Fotografija: Predstavnici HTZ-a zadovoljni su odrađenim projektom u Čazmi/ Foto: BBŽ
Galerija
Predstavnici HTZ-a zadovoljni su odrađenim projektom u Čazmi/ Foto: BBŽ

Direktor HTZ-a obišao bazen u Čazmi: "Ovako trebamo graditi turističku priču budućnosti"

Bjelovarsko bilogorski župan tom je prilikom najavio raspisivanje Javnog poziva za podizanje kvalitete pružatelja usluga smještaja na području BBŽIz Čazme, u kojoj je prije dva dana za posjetitelje otvoreno prvo javno biološko kupalište u Hrvatskoj, župan Marko Marušić najavio je raspisivanje Javnog poziva za podizanje kvalitete pružatelja usluga smještaja na području Bjelovarsko-bilogorske županije, javlja BBŽ.

- Poziv će biti raspisan idućeg ponedjeljka i trajat će mjesec dana, a dodijelit će se ukupno 500 tisuća kuna. Na poziv će se moći javiti postojeći iznajmljivači. Moći će maksimalno dobiti 30 tisuća kuna odnosno financirat će se do 50 posto njihove investicije. Prihvatljive investicije su opremanje apartmana, izgradnja jacuzzija, sadržaja za wellness, izgradnja dječjih igrališta odnosno uređenje okoliša oko objekta – istaknuo je župan pojasnivši da je većina novca za taj Javni poziv stigla iz Hrvatske turističke zajednice.

Iduće godine još veći iznosi

Naime, Turistička zajednica BBŽ javila se na natječaj HTZ-a za razvoj turistički nedovoljno razvijenih područja i kontinenta na kojem je uspjela povući 814 tisuća kuna, za četiri svoja projekta. Financijski najizdašniji tiče se upravo potpora privatnim iznajmljivačima.

Biološki bazen otvoren je prije dva dana/ Foto: BBŽ
Biološki bazen otvoren je prije dva dana/ Foto: BBŽ

Župan je najavio da će se s poticanjem privatnih iznajmljivača nastaviti i u idućim godinama, s još većim iznosima, jer se to i u ostalim županijama pokazalo kao dobro pogođena mjera koja ima utjecaja na ukupan turistički promet.

Osim što je pohvalio izvrsne turističke rezultate ostvarene na čazmanskom području gdje je u prvih šest mjeseci ove godine dvostruko više dolazaka i 81 posto više noćenja u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, župan se dotaknuo i perjanice našeg turizma, Daruvarskih toplica.

- Moram istaknuti da čak 45 posto našeg turističkog prometa generiraju Daruvarske toplice. Naš je strateški interes razvijati zdravstveni turizam koji je visoko na popisu prioriteta i u Strategiji razvoja turizma RH – zaključio je župan.

Da se u kontekstu priče o razvoju zdravstvenog turizma uvijek ističu Daruvarske toplice i njihova ponuda potvrdio je i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić. Županiju je, kazao je, posjetio u sklopu redovitih aktivnosti na terenu gdje žele dati naglasak na kontinentalni dio koji ima velik potencijal za razvoj turizma.

Ovo je tek početak

- Ove godine je 37 milijuna kuna ukupno u budžetu HTZ-a. Raspisana su dva javna poziva i na javnom pozivu za turističke zajednice na nedovoljno razvijenim područjima i kontinentu, vaša županijska TZ je dobila 814 tisuća kuna. Čestitam na tome. Ja vjerujem da je ovo tek početak. Također čestitam gradonačelniku na odličnom projektu Čazma Natura, s obzirom na to da se radi o novoj infrastrukturi koja će sigurno biti motiv dolazaka u Čazmu, ali i cijelu Županiju. Na osnovi ovakvih projekata bit će moguće graditi turističku priču u budućnosti. Vjerujem da će poslije ovoga uslijediti i porast smještajnih kapaciteta jer je to jedan od ključnih izazova u kontinentalnom dijelu Hrvatske – naglasio je Staničić.

Dinko Pirak, Kristjan Staničić, Marko Marušić i Marcel Medak/ Foto: BBŽ
Dinko Pirak, Kristjan Staničić, Marko Marušić i Marcel Medak/ Foto: BBŽ

Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak zadovoljan je interesom posjetitelja za biološki bazen od njegova otvaranja. Istaknuo je da je projekt Čazma Natura prilika za Čazmu i za lokalne OPG-ove te je još jednom zahvalio svim koji su sudjelovali u realizaciji tog povijesnog projekta vrijednog 26 milijuna kuna.

Direktor TZ Bjelovarsko-bilogorske županije Marcel Medak istaknuo je dobre turističke brojke u prvih šest mjeseci ove godine.

– Što se tiče dolazaka, 53 posto smo bolji u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a broj noćenja veći je za 17 posto. Osim TZ Čazma koja ima odlične rezultate, i TZ Daruvar – Papuk također prednjači značajno u brojkama, dok su ostale turističke zajednice na nekom prosjeku ili na rezultatima iz 2021., Iznimka je TZ Bilogora – Bjelovar koja ima dosta izražen pad u broju noćenja, dok je u dolascima ipak u porastu – zaključio je je Medak dodajući da generalno možemo biti zadovoljni podacima, piše BBŽ

Uzvanici su obišli i druge dijelove projekta Čazma Natura/ Foto: BBŽ
Uzvanici su obišli i druge dijelove projekta Čazma Natura/ Foto: BBŽ

Kao što smo već rekli, prvi hrvatski biološki bazen u Čazmi otvoren je u utorak, a kako je protekao prvi dan pogledajte OVDJE