Fotografija: Foto: Unsplash
Galerija
Foto: Unsplash

GOTOVO JE Ukidaju se noćne redukcije vode u Daruvaru, sustav se oporavio

Istovremeno, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček donio je odluku o uvođenju mjera redukcije korištenja pitke vode 1. stupnjaUkidaju se noćne redukcije u opskrbi pitkom vodom s kojima su građani Grada Daruvara morali živjeti posljednjih dana, izvijestio je direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje Vladimir Lukačin. 

- Prije svega bih se htio zahvaliti sugrađanima na razumijevanju i strpljenju koje su iskazali za vrijeme trajanja redukcije, odnosno smanjenog dotoka i pritiska vode. Blagim poboljšanjem hidrološke situacije te dobrom reakcijom građana koji su posljednjih dana racionalno trošili vodu, uspjeli smo stabilizirati sustav. Hidrološka situacija se popravila tako da više nema potrebe za ograničenom isporukom vode u noćnim satima - rekao nam je Vladimir Lukačin. 

Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr
Vladimir Lukačin, direktor Darkom vodoopskrbe i odvodnje/Snimio: Nikica Puhalo/MojPortal.hr

Zanimalo nas je, također, može li se ponovno dogoditi situacija s redukcijom ako u kolovozu ne bude kiše?

- Da, moguće je. No, radimo na rješavanju mogućnosti dodatne dobave vode iz smjera Grubišnog Polja, odnosno Velikih Zdenaca u dogovoru s Vodovodom Grubišno Polje. Dakle, ako dođe do situacije u kojoj ponovno neće biti dovoljno vode, potrebne količine dobit ćemo putem vodovoda iz Velikih Zdenaca. Možemo reći da smo dobili bitku, ali nismo rat. Budući da se zbog klimatskih uvjeta može očekivati da ovakve sušne situacije postanu češće, sastat ćemo se s predstavnicima Hrvatskih voda jer želimo s njima dogovoriti izradu akumulacije u kojoj bismo imali dostatne količine vode s kojom bismo mogli premostiti eventualna krizna sušna razdoblja u budućnosti - rekao nam je Lukačin koji se potom još jednom zahvalio građanima na razumijevanju i strpljenju kao i na tom što su posljednjih dana doista racionalizirali potrošnju vode zbog čega su i tako pomogli stabilizaciju sustava. 

Istovremeno, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček donio je odluku o uvođenju mjera redukcije korištenja pitke vode 1. stupnja što znači da se svim pravnim i fizičkim osobama zabranjuje: 

- zalijevanje javnih i privatnih površina i sportski terena

- pranje osobnih automobila, teretnih vozila i vozila javnog prijevoza

- pranje javnih površina, ulica i trgova s izuzetkom tržnice

Gradonačelnik će ovu odluku opozvati odmah po potpunoj stabilizaciji hidroloških prilika na području Grada Daruvara.