Fotografija: Panel rasprava/ Foto: BBŽ
Galerija
Panel rasprava/ Foto: BBŽ

Marija Jungić: "Konceptom "Pametna sela" mogu se riješiti brojni problemi ruralnih područja"

Pred nama je zadatak da napravimo cjeloviti okvir kojim ćemo omogućiti da ljudi, a naročito naši mladi ostanu na selu, smatra europarlamentarac Tomislav SokolBjelovarsko-bilogorska županija i Ured zastupnika u Europskom parlamentu Tomislava Sokola danas su u Bjelovaru organizirali konferenciju „Pametna sela – EU koncept razvitka ruralnih područja“.

Prijem kod župana Marušića/ Foto: BBŽ
Prijem kod župana Marušića/ Foto: BBŽ

Uoči samog početka okupljenima su se obratili Marija Jungić, zamjenica bjelovarsko-bilogorskog župana, Ivan Bota, ravnatelj Uprave za regionalni razvoj u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, Zdravko Tušek, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede, Tomislav Sokol, zastupnik u Europskom parlamentu te putem video poruke Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije.

Naglasak na mlade

- Europski smjer je takav da najviše moramo poraditi na revitalizaciji ruralnih područja, koja se suočavaju s demografskim problemima, odljevom stanovništva, nedovoljnom gospodarskom razvijenošću te nedostatkom temeljne infrastruktura. Upravo koncept pametnih sela pruža odgovor na sve te probleme. Nadalje, pred nama je zadatak da napravimo cjeloviti okvir kojim ćemo omogućiti da ljudi, a naročito naši mladi ostanu na selu. Mladi traže priliku, naš je zadatak da im na istu i ukažemo i da im je pomognemo stvoriti. Smatram da uz pomoć koncepta pametna sela možemo spriječiti depopulaciju naših ruralnih krajeva. Nadam se da ćemo ovom tematikom potaknuti oporavak i dodatni razvoj ruralnih područja diljem Hrvatske, poručio je HDZ-ov europarlamentarac Tomislav Sokol te se zahvalio današnjim domaćinima na gostoprimstvu.

Tomislav Sokol i Marija Jungić/ Foto: BBŽ
Tomislav Sokol i Marija Jungić/ Foto: BBŽ

Bjelovarsko-bilogorska županija jedna je od vodećih poljoprivrednih županija te koncept pametnih sela vidi kao veliku priliku za rješavanje određenih problema na terenu, smatra zamjenica župana Marija Jungić.

Pametna sela naša su prilika

- Neki od njih su nedostatak infrastrukture, loša prometna povezanost, nedovoljna pokrivenost širokopojasne mreže i slično. To su razlozi zbog kojih se mladi ljudi ne odlučuju zasnovati obitelj na selu i općinama, već ih napuštaju, naglasila je Jungić.

U BBŽ je danas boravio europarlamentarac Tomislav Sokol/ Foto: Deni Marčinković
U BBŽ je danas boravio europarlamentarac Tomislav Sokol/ Foto: Deni Marčinković

Na sličnom tragu bio je i državni tajnik Zdravko Tušek.

- Selo je osnova opstanka svakog naroda. Moram naglasiti da je Bjelovarsko-bilogorska jedna od najrazvijenijih poljoprivrednih županija u kojoj postoji čitav niz različitih proizvodnja. U mandatu ove Vlade alocirana su znatna financijska sredstva na područje ove županije, konkretnije riječ o iznosu većem od tri milijarde kuna, pored ostalog poručio je Tušek. 

Zdravko Tušek i Marko Marušić/ Foto: BBŽ
Zdravko Tušek i Marko Marušić/ Foto: BBŽ

Na konferenciji je nakon samog predstavljanja koncepta upriličena i panel rasprava u kojoj su sudjelovali Marija Jungić državni Zdravko Tušek, Ivan Bota, Silvestar Štefović, Snježana Bogović Bradvica i Dijana Turniški.