Fotografija: Župan Marušić kaže da s nestrpljenjem čeka nalaz inspekcije / Foto: MojPortal.hr/BBŽ
Župan Marušić kaže da s nestrpljenjem čeka nalaz inspekcije / Foto: MojPortal.hr/BBŽ

Ministarstvo financija češlja županijski proračun zbog spornih energetskih obnova škola

Inspekcija je u Županiji provela tri dana. S nestrpljenjem čekam njihove rezultate, odnosno nalaz, kaže župan Marko Marušić- Inspekcija Ministarstva financija obavila je proračunski nadzor. U Županiji su proveli tri dana i to je sve što u ovom trenutku mogu reći, potvrdio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić dodavši da njihove rezultate, odnosno nalaz, s nestrpljenjem čeka.

Podsjetimo, na prošloj sjednici Županijske skupštine dano je zeleno svjetlo za kreditno zaduženje Županije. Kako se moglo čuti, kratkoročni kredit od 17,5 milijuna kuna podignut je radi premošćivanja financijskog jaza.

Sporne energetske obnove

- Prilikom preuzimanja vlasti susreli smo se sa zaduženjem proračunskih korisnika po famoznom CashPoolu. Ostatak duga za školstvo iznosi 16,1 milijuna, dok zdravstvene ustanove duguju 1,9 milijuna kuna, uz napomenu da pokriće za tih 18 milijuna kuna ustanove nemaju, poručila je tada pročelnica za financije Suzana Raguž Špehar te dodala da je dug školskih ustanova nastao prilikom izrade projekata energetskih obnova, jer se nije vodilo računa o preciznosti izrade troškovnika, što je dovelo do ogromnog iznosa izvantroškovničkih radova.

Nadzor stigao na poziv župana

Bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić na spomenutoj skupštini kazao je da je zbog svega navedenog poslan zahtjev Ministarstvu financija za hitan proračunski nadzor, koji je ovog tjedna, prema njegovim riječima, i obavljen.

- Ne znam jesu li ravnatelji bili prisiljeni potpisivati takve odluke ili ne, ali se nadam da će se utvrđivanjem te istine baviti institucije. Zna se tko je išao u te megalomanske projekte bez osiguranih vlastitih sredstava, prilikom kojih je nastala hrpa izvantroškovničkih radova. To jednostavno netko treba platiti, poručio je tada župan Marušić.

Recimo i to da smo upit oko proračunskog nadzora poslali i Ministarstvu financija, a njihov odgovor objavit ćemo čim ga dobijemo.