno gledati da nešto i učinimo – zaključio je župan.

Župan Marko Marušić i načelnik Ivan Marković/Foto: BBŽ
Župan Marko Marušić i načelnik Ivan Marković/Foto: BBŽ

- Moram izraziti zadovoljstvo što se konačno krenulo u obnovu županijske ceste ukupno duge 13 kilometara. Ta se cesta nalazi na dionici koja povezuje Bjelovar i Garešnicu. Cijelom dužinom koja je devastirana prolazi, nažalost, kroz našu općinu. Nakon dugogodišnjih pokušaja ukazivanja na neravnomjeran pristup razvoju lokalnih jedinica konačno smo naišli na razumijevanje – kazao je općinski načelnik Marković.

Zahvalio je županu što je prepoznao problem obnove ceste i ispunio obećanje da će jedan od prvih infrastrukturnih poteza biti upravo ta cesta, inače „žila kucavica“ općine koja je najkraća prometna veza između Bjelovara i Garešnice.