Fotografija: Ministar Radovan Fuchs i Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje / Foto: Ivana Nobilo/CROPIX, Martina Čapo
Galerija
Ministar Radovan Fuchs i Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje / Foto: Ivana Nobilo/CROPIX, Martina Čapo

MINISTAR FUCHS POPUSTIO? Ostaju li gimnazijski programi u Čazmi i Grubišnom Polju

Ministar Fuchs je rekao da će odluka biti promijenjena. Znači li to da će naš program biti zadržan, još ne znamo. U aplikaciji je i dalje zelen pa se nadamo da će tako i ostati, kaže IvanovićČini se kako Čazma i Grubišno Polje ipak neće ostati bez gimnazijskog smjera, kako je bilo izvjesno krajem travnja. Iako još službene potvrde nema, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i obrazovanje u BBŽ-u, Andrea Prugovečki Klepac, nakon završenog e-Savjetovanja ne skriva zadovoljstvo i optimizam. 

Podsjetimo, sredinom travnja Ministarstvo znanosti i obrazovanja u javnu raspravu uputilo je Prijedlog odluke o upisu učenika u prve razrede srednjih škola za narednu školskoj godini 2022./2023., a u tom prijedlogu izostavljeni su bili upisi u razredne odjele opće gimnazije u Srednjoj školi Čazma i Srednjoj školi Bartola Kašića Grubišno Polje.  

Ravnatelji, profesori, ali i roditelji kroz e-Savjetovanje oštro su komentirali spomenutu Odluku, a svoje nezadovoljstvo tada je izrazila i županijska pročelnica. Više o svemu možete pročitati OVDJE.

Na sastanku u Ministarstvu

Danas je, odaje nam pročelnica, situacija ipak znatno povoljnija te se nadaju pozitivnom ishodu.

Pročelnica Andrea Prugovečki Klepac/Foto: Martina Čapo
Pročelnica Andrea Prugovečki Klepac/Foto: Martina Čapo

-Prije četiri dana završeno je e-Savjetovanje. Nismo službeno dobili još nikakav odgovor, no putem medija pratimo što se događa. Valja napomenuti i kako smo župan Marko Marušić i ja prije tjedan dana bili na sastavku u Ministarstvu, razgovarali smo o toj temi s nadređenima, pojasnili smo još jednom kakav je naš stav, iako smo se kao Županija očitovali i u e-Savjetovanju. Obrazložili smo našu stranu priče i vjerujemo da će to ići u dobrom smjeru, kazala je pročelnica dodavši kako još ne znaju službeni stav Ministarstva.

-U školstvu postoji jako puno problema, no gašenje ovakvih smjerova u manjim sredinama prouzročilo bi još veće poteškoće. Ovo je zapravo jedan signal da se svi zajedno moramo založiti i uspostaviti nove programe. No, onda dolazimo do još jednog problema, a to je da Ministarstvo sporo odobrava nova zapošljavanja, a za nove programe ključno je upravo zapošljavanje, pojašnjava paradoks pročelnica koja se nada da su ipak na dobrom putu.

Valja opravdati odluku

-Ako nam gimnazijski programi ostanu, na školama je da se još više potrude privući što više djece kako bismo opravdali sve ovo što pokušavamo reći Ministarstvu, zaključila je Prugovečki Klepac.

Znaju li nešto više o rezultatima javne rasprave u školama u Čazmi i Grubišnom Polju, upitali smo ravnateljice Irenu Ivanović, odnosno Ivanu Orešković.

Srednja škola Čazma/ Foto: SŠ Čazma
Srednja škola Čazma/ Foto: SŠ Čazma

-Znamo samo ono što smo čuli iz medija, a odnosi se na izjavu ministra Radovana Fuchsa u kojoj kaže da će odluka biti promijenjena i da će se uvažiti relevantni komentari. Znači li to da će naš program biti zadržan, ja se nadam da hoće. Još uvijek u aplikaciji on nije ukinut i mi ga vidimo, zelen je pa se nadamo da će tako i ostati, kazala nam je ravnateljica Srednje škole Čazma Irena Ivanović koju smo upitali je li zadovoljna reakcijama osnivača i roditelja na cjelokupnu situaciju.

Ogromna podrška zajednice

-Imali smo ogromnu podršku osnivača, roditelja i lokalne zajednice. Svi su se založili i angažirali, svi zaposlenici škole, roditelji bivših, sadašnjih, ali i budućih učenika, svi su prepoznali koliko je to važno. Zvali su nas roditelji osmaša i pitali kuda će njihova djeca, ako neće moći upisati gimnaziju u Čazmi, kazala je ravnateljica Irena Ivanović odavši nam kako bi, prema provedenoj anketi, najesen trebali bez ikakvih problema popuniti razred gimnazijalaca.

-Interes je pokazalo 34 djece, a vjerujemo da bi to u konačnici, po ocjenama, značilo 22, 23 upisanih učenika, zaključila je Ivanović.

Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje/ SŠ Bartola Kašića
Srednja škola Bartola Kašića Grubišno Polje/ SŠ Bartola Kašića

Za komentar smo molili i ravnateljicu Srednje škole Bartola Kašića Grubišno Polje, Ivanu Orešković koja je isto tako, odmah nam je napomenula, izrazito zadovoljna što se u e-Savjetovanje svojim komentarima uključila cijela lokalna zajednica.

-Mi se ponašamo kao da gimnazijiski program ide dalje jer nam nitko nije rekao drugačije. Uistinu bi bila velik  šteta da se ukine jer bi naši roditelji tada imali ogorman problem gdje upisati svoju djecu. Nadamo se da do toga neće doći, optimistična je Orešković.