Fotografija: Marija Jungić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković
Galerija
Marija Jungić i Marko Marušić/ Foto: Deni Marčinković

Marušić: "Spašavanje Vodoprivrede, zdravstvenog i školskog sustava obilježilo godinu"

"Prva smo i još uvijek jedina hrvatska županija koja svima omogućava uvid na što se sve troši naš novac. Prijenos podataka u aplikaciju Otvorena županija ide automatski i nema prostora manipulacijama", kaže župan- Uključivost i uspostavljanje suradnje s općinama i gradovima jedan je od najvažnijih koraka u dosadašnjem mandatu. Kolegiji  župana s načelnicima i gradonačelnicima posljednjih osam godina nisu održavani, a znamo koliko je bitno slušati informacije s terena, stoga mi je izuzetno drago što smo uspostavili zajedničku sinergiju, tim se riječima uvodno obratio bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić na današnjoj konferenciji za medije povodom prve godine dana od kako je sa svojim timom preuzeo županijsko kormilo.

Od pozitivnih stvari koje su uveli po svom dolasku, Marušić je naveo prijenose Županijske skupštine te otvaranje proračuna za javnost.

- Prva smo i još uvijek jedina hrvatska županija koja svima omogućava uvid na što se sve troše naši novci i taj prijenos ide automatski te nema prostora manipulacijama. Nadalje, sve županijske potporne mjere kreiraju se u suradnji s gospodarstvenicima, jer želimo naša ograničena sredstva želimo plasirati na najbolji mogući način, a ne da se uspostavljaju mjere na koje se nitko ne može prijaviti, što je ranije bio slučaj, dodao je čelnik Bjelovarsko-bilogorske županije. 

Vodoprivreda najveći uspjeh

Kao jedan od najvećih uspjeha u prvih godinu dana vlasti, Marušić je naveo spas daruvarske Vodoprivrede od stečaja.

- Već na prvoj sjednici Županijske skupštine omogućili smo dokapitalizaciju društva. Proces uvjeravanja vjerovnika da se odreknu potraživanja nije bio lagan, baš kao ni pronalaženje partnera za dokapitalizaciju. Rezultat dugoročnog procesa je spas više od sto radnih mjesta, redovite plaće te ugovoreni poslovi, naglasio je Marušić.

U svom obraćanju župan se osvrnuo i na zdravstveni sustav, podsjetivši da je s prvim danom ove godine na naplatu počeo stizati i drugi kredit podignut za izgradnju nove zgrade Opće bolnice Bjelovar.

Župan Marušić osvrnuo se na prvih 365 dana vlasti/ Foto: Deni Marčinković
Župan Marušić osvrnuo se na prvih 365 dana vlasti/ Foto: Deni Marčinković

- Rate za oba kredita godišnje iznose 17,5 milijuna kuna, a zbroj decentraliziranih sredstava za svih pet naših zdravstvenih ustanova, kojima je bivša vlast planirala vraćati kredite, iznose 14,5 milijuna. Bez potpore države iz ove situacije ne moguće je izaći, stoga se zahvaljujem na prihvaćanju amandmana kojim su te obveze za ovu godinu prebačena upravo na državu. Slična situacija je i sa školama, jer se u projekte kretalo bez osiguranih sredstava. Takav način rada doveo nas je do toga da je desetak škola bilo pred blokadom. Bili smo primorani podignuti kratkoročni kredit od 17 milijuna kuna za povrat dugovanja, a vraćanje tog novca novi je izazov, poručio je župan.

Većina ustanova u minusu

Loša financijska situacija, dodaje Marušić, stvarnost je gotovo svake županijske ustanove, jer većina njih posluje s minusom. 

- Naš Zavod za javno zdravstvo jedini je hrvatski Zavod koji je i u doba covida poslovao u minusu. Primjerice, Zavod Varaždinske županije zaradio je 30 milijuna i ta sredstva doznačio Županiji. Zamislite kako bi bilo lijepo da je naš bio uspješan barem u pola, kazao je Marušić dodavši da je slična situacija i sa Županijskom upravom za ceste.

Unatoč brojnim teškim okolnostima, župan je istaknuo da ima i dobrih stvari.

- Drago mi je da smo omogućili potpore za turističke manifestacije, radimo na uvođenju širokopojasnog interneta, a od predizbornih obećanja istaknut ću da smo povećali naknade za novorođenčad s 500 na 1000 kuna, kao i stipendije studentima medicine s 1000 na 3000 kuna. Također, prenijeli smo osnivačka prava nad školama Čazmi, Grubišnom Polju i Garešnici, a izborili smo se i za uvođenje sportskog razreda u Gimnaziji Bjelovar, rekao je Marušić.

Financijske dubioze

Podsjetio je i na činjenicu da je s gradonačelnicima uspio urgirati oko opstanka gimnazija u Čazmi i Grubišnom Polju. U svom obraćanju župan se osvrnuo i na uvođenje novih linija do Zagreba i Osijeka, kao i turistički vlak do Splita.

Za kraj župan je iznio i nekoliko podataka, koji prema njegovim riječima, govori o težini funkcioniranja Županije.

- Imamo 224 milijuna kuna obveza za koje nisu osigurana sredstva, zaduženost Županije je 40 posto izvornih prihoda, iako zakon dopušta maksimalno 20 posto. Uz to sve, od nas se očekuje da završnima i opremimo Glazbenu školu, opremimo bolnicu, završimo dvorane u Hercegovcu i Velikoj Pisanici, koje desetljećima stoje prazne. Za svakog racionalnog čovjeka to je izazov bez presedana. Neki će reći da kukam, ali očekujem da i institucije kažu svoje, jer sve naše sumnje na nepravilnosti i protuzakonitosti mi prijavljujemo nadležnim tijelima, zaključio je župan Marko Marušić.